Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ο κόσμος γυρίζει γύρω σου; Πολύ κλισέ ερώτηση και με μια προφανή απάντηση που θέλει τον κόσμο να γυρίζει γύρω από ένα τεράστιο αστέρι που το λένε ήλιο. Λίγο ξενέρωτο, αν με ρωτάς. Καλύτερα ο κόσμος να γύριζε γύρω από μας τους ανθρώπους, εμένα, εσένα, το γείτονα που έχει την κατσίκα ή τον γείτονα που ζηλεύει την κατσίκα του άλλου. Βέβαια, πρακτικά στον μικρόκοσμό μας, τον εαυτό μας βάζουμε μπροστά, με αυτόν πορευόμαστε κι υπάρχουν και οι φορές που θεωρούμε ότι όντως ο κόσμος γυρίζει γύρω μας ή κι αν δε γυρίζει θα έπρεπε, έστω. Λες αυτή η θεωρία να έφερνε το χάος;
Άλλα κι αν δεν το έφερνε, είμαστε τόσο ευάλωτα πλάσματα που ακόμη κι ένα κοσμικό γεγονός μπορεί να μας αλλάξει όλη την ψυχοσύνθεσή μας. Σίγουρα με τον όρο κοσμικό γεγονός δε γίνεται παραπομπή σε γάμους και βαφτίσια! Όταν μιλάμε για κοσμικά γεγονότα αναφερόμαστε σε μεγάλα συμβάντα, τόσο στον πλανήτη μας όσο και στο διάστημα. Κι αν εύλογα αναρωτιέσαι τι σχέση έχεις εσύ με το διάστημα, να ξέρεις ότι μία μικρή αλλαγή όπως ας πούμε η έκλειψη της Σελήνης ή η μετακίνηση ενός πλανήτη μπορεί όχι απλώς να σε αποδιοργανώσει αλλά να σε βγάλει πλήρως από τις εργοστασιακές σου ρυθμίσεις.
Πριν όμως δούμε πώς ακριβώς μπορούμε να επηρεαστούμε από τα κοσμικά γεγονότα πρέπει να καταλάβουμε λίγο τι συμβαίνει με δύο θεωρίες, αυτή του χάους κι αυτή του φαινομένου της πεταλούδας. Καταρχάς έχουμε τη θεωρία του χάους. Το όνομά της παραπέμπει σε κάτι άτακτο που δεν έχει τάξη, σωστά; Κι όμως, ένα χαοτικό σύστημα, ένα σύστημα δηλαδή που μελετά η θεωρία του χάους, διέπεται από τάξη και ταυτόχρονα τείνει να την επαναφέρει μέσα από μια σειρά μοτίβων. Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να μη χαοθούμε- σε πόσους τομείς βρίσκει εφαρμογή αυτή η λέξη πχια;
Τα χαοτικά συστήματα έχουν τρεις βασικούς κανόνες: α) είναι ντετερμινιστικά (βασίζονται σε συγκεκριμένες εξισώσεις που καθορίζουν τον τρόπο εξέλιξής τους) β) Οι αρχικές συνθήκες μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε ένα χαοτικό σύστημα. Μια ελάχιστη αλλαγή σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να φέρει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. γ) Όπως είπαμε δεν είναι τυχαία.
Και πριν πας να κλείσεις το άρθρο επειδή δε βρίσκεις σύνδεση μεταξύ κοσμικών γεγονότων και χαοτικών συστημάτων, να διευκρινιστεί ότι όλο το σύμπαν βασίζεται στη θεωρία του χάους. Άρα τα κοσμικά γεγονότα είναι μέρος της εξίσωσης του χαοτικού συστήματος που εμείς αποκαλούμε σύμπαν. Έτσι τείνουν να αποκαταστήσουν την τάξη. Επομένως, τα κοσμικά γεγονότα, που ναι μεν μας επηρεάζουν δε γίνεται να μας προκαλέσουν σύγχυση, ούτε ως μονάδες ούτε σε επίπεδο πλανήτη. Επίσης έχοντας θεωρήσει όλο αυτό το σύστημα ως ντετερμινιστικό πάει να πει πως αυτά τα κοσμικά γεγονότα ήταν προκαθορισμένο να γίνουν.
Κάπως έτσι συνοπτικά πήρες μια ιδέα για τα χαοτικά συστήματα. Μια ακόμη παράμετρος που θα εξετάσουμε είναι το φαινόμενο της πεταλούδας. Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου άκουσες για εκείνη την καταραμένη πεταλούδα που μπορεί να δημιουργήσει έναν τυφώνα. Πρακτικά το φαινόμενο της πεταλούδας αναφέρεται στο ότι οι αρχικές συνθήκες έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των συστημάτων.
Η πεταλούδα από μόνη της φυσικά δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν τυφώνα στην άλλη άκρη της γης απλώς με ένα φτερούγισμα. Αυτό όμως που θέλει να πει το φαινόμενο είναι πως μια μικρή μεταβολή στις αρχικές συνθήκες, όπου η μεταβολή είναι η μικρή ώθηση από το φτερούγισμα της πεταλούδας, δημιουργεί μια αλυσίδα μη προβλέψιμων αντιδράσεων που στην τελική μπορεί να κορυφωθούν και να φέρουν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα, που στην περίπτωση της πεταλούδας είναι ο τυφώνας.
Κι επιτέλους η ώρα των κοσμικών γεγονότων έφτασε! Τα κοσμικά γεγονότα μας επηρεάζουν επειδή γίνεται αλλαγή στις αρχικές συνθήκες που ζούμε. Είναι η αλλαγή που δεν μπορούμε να εμποδίσουμε και καταλήγει να επιδρά πάνω στην ψυχοσύνθεσή μας. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να ισοδυναμεί με την πανσέληνο που μας γεμίζει ένταση και νεύρα. Βασικά, το φεγγάρι από μόνο του ως ουράνιο σώμα έχει τεράστια σημασία για τον πλανήτη μας και ταυτόχρονα είναι εξίσου σημαντικό για μένα και για σένα. Κι όχι, δε γίνεται καμία αναφορά σε ρομαντικές περατζάδες κάτω από το φως της πανσελήνου -ας πούμε. Μιλάμε για πιο πρακτικά θέματα όπως η παλίρροια και η άμπωτη (το φούσκωμα και το άδειασμα των θαλασσών).
Κι αν επηρεάζεται ολόκληρη θάλασσα από το φεγγάρι πώς να μην επηρεάζεται και η ψυχοσύνθεσή μας, που δεν έχει και την έκταση της θάλασσας άλλωστε; Γενικά η κίνηση του φεγγαριού -τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς- προσφέρει κάτι στον καθένα μας. Αν έχει να κάνει με Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο είναι περίοδος με έντονη ενέργεια. Πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να κάνει πράγματα, ακόμη κι ένας καβγάς στα πλαίσια της ενέργειας είναι. Ξέρεις τι ενέργεια απαιτεί να μαλλιοτραβηχτείς;
Ένα ακόμη κοσμικό γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην ανθρωπότητα γενικώς, αλλά και στην ψυχοσύνθεση του καθένα ξεχωριστά είναι η ηλιακή καταιγίδα. Ναι, υπάρχει και αυτό. Ο ήλιος, το μεγάλο φωτεινό πύρινο αστέρι που μας δίνει ζωή, πολλές φορές εκρήγνυται στην επιφάνειά του σε σημεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διασκορπίζονται στο διάστημα υπολείμματα μάζας καθώς κι ακτινοβολία τα οποία φυσικά φτάνουν και στον δικό μας πλανήτη. Αυτά τα υπολείμματα σε μεγάλο βαθμό, θεωρείται ότι μπορούν να αφανίσουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης. Άρα με λίγα λόγια η ανθρωπότητα όπως την ξέρουμε σήμερα αλλάζει.
Εσωτερικά τώρα, η ενέργειά μας αποπροσανατολίζεται από ένα τέτοιο γεγονός. Η αύρα μας έχοντας μάθει να είναι συντονισμένη με βάση το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης, αποπροσανατολίζεται με τέτοια γεγονότα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τρόπους να ξεμπλοκάρει την αύρα του, ακόμη κι αν πολλές φορές τείνουμε να μη δίνουμε σημασία σε ενεργειακές μεταβολές μας βαφτίζοντάς τις ως ανύπαρκτες ή ανούσιες. Δεν είναι. Στο σώμα μας έχουμε φυσιολογικά 7 κέντρα τα οποία μπορούν να ξεμπλοκάρουν από τη μία την αύρα μας κι από την άλλη να μας συνδέσουν με τον εαυτό μας σε πολλά επίπεδα. Τα κέντρα αυτά ονομάζονται τσάκρα. Τα τσάκρα ξεκινούν από το μέτωπο και φτάνουν μέχρι την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Είναι αστείο να λέμε ότι ό,τι συμβαίνει στον κόσμο δε μας ακουμπά, όταν μιλάμε για τόσο άνισες αναλογίες. Είμαστε πολύ μικροί μπροστά σε τεράστια πράγματα, κοσμικά γεγονότα που παίρνουν μαζί τους ό,τι υπάρχει και του αλλάζουν τη ροή. Κάπως έτσι κι ο άνθρωπος, από το πέταγμα των φτερών ενός εντόμου στην πανσέληνο και την έκλειψη, μπορεί να αλλάξει. Για λίγο ή για πάντα.
Θελουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου