

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάποιος σου έστειλε ένα emoji “καρδούλα” αντί για να σου πει σε αγαπώ, ή γιατί το “καλημέρα” του συνοδεύεται από ένα “φλιτζάνι” αντί για έναν “ήλιο”; Αν ναι, τότε συγχαρητήρια: έχεις κι εσύ μπει στο παιχνίδι της αποκρυπτογράφησης της ψηφιακής γλώσσας της αγάπης και του έρωτα! Σε έναν κόσμο όπου οι λέξεις είναι προαιρετικές και τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από emojis, GIFs και memes, είναι καιρός να εξετάσουμε πώς αυτά τα μικροσκοπικά σύμβολα καθορίζουν (και φανερώνουν) την εσωτερική δυναμική των σχέσεών μας.
Τα emoji, ως συναισθηματικό βαρόμετρο
Κάποτε, η αναμονή για ένα ραβασάκι ήταν η πιο αγχωτική στιγμή σε μία ερωτική σχέση. Σήμερα, η καθυστέρηση στην απάντηση σε ένα “χαρούμενο αναποδογυρισμένο προσωπάκι” ή σε μία “φλόγα” μπορεί να προκαλέσει καρδιακές ταχυπαλμίες. Τα emojis έχουν εξελιχθεί σε γλωσσικό εργαλείο, και μάλιστα πολύ αποκαλυπτικό. Και πώς ακριβώς έχει γίνει αυτό;
- Μια “καρδούλα” ❤️ από κάποιον που μόλις γνώρισες μπορεί να σημαίνει ενθουσιασμό ή υπερβολική προθυμία. Από έναν παλιό φίλο, είναι πιθανότατα μια τυπική ένδειξη αγάπης.
- Το “πονηρό χαμογελάκι” 😏 σε μια συνομιλία μπορεί να κρύβει υπονοούμενα ή απλά να είναι ένας τρόπος να δείξει κάποιος αυτοπεποίθηση (ή και τα δύο).
- Το “γελάω μέχρι δακρύων” 😂 είναι το εικονίδιο του «παίζω ασφαλές». Αν δεν ξέρεις πώς να απαντήσεις, το “χαχα” emoji είναι το ψηφιακό αντίστοιχο του “ας γελάσω για να κερδίσω χρόνο”.
Τα διαφορετικά στυλ επικοινωνίας
Επειδή, φυσικά, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε όλα τα emojis έχουν το ίδιο βάρος για όλους, υπάρχουν διαφορετικά emoji personalities, δηλαδή διαφορετικοί τύποι ανθρώπων ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα emojis. Κάποιοι τα λατρεύουν και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν χωρίς αυτά, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούν με φειδώ και προσοχή, σαν να κρατούν ένα πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας. Παρακάτω θα δούμε μερικές χαρακτηριστικές κατηγορίες:
Ο δημιουργικός: Χρησιμοποιεί GIFs, memes, ακόμα και αυτοσχέδιες συνθέσεις emojis για να πει κάτι αντί να γράψει. Είναι ο τύπος που, αντί για “σε σκέφτομαι”, θα σου στείλει ένα GIF με μια γάτα να κοιτάζει το φεγγάρι. Του αρέσει να εκφράζεται μέσω εικόνων και θεωρεί ότι ένα καλό emoji μπορεί να αντικαταστήσει πολλές λέξεις.
Ο αναλυτικός: Σπάνια στέλνει emojis και, αν το κάνει, τα χρησιμοποιεί με ακρίβεια χειρουργού. Αν σου στείλει ένα emoji που δείχνει κάτι συγκεκριμένο, εννοεί ακριβώς αυτό. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και αποφεύγει τις παρερμηνείες, προτιμώντας τη σαφήνεια έναντι της συναισθηματικής έκφρασης. Αυτός ο τύπος ανθρώπου αποφεύγει κάθε σύμβολο που μπορεί να έχει διπλή ερμηνεία.
Ο χαχαχα-όλα-είναι-ένα-αστείο: Στέλνει emoji που γελάει, σε κάθε φράση, ακόμα και σε ειδήσεις που δεν είναι αστείες. Αν σε χωρίσει, πιθανότατα θα το κάνει με ένα τέτοιο emoji, ίσως εκείνο που δακρύζει από γέλια. Για εκείνον, το γέλιο είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των πάντων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να χρησιμοποιεί ασταμάτητα τα laughing emojis.
Ο ρομαντικός: Στέλνει καρδούλες σε κάθε μήνυμα. Αν μια μέρα το ξεχάσει, κάτι συμβαίνει. Οι ρομαντικοί δε φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω emojis, και πολλές φορές η συνομιλία τους θυμίζει πίνακα γεμάτο από χρωματιστές καρδούλες. Αν δεν απαντήσεις με παρόμοιο ενθουσιασμό, μπορεί να το πάρει προσωπικά!
Μπορούν τα emojis να μας δείξουν που οδηγείται μία σχέση;
Οι ψυχολόγοι λένε πως, ναι, η χρήση emojis μπορεί να αποκαλύψει την πορεία μιας σχέσης:
Αν στην αρχή στέλνατε φουλ emojis και τώρα είναι πιο “ξηρά” τα μηνύματα, μπορεί η σχέση να μπαίνει σε πιο ρεαλιστικά μονοπάτια (ή να χρειάζεται λίγο φρεσκάρισμα). Αν πάλι τα emojis γίνονται πιο προσωπικά και εσωτερικά -αντί για μια απλή καρδούλα- αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται inside jokes και ισχυρότεροι συναισθηματικοί δεσμοί. Διαφορετικά, αν κάποιος ξαφνικά σταματήσει να χρησιμοποιεί emojis, ίσως νιώθει ότι χρειάζεται συναισθηματική απόσταση ή ότι κάτι τον προβληματίζει.
Τελικά, αν κάτι μας έχει διδάξει η ψηφιακή εποχή, είναι ότι ο τρόπος που επικοινωνούμε αλλάζει διαρκώς. Τα emojis, τα GIFs και τα memes είναι ο νέος τρόπος να πούμε “σε σκέφτομαι”, “σε θέλω”, “είμαι θυμωμένος”, ή ακόμα και “δε με νοιάζει” χωρίς να το πούμε ρητά. Και, όπως κάθε γλώσσα, έτσι κι αυτή χρειάζεται προσοχή για να μην πέσουμε σε παρερμηνείες. Άρα, την επόμενη φορά που θα λάβεις ένα “χεράκι thumps up” αντί για ένα emoji πιο σύνθετο, μην αγχωθείς. Ίσως ο αποστολέας να μην ξέρει τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά τα εικονίδια, ή ίσως να σου κρατάει μούτρα που χθες απάντησες στην καλημέρα του, στέλνοντας απλά μια καρδούλα.