Θυμάστε την εποχή που το να φας μόνος σε ένα εστιατόριο ήταν σχεδόν αιτία να σε κοιτάζουν όλοι γύρω σου με απορία; Λες και ήσουν ο πρωταγωνιστής σε κάποια δραματική ταινία, όπου ζεις τη μοναξιά σου, μετά από έναν δακρύβρεχτο χωρισμό! Τελικά, όμως, αυτή η εποχή φαίνεται πως πέρασε ανεπιστρεπτί. Το «σόλο» φαγητό έχει πλέον αναδειχθεί σε μια τάση που κερδίζει έδαφος, κι αν είσαι millennial ή ανήκεις στη γενιά Gen Z, τότε είσαι πιθανότατα πρωτοπόρος αυτής της «επανάστασης» του φαγητού!

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το να κλείσεις τραπέζι για έναν ήταν λίγο σαν να κρεμάς μια πινακίδα πάνω σου που έγραφε «Μην ενοχλείτε, είμαι εδώ μόνος μου. Αφήστε με και μη μου μιλάτε». Όμως, με την αύξηση των ανθρώπων που ζουν μόνοι, αυτή η προοπτική άλλαξε. Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ επιλέγουν να κάνουν κράτηση για έναν. Για την ακρίβεια, η πλατφόρμα κρατήσεων εστιατορίων OpenTable κατέγραψε μια αύξηση 8% στις διαδικτυακές κρατήσεις για έναν, μεταξύ Ιουνίου 2023 και Μαΐου 2024. Και δε μιλάμε για μικρό ποσοστό. Σύμφωνα με έρευνα, το 60% των καταναλωτών είχε δειπνήσει μόνο τον τελευταίο χρόνο, με τους Gen Z και τους Millennials να πρωτοστατούν.

 

Γιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν το σόλο δείπνο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την αλλαγή. Για μερικούς, το να τρως μόνος σημαίνει ότι αποφεύγεις το μαγείρεμα και το καθάρισμα στο σπίτι. Άλλοι το βλέπουν ως μια ευκαιρία να εξερευνήσουν νέα εστιατόρια χωρίς να χρειάζεται να συντονιστούν με τις γαστρονομικές προτιμήσεις μιας παρέας. Κι αν είσαι λάτρης των social media, τότε ξέρεις καλά πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει το να βρεις το τέλειο μέρος για σόλο γεύμα πιο εύκολο από ποτέ.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο Stephen Zagor, σύμβουλος εστιατορίων και καθηγητής στο Columbia Business School, μας εξηγεί πως αυτή η τάση είναι αντανάκλαση μιας μεγαλύτερης κοινωνικής αλλαγής. Το 30% των Αμερικανών ζει πλέον μόνο, και οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα και λιγότερο συχνά. Μόλις το 37% των Αμερικανών ηλικίας 25-49 είναι παντρεμένοι με παιδιά, σε σύγκριση με το 67% το 1970.

 

Το σόλο δείπνο ως προσωπικός χρόνος

Για πολλούς, το να δειπνήσεις μόνος είναι μια ευκαιρία να αποσυνδεθείς από τον κόσμο και να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου. Το να βρίσκεσαι μόνος σου με τις σκέψεις σου, το φαγητό σου και, ίσως, το αγαπημένο σου βιβλίο ή τη μουσική σου, είναι μια εμπειρία που προσφέρει ηρεμία και αναζωογόνηση. Ο Robin Chiang, επικεφαλής ανάπτυξης του OpenTable, αναφέρει ότι για πολλούς το σόλο δείπνο είναι ένας τρόπος να κάνουν κάτι ευχάριστο μόνο για τον εαυτό τους.

Τα εστιατόρια δε θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφορα σε αυτή την τάση. Ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι που έτρωγαν μόνοι προτιμούσαν τον πάγκο, πλέον κλείνουν τραπέζι, αναγκάζοντας τα εστιατόρια να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους. Η διάταξη των τραπεζιών και των καθισμάτων γίνεται πιο ευέλικτη, με μικρότερους χώρους που να εξυπηρετούν άτομα ή ζευγάρια. Όπως λέει και ο Zagor, «Τα εστιατόρια πωλούν θέσεις, όχι τραπέζια».

Κλείνοντας, είτε επιλέξεις να φας μόνος, είτε με παρέα, αυτό που έχει σημασία είναι να περνάς καλά. Γιατί στην τελική, αν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, τότε το να απολαμβάνεις ένα καλό γεύμα – μόνος ή όχι – γίνεται μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής. Κι ας μη γελιόμαστε, το σημαντικό είναι να ζούμε τη στιγμή και να κάνουμε κάθε εμπειρία μοναδική, είτε με παρέα, είτε απλώς με τον εαυτό μας. Καλή όρεξη!

Συντάκτης: Μιχάλης Δούκας