Σε έχουν φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση, που ενώ θα προτιμούσες να αντιδράσεις, η κατάσταση δεν το επιτρέπει; Ας πούμε για παράδειγμα βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο με το ταίρι σου και γύρω σας υπάρχει κόσμος, κάτι γίνεται και σε εκνευρίζει τόσο πολύ που θες να ξεσπάσεις, όμως δε θέλεις να κάνεις σκηνή. Ή στη δουλειά σου με κάποιον ανώτερο, όπου και δε σε παίρνει να αντιδράσεις υπερβολικά. Το φλέγον ζήτημα είναι τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις και πώς περιορίζεις την κατάσταση χωρίς να ξεφύγει.
1. Σταμάτα να απαντάς
Ναι, αυτό θυμίζει μια παιδική συμπεριφορά και όχι μια αναμενόμενη αντιμετώπιση από έναν ενήλικο, όμως εδώ που τα λέμε, είναι καλύτερο να σταματήσεις να απαντάς στον εκνευριστικό συνομιλητή σου μέχρι να καταλαγιάσει η έντονη σκηνή, παρά να απαντήσεις ανάλογα και να εντείνεις τα πνεύματα ακόμα περισσότερο. Ουσιαστικά δείχνεις τη δυσαρέσκειά σου και αφήνεις το άλλο πρόσωπο να βράζει στο ζουμί του αφού περιμένει κάποια απάντηση.
2. Βάλε ειρωνεία
Ειρωνεύσου απέναντι σε ό,τι σε εξοργίζει. Η ειρωνεία είναι ένα πολύ καλό μέσο σε τέτοιες καταστάσεις. Χρησιμοποίησε το πιο ειρωνικό σου χαμόγελο κι απάντησε σε ήπιο τόνο. Το μήνυμα ότι αυτά που σου λέει τα θεωρείς μπαρούφες θα το λάβει και δε θα έχεις δημιουργήσει καμία σκηνή που μπορεί να γυρίσει εις βάρος σου. Πρόσεξε να μη το παρακάνεις όμως και χάσεις το δίκιο σου, ειρωνεύσου μεν, με το γάντι δε!
3. Άλλαξε θέμα
Όταν κάτι σε ενοχλεί και δε θες να δώσεις συνέχεια προσπάθησε να αλλάξεις θέμα. Δεν είσαι πάντα σε θέση να αντιμετωπίσεις μια επίπονη συζήτηση και έναν περίεργο συνομιλητή. Το να προσπαθήσεις περίτεχνα να αλλάξεις θέμα συζήτησης σε κάτι που σε φέρνει σε δύσκολη θέση είναι καλή απάντηση. Θα σταματήσει η κουβέντα εκεί και δε θα γίνει προς το παρόν περαιτέρω ανάλυση.
4. Γύρνα την κουβέντα προς όφελός σου
Αν η κατάσταση και ο συνομιλητής το επιτρέπουν μπορείς να γυρίσεις τη συζήτηση υπέρ σου. Δε θα πας βέβαια στο αφεντικό σου να του κάνεις επίκληση στο συναίσθημα ώστε να νιώσει άσχημα και να τη σκαπουλάρεις, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την ύπουλη -θα έλεγε κανείς- τεχνική. Δε μοιάζει με κατά μέτωπο επίθεση, αλλά μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που θες, ο συνομιλητής να σταματήσει να σου σπάει τα νεύρα.
5. Κάλεσε ενισχύσεις
Πολλές φορές οι φίλοι και ένα σωτήριο τηλεφώνημα μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο! Την ώρα που σου έχουν ανάψει τα λαμπάκια ακούγοντας ένα παραλήρημα που θα προτιμούσες να είναι ένας κακός διάλογος στην τηλεόραση, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο το κολλητάρι για να βοηθήσει. Το κολλήταρι σου δε θα κάνει πολλά, εσύ όμως θα πεις σε εμφανώς χιουμοριστικό τόνο τι σου είπε ο συνομιλητής σου. Για να πιάσει τόπο το τηλεφώνημα πρέπει ο άμεσα ενδιαφερόμενος να είναι μπροστά σε αυτό, αλλιώς δεν έχει νόημα και η πράξη αυτή κλείνει περισσότερο σε κουτσομπολιό.
Το να προσπαθείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά σε περιπτώσεις που το άλλο άτομο είναι βαλτό στο να σε τσιγκλίσει. Επειδή δεν είναι όλες οι περιστάσεις ίδιες και δε θα έχεις πάντα τη χαρά να απαντήσεις ανάλογα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα φαινομενικά απλά τρικ, που αφενός θα δώσουν στο άλλο άτομο να καταλάβει ότι ενοχλείσαι από τη συμπεριφορά του και αφετέρου ότι η συζήτηση θα πρέπει να σταματήσει εκεί. Βέβαια κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση η οποία σχετίζεται πάντα και με το ρόλο και την επιρροή που αυτό το άτομο κατέχει στη ζωή σου.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου