«Κλείσε την πόρτα, κάνει κρύο.»
«Ναι μωρό μου, φέρνω λίγα ξύλα κι έρχομαι.»
Μια τόσο γλυκιά σκηνή ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι. Η κοπέλα να είναι μέσα προστατευμένη κι ο άντρας να φέρνει περισσότερα ξύλα για να τη ζεστάνει, να την προστατεύσει από το κρύο.
Αν στη θέση του χειμώνα και του κρύου βάλετε μια δύσκολη στιγμή της κοπέλας, μια στεναχώρια ή κάτι άσχημο που συνέβη, και στη θέση της ζεστασιάς τη φροντίδα και τα λόγια σιγουριάς και παρηγοριάς από τον σύντροφό της, θα έχετε μια πράξη που μιμείται τη φύση.
Ξεκινήσαμε με το χειμώνα. Τη δύσκολη εποχή, με τα κρύα της και τους βοριάδες. Αυτή η εποχή συμβολίζει, όπως σας είπα, τις δυσκολίες, τα άσχημα αλλά και τη φροντίδα, την προστασία, τη ζεστασιά από τον σύντροφο. Αυτόν που έχει αποθέματα αγάπης για να ζεστάνει παγωμένες ψυχές. Ας λυσσομανάει έξω, ας χτυπάει την πόρτα όλη η σκληρότητα του κόσμου, ο σύντροφος είναι εκεί δίπλα για να δώσει ζέστη, χάδι, καλή κουβέντα, κουράγιο, θάρρος.
Η άνοιξη. Η εποχή που ξεπέρασε τις δυσκολίες του χειμώνα, αλλά και η εποχή της ανθοφορίας, της χαράς, της ζωντάνιας. Παίξε το ρόλο της, πρόσφερε «ανθισμένα λόγια» και σκέψεις στη σύντροφό σου. Ταξίδεψε το μυαλό της, να τη γλυκάνει η συντροφιά σου, να προετοιμάσει τον καρπό της προσπάθειάς σου, να λιώσουν οι πάγοι του χειμώνα μέσα της, να χαρεί, να ενθουσιαστεί από τη φαντασία σου και την δυναμική σου.
Καλοκαίρι. Εποχή ξεκούρασης, διακοπών και ζέστης. Εποχή που ωριμάζουν οι καρποί των προσπαθειών σου. Τώρα αρχίζει να αισθάνεται την κούραση. Παίξε το ρόλο της ανάπαυσης, το ρόλο που θα την κάνει ν’ αδειάσει το μυαλό της, που θα βουτήξει στη θάλασσα μαζί σου για να δροσίσει την ψυχή της. Που τα βράδια της θα είναι γλυκά και ήρεμα, γεμάτα έρωτα, γεμάτα ηλιοβασιλέματα. Κάνε την να το νιώσει, δεν χρειάζεται ούτε έξω από το σπίτι να βγείτε. Εκεί θα δείξεις τις ικανότητές σου στον έρωτα και στην αγάπη. Σ’ αυτήν την εποχή του θερισμού θα πάρεις τους καρπούς που έσπειρες, τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου.
Θα έχεις ήδη καταλάβει πως στην αιώνια σχέση αρσενικού-θηλυκού η γυναίκα, η κοπέλα που θέλεις και ποθείς, είναι η γη, κι εσύ η φύση.
Αντίγραψε με ακρίβεια ό,τι ακριβώς κάνει η φύση, όπως ακριβώς συμπεριφέρεται στη γη και κάνε το ίδιο στην κοπέλα σου, στη γυναίκα σου. Βρες ποια εποχή χρειάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή και δώσε την απλόχερα· μη διστάσεις, μη σκεφτείς αν πρέπει ή δεν είναι σωστό. Είναι σαν ν’ αναρωτιέσαι τι χρειάζεται η βροχή το φθινόπωρο.
Κράτησα για το τέλος την εποχή του φθινοπώρου. Την εποχή του οργώματος και της σποράς. Την εποχή των βροχών που ποτίζουν το χώμα.
Αλήθεια, πώς πιστεύεις πως χωρίς να σπείρεις θα μπορέσεις να έχεις καρπούς. Πώς πιστεύεις πως δίχως να οργώσεις για ν’ ανανεωθεί και ν’ αεριστεί το χώμα, δίχως να ποτίσεις, θα σου επιστραφεί ο καρπός;
Τη θεωρώ την πιο σημαντική εποχή γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν πως χωρίς να σπείρουν μπορούν να θερίσουν. Μα πόση πλάνη! Πόση απουσία απλής σκέψης! Ή καλύτερα πόσο κακομαθημένος μπορεί να είσαι επειδή το ρόλο σου σαν εποχή τον έπαιζε πάντα κάποιος άλλος κι όχι εσύ.
Πώς πιστεύεις πως μπορεί ν’ απολαύσεις τον έρωτά σου, την ένωση, το «μαζί» χωρίς να σπείρεις;
Υπάρχει μια μικρή δυσκολία: να μπορείς να καταλάβεις το ρόλο ποιας εποχής θα μιμηθείς κάθε φορά. Φαντάσου να έχει ανάγκη η σύντροφός σου από σένα τη θαλπωρή του χειμώνα κι εσύ να επιμένεις πως είναι καλοκαίρι.
Να νιώθει κουρασμένη ή απογοητευμένη, κι εσύ αντί να παίξεις το ρόλο του καλοκαιριού, να την ξεκουράσεις δηλαδή, να κατεβάζεις μούτρα γιατί δε σου έχει μαγειρέψει.
Πόσο πιστεύεις πως θα σε ανεχτεί αν το κάνεις συνέχεια;
Αυτός είναι ο ευφυής «άντρας-εποχή». Αυτός που θα μπορεί να καταλάβει ανάλογα με την περίπτωση το ρόλο που θα παίξει.
Οι τέσσερις εποχές είναι ο αέναος κύκλος της ζωής. Καμιά δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καμιά δεν μπορεί να λείψει, καμιά δεν μπορεί να υπάρξει δυο φορές συνεχόμενες.
Και πού είσαι; Μπορεί να βαριέσαι να παίζεις κάθε φορά έναν τέτοιο ρόλο, να μην έχεις διάθεση.
Μήπως να το ξανασκεφτείς; Μήπως να προσπαθήσεις να καταλάβεις το ρόλο που θέλεις να έχεις στη ζωή; Η φύση δεν παραλείπει ποτέ καμιά, εσύ πώς θα το κάνεις; Τι πιστεύεις πως θα δικαιούσαι μετά από αυτό;
Να είσαι βέβαιος πως έστω και μια εποχή να παραλείψεις, η «γυναίκα-γη» θα την αναζητήσει αλλού. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς όλες τις εποχές της.
Μα θα μου πεις, δυσαρεστημένος ίσως: «όλα εγώ θα τα κάνω; Θα έχω πάντα διάθεση και δύναμη;»
Δείξε εσύ τον τρόπο και θα δεις με έκπληξη πως θα σου ανταποδώσει το ίδιο. Ο ρόλος του αρσενικού δεν είναι όπως στον έμαθε η μανούλα σου. Δηλαδή ότι δε θα κάνεις τίποτα κι ότι θα τα περιμένεις όλα έτοιμα.
Σύντροφο και ένωση θέλεις. Αυτά δεν μπορεί πλέον να τα κάνει κανένας άλλος εκτός από εσένα.
Ίσως σου φάνηκε πως περιόρισα την αντιγραφή των εποχών μόνο στην ερωτική σχέση. Όχι, δεν είναι έτσι. Η αντιγραφή της συμπεριφοράς των εποχών μπορεί να υπάρξει μέσα σε κάθε σχέση με ανθρώπους, με φίλους, με γνωστούς, με συνάδελφους, παντού όπου θα ήθελες μια σχέση αγάπης κατανόησης και συνύπαρξης. Στον έρωτα είναι πιο δυναμικά τα πράγματα γιατί κυριαρχεί ο ερωτικός πόθος.
Οι τέσσερις εποχές της φύσης μάς δείχνουν με τόσο αρχέγονο και σίγουρο τρόπο, το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε αν θέλουμε μια σχέση μας να είναι ολοκληρωμένη-ηδονική.
Αντιγράφοντας τις συμπεριφορές των εποχών μέσα σε μια σχέση έχουμε τον καταλληλότερο τρόπο να την κρατήσουμε δυνατή και ολοκληρωμένη.
Γίνε η εποχή που έχει ανάγκη ο άνθρωπός σου, αλλιώς θα κλαίγεσαι για τη μοναξιά σου.