Επιγραμματικά είναι μια όχι πολυφορεμένη φράση που περιγράφει μια στενή αλλά όχι σεξουαλική, χωρίς ρομαντισμό σχέση που είναι πέρα από αυτό που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν φιλία. Αποτελείται από συναισθηματική δέσμευση και ιεράρχηση που συνήθως παρατηρείται σε μια ρομαντική σχέση. Τα άτομα σε queerplatonic σχέσεις μπορεί να είναι οποιουδήποτε φύλου ή σεξουαλικής ταυτότητας. Μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερο βαθμό οικειότητας ή δέσμευσης από μια πλατωνική φιλία, αλλά δεν περιλαμβάνει πάντα σεξουαλικά ή ρομαντικά στοιχεία.

Πρέπει να διαχωριστεί ότι οι queerplatonic σχέσεις και η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να τις περιγράψει, είναι μια εναλλακτική λύση στις ετεροτυπικές σχέσεις και στην υπόθεση ότι όλοι θέλουν ρομαντικές ή ερωτικές σχέσεις. Αμφισβητεί την κατανόηση των μονογαμικών και αφοσιωμένων σχέσεων από τη δυτική κουλτούρα. Δεν περιλαμβάνει απλώς φιλία ή ρομαντισμό, αλλά μια βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη, συναισθηματική εγγύτητα και πίστη που συνήθως συναντάμε στις ρομαντικές σχέσεις.

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

Οι “asexuals” ή “aromantics”μπορεί να βρουν χρησιμότητα στο να ονομάσουν τις «στέρεες» σχέσεις τους queerplatonic, αντί να χρησιμοποιούν λέξεις που υποδηλώνουν σεξουαλική ή ρομαντική επαφή/σύνδεση. Μερικά queerplatonic ζευγάρια ζουν μαζί, παντρεύονται πλατωνικά και δεν έχουν ρομαντικές ή ερωτικές σχέσεις. Είναι ένας τρόπος να εκπληρωθεί η επιθυμία τους για συναισθηματική οικειότητα, χωρίς όμως να φέρει μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Επιπλέον, η queerplatonic δέσμευση ποικίλλει ανάλογα με το πώς εμφανίζεται. Μπορεί να μοιάζει με πλατωνική σωματική στοργή· κυριολεκτικά (κοιμόμαστε μαζί, συναναστροφή, συμβίωση, κοινή χρήση οικονομικών, συγκέντρωση πόρων ή/και ανάμειξη οικογενειών, ακόμη και γάμος ή παιδιά).

Ιστορικά η queerplatonic σχέση εμφανίστηκε ως ορισμός τον 19ο αιώνα ως «ρομαντική φιλιά», κυρίως από άτομα του ομοίου φύλου ως ένα είδος συναισθηματικά έντονης, συνήθως μη σεξουαλικής φιλίας σε διαφορετικούς πολιτισμούς, συνήθως μεταξύ μελών του ίδιου φύλου και κατά βάση μεταξύ γυναικών. Τέτοιες φιλίες προσέφεραν συναισθηματική υποστήριξη και συντροφικότητα σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες είχαν λίγες ελευθερίες.

Από την άλλη, οι άντρες έβλεπαν τους εαυτούς τους να χρειάζονται τη βοήθεια άλλων ανδρών για να συνειδητοποιήσουν τα μεγάλα υλικά πάθη τους και καλλιεργούν «μυϊκές αξίες» και «λογικές αξίες» αποκλείοντας τις γυναίκες. Οι γυναίκες αναγκάστηκαν να σχηματίσουν τις δικές τους κοινότητες κι έτσι ξεκίνησε η εποχή της παθιασμένης αγάπης χωρίς όμως ερωτική ικανοποίηση.

Μια μελέτη του 2007 εξέτασε την queerplatonic σχέση χωρίς να χρησιμοποιεί τον όρο “queerplatonic”. Διερευνούσε «μη σεξουαλικές, παθιασμένες φιλίες» μεταξύ γυναικών. Δεκατέσσερις γυναίκες απάντησαν στις ερωτήσεις μιας συνέντευξης, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών που διατηρούσαν μια «παθιασμένη φιλία» για 17 χρόνια. Μια άλλη γυναίκα περιέγραψε τα 26 χρόνια φιλίας της με μια γυναίκα. Μια απάντηση περιελάμβανε γυναίκες που πραγματοποίησαν μια ανεπίσημη τελετή γάμου για να μοιραστούν το βάθος της δέσμευσής τους μεταξύ τους μπροστά στην οικογένεια και τους φίλους τους.

Οι γυναίκες χαρακτήρισαν αυτές τις φιλίες «μοναδικές, ουσιαστικές και αφοσιωμένες». Ομολόγησαν ότι βιώνουν παρόμοια ερεθίσματα με τις «παραδοσιακές» στενές ερωτικές σχέσεις, όπως τη συναισθηματική ανάπτυξη και η ανάπτυξη ταυτότητας που ενισχύονται από τη φιλία, τη ζήλια, τους χωρισμούς και τις αλλαγές και αλλαγές στη σχέση. Μια έντονη παρατήρηση στις δηλώσεις των ερωτηθέντων είναι να χρησιμοποιούν τη γλώσσα που να περιγράφει επαρκώς τις έντονες φιλίες τους, καθώς η γλώσσα βοηθά κάποιον να εκφραστεί και τον βοηθά στη δημιουργία μιας κουλτούρας που εξυμνεί τη φύση αυτών των σχέσεων. Λέξεις όπως «συγκάτοικος» και «καλύτερος φίλος» δεν ταιριάζουν πολύ, ενώ όροι όπως «αδελφή ψυχή», «σύντροφος ψυχής», ή «το άλλο μου μισό» εκφράζουν καλύτερα την ένταση των σχέσεών τους. Ο όρος αυτός άρχισε να χρησιμοποιείται πιο έντονα μετά το 2010 για σχέσεις που ούτε ρομαντικές μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά ούτε τελείως φιλικές.

Το 2015 οι queerplatonic σύντροφοι μερικές φορές αναφέρονται μεταξύ τους και ως «zucchinis» (δηλαδή «κολοκυθάκια»). Είναι μια εναλλακτική λύση στον όρο «φίλος», που υποβαθμίζει την έως σήμερα ορισμένη οικειότητα και συντροφικότητα, αλλά υποδηλώνει μια ρομαντική ή ερωτική σχέση. Το «Zucchini» είναι ένα μη ρομαντικό ουσιαστικό που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον σε μια οικεία, μη ερωτική σχέση. Ο όρος ξεκίνησε ως αστείο όρος στις ασεξουαλικές κοινότητες τη δεκαετία του 2000 για να τονίσει πώς δεν υπάρχουν κατάλληλοι όροι για την περιγραφή σημαντικών, στενών σχέσεων κι αγάπης. Η δημιουργία των «κολοκυθιών» δείχνει μια απογοήτευση με τις κοινωνικές προσδοκίες για μια σχέση ότι οι ρομαντικές σχέσεις είναι τελικά καθολικά επιθυμητές από τους σημαντικούς ουσιαστικούς δεσμούς που σχηματίζονται.

Καταληκτικά, οι σχέσεις αυτές εστιάζουν στην καλλιέργεια της ανθρώπινης σχέσης, πνευματικής επαφής και αλληλοϋποστήριξης. Δε θέτει ως θεμέλιο τη σαρκική επαφή, ούτε καν ως προαπαιτούμενο. Είναι αναγκαίο να διευκρινισθεί ως όρος πλέον ότι τα «queer» άτομα αποστασιοποιούνται ως προς τη δυαδικότητα των φύλων και την κανονικότητα και μοιράζονται την αντίληψη περί έλλειψης διαθεματικότητας εντός του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Στειακάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου