Όταν πρόκειται να πεις «αντίο», το πώς θα το ανακοινώσεις, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πριν πατήσεις το κουμπί της αποσύνδεσηςγια τη σχέση σου, είναι σημαντικό να έχεις προετοιμαστεί καλά και να έχεις σχεδιάσει κάθε σου κίνηση. Δοκίμασε να αντλήσεις λίγο κουράγιο, να προσθέσεις λίγο χιούμορ και να φορτώσεις τις μπαταρίες σου ώστε να μπορέσεις να αντέξεις λίγο παραπάνω από τυχόν άσχημες αντιδράσεις. Έχοντας κάνει την κατάλληλη δική σου εσωτερική προετοιμασία, θα είσαι σε κατάσταση να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε έρθει.
Ο χωρισμός είναι μια από τις πιο δύσκολες κι ευαίσθητες στιγμές στη ζωή μας. Όταν έρχεται η ώρα να διακοπεί μια σχέση, ανεξάρτητα από τον λόγο, η επικοινωνία παίζει έναν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανάγκη να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και στον φόβο του πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον άλλον. Η ανακοίνωση ενός χωρισμού, είναι σίγουρα ένα πολύ σοβαρό θέμα, αλλά δε χρειάζεται να το αντιμετωπίζουμε σαν να έχουμε να ανακοινώσουμε μέτρα κατά μιας «πανδημίας» ή να πρέπει να δώσουμε οδηγό επιβίωσης. Μπορούμε να το κάνουμε με λιγότερο δραματικό τρόπο, αφού σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο, από το να μαραζώσετε στο κλάμα τη στιγμή που θα ανακοινώσεις τον χωρισμό σου! Κάπως έτσι ή λίγο διαφορετικά, ας δούμε πως το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας κατά την ανακοίνωση ενός χωρισμού.
Βοηθάει να χαλαρώσει η ένταση:
Ο χωρισμός είναι μια κατάσταση που φέρνει συνήθως ένταση κι άγχος. Το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της έντασης και να κάνει την κατάσταση λιγότερο επώδυνη κι επιπλέον, ίσως λίγο πιο εύκολη να την αντιμετωπίσεις
Διευκολύνει την επικοινωνία:
Το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία των συναισθημάτων σας με τον σύντροφό σας με πιο φυσικό τρόπο. Με το να προσθέσετε μια πινελιά χιούμορ στην ανακοίνωση του χωρισμού, μπορεί να δημιουργηθεί μια πιο ανοιχτή και θετική ατμόσφαιρα για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Μειώνει το άγχος:
Οι ανακοινώσεις χωρισμού μπορούν να είναι φορτισμένες με αγχώδεις στιγμές και στιγμές σιωπής. Το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει να κόψει αυτήν την τάση και να κάνει τον χωρισμό λιγότερο δυσάρεστο από ότι στην πραγματικότητα είναι.
Ωραία, όλα αυτά που μας γράφεις θα μου πείτε, αλλά τις περισσότερες φορές είναι δύσκολα και σχεδόν ουτοπικά. Πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη και πως μπορούμε να ενσωματώσουμε το χιούμορ στη συζήτηση και στην ανακοίνωση ενός χωρισμού. Για πάρε χαρτί και μολύβι, αγαπημένε μου αναγνώστη, γιατί τώρα πάμε στα πρακτικά και πιο σημαντικά βήματα!
Αναγνώριση εδάφους:
Πριν ρίξεις μια δόση χιούμορ στο μείγμα της ανακοίνωσης ενός χωρισμού, ρίξε μια ματιά στην ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά σας. Ξέρεις, ότι το χιούμορ είναι σαν πικάντικη σάλτσα, λίγη μπορεί να ταιριάζει, αλλά πολλή μπορεί και να κάνει το πράγμα πιο άβολο απ’ όσο θα θέλατε και οι δύο σας!
Χρησιμοποίησε το χιούμορ με διακριτικό τρόπο:
Αφήστε το χιούμορ να είναι σαν την καλή μπίρα, κατάλληλα μετρημένο και πάντα επικεντρωμένο στην απόλαυση! Αφήστε τις υπερβολές για τα καραγκιοζιλίκια. Όλα με μέτρο!
Απόφυγε το απρόσεκτο χιούμορ:
Δε χρειάζονται ακατάλληλα αστεία που μπορεί να σε κάνουν να ακουστείς σαν κλόουν που κοροϊδεύει μια τόσο σοβαρή κατάσταση, όπως ένας χωρισμός. Μέτρον άριστον λοιπόν, ακόμα κι εδώ!
Συνδύασε το χιούμορ με ειλικρίνεια:
Ένα καλό αστείο μπορεί να είναι καταπραϋντικό για τον πόνο, αλλά δεν αλλάζει την ουσία του ότι χωρίζετε. Πάνω από όλα χρειάζεται ειλικρίνεια!
Κλείνοντας, λοιπόν, καταλήγουμε ότι όντως μια δόση χιούμορ μπορεί να κάνει θαύματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέμα. Όχι μόνο μπορεί να μειώσει το άγχος, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα πιο ευχάριστο και ανοικτό περιβάλλον για συζήτηση. Μην ξεχνάμε, όμως, να είμαστε ευαίσθητοι στα συναισθήματα του άλλου. Η κατάλληλη δόση χιούμορ μπορεί κάνει τη διαφορά, αλλά υπερβολές μπορεί να μας καταστρέψουν! Τέλος, ας μην ξεχνάμε ποτέ να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί. Το χιούμορ είναι μια υπέροχη πινελιά στην επικοινωνία μας, αλλά η ειλικρίνεια είναι η καρδιά της. Με αυτές τις σκέψεις στον νου μας, μπορούμε να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή με λίγη περισσότερη ευαισθησία και κατανόηση!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου