Από παρά πολύ μικρή ηλικία ή ακόμα κι ως έμβρυα, ερχόμαστε σε επαφή με τη μουσική . Πολλές φορές θα δεις τις μέλλουσες μητέρες να βάζουν στο μωράκι τους μουσική μυώντας τα στα πρώτα τους μουσικά ακούσματα. Τι είναι όμως η μουσική παιδεία και πώς αυτή καθορίζεται; Θέλοντας να το φτάσουμε κι ένα βήμα πιο μακριά, πώς η μουσική συνδέεται με σκέψεις, ανθρώπους, καταστάσεις και συναισθήματα;

Η μουσική από την αρχαιότητα έως και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε πολιτισμού. Κατείχε ρόλο στην κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική ζωή. Φτάνοντας στο σήμερα σίγουρα ανάμεσά μας μπορούμε να συναντήσουμε αρκετούς που η πρώτη τους κίνηση αμέσως μόλις φτάσουν στο σπίτι είναι να ανοίξουν τη μουσική. Τη χαρακτηρίζουν ως συντροφιά. Ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτό κι ο ήχος του αγαπημένου τους τραγουδιού, αρκούν για να κλείσει το βράδυ τους με ηρεμία, μετά από μια πιεστική μέρα γεμάτη τρέξιμο.

Κάθε τραγούδι, από την πλευρά του, κρύβει και μια ιστορία. Ξεκινάμε από την ιστορία του συνθέτη που το εμπνεύστηκε και φτάνουμε στην ιστορία του κάθε ενός από εμάς που ταυτίζεται με τους ήχους τους τραγουδιού, με τους στίχους ή ακόμα και με μια φράση! Διαπασών τα ηχεία κι η ψυχή είτε να φωνάζει, είτε να τραγουδάει, είτε να γελάει, είτε να κλαίει. Πώς μπορεί λοιπόν η μουσική να επιδρά με τέτοιο τρόπο στον ανθρώπινο ψυχισμό;

Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως ψυχοθεραπεία. Μελέτες πάνω στη μουσική έδειξαν πως το κάθε είδος μπορεί να επιδράσει πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο κάνοντάς τον να διαχωρίζει τα συναισθήματα που «καταλαβαίνει» και τα συναισθήματα που πραγματικά βιώνει. Εδώ λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε και τη μουσική και την επαφή της με πρόσωπα και καταστάσεις. Πόσες φορές έχεις ακούσει ένα κομμάτι κι εκείνη τη στιγμή κατάφερες να αισθανθείς πως αυτό έχει γραφτεί για σένα; Πόσες φορές έχουν έρθει εικόνες, πρόσωπα και καταστάσεις ξανά στο μυαλό σου κι ένα ρίγος διαπέρασε το κορμί σου;

Εκτός από την επιστημονική πλευρά σύμφωνα με την οποία το ρίγος οφείλεται στους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι μεταφέρουν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, υπάρχει κι άλλη μια πλευρά κι αυτή αφορά τις αισθήσεις. Η σύνδεση τραγουδιών, στίχων, μελωδίας γίνεται αβίαστα με ανθρώπους και καταστάσεις. Η μουσική μας ταυτότητα, το να κάτσεις μπροστά από τον υπολογιστή σου και να αναζητήσεις τραγούδια για να ακούσεις με την παρέα σου είτε μόνος, δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο.

Ένα τραγούδι θα σε κάνει να θυμηθείς τον πρώτο σου έρωτα, το πρώτο σου φιλί, την πρώτη μεγάλη σου επιτυχία, ένα ξενύχτι ή το πρώτο σου sleepover με την παρέα σου. Ένα τραγούδι μπορεί να είναι εφαλτήριο για χιλιάδες αναμνήσεις και συναισθήματα, απογοητεύσεις και χαρές! Μπορεί να είναι 2 μάτια κι ένα χαμόγελο ή η μυρωδιά του αρώματος του αγαπημένου σου. Ένα τραγούδι είναι οι λέξεις και τα συναισθήματα που δεν τολμάς να εκμυστηρευτείς. Οι παλιοί θα θυμούνται τις αφιερώσεις στο ραδιόφωνο και το πόσο ανυπομονούςαν να τις ακούσει το μοναδικό πρόσωπο που απευθύνονταν.

Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής και του έρωτα. Η δύναμή της είναι ότι ακόμα και χωρίς στίχους μπορεί να αναπαραστήσει στιγμές στη μνήμη μας. Όλες οι αισθήσεις συνδέονται μαζί της κι ενώ κλείνεις τα μάτια σου, γεύεσαι, οσφρίζεσαι κι αισθάνεσαι τη συγκεκριμένη στιγμή· με αλλά λόγια αναβιώνεις το παρελθόν. Βλέπεις γι’ ακόμα μια φορά -έστω και νοητά- το ταίρι σου να πίνει το ποτό του, να ανάβει το τσιγάρο του. Αισθάνεσαι το άγγιγμα πάνω στο σώμα σου.

Η μουσική μπορεί να σου διδάξει ν’ αγαπάς και να ερωτεύεσαι. Είναι η συντροφιά σου σε ένα μοναχικό βράδυ που θέλεις κάπου να μιλήσεις αλλά αυτό που αντικρίζεις είναι 4 άδειοι τοίχοι. Πάντα θα είναι εκεί σε κάθε στιγμή της ζωής σου, στα χαμόγελα και στις λύπες. Γι’ αυτό οφείλεις να τη σέβεσαι και να την τιμάς. Είναι εκεί για να σου θυμίσει ν’ αγαπάς τη ζωή, είναι εκεί για να σου θυμίζει το παρελθόν, ώστε να φτιάχνεις το μέλλον σου.

Συντάκτης: Ανδρομάχη Κόκλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου