Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη με τα άτομα που είναι γύρω μας, τα πάντα είναι πιο εύκολα. Σε μια φιλία, από εκείνες που μοιράζεστε τα πάντα κι αποκτούν περισσότερο την υφή οικογένειας παρά φιλίας, είναι πολύ σύνηθες να ανταλλάξετε προσωπικούς κωδικούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ανταλλαγή δε μοιάζει με εκείνη την παιδική ανταλλαγή αυτοκόλλητων, που συνηθιζόταν στο δημοτικό, παρά με ένδειξη -κι άμεση δήλωση- του πόσο νοιάζεστε κι εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον. Η διαφάνεια σε μια σχέση -ό, τι πρόσωπο κι αν φέρει η σχέση αυτή- και το να μην έχεις να κρύψεις κάτι, δημιουργεί ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων που την απαρτίζουν.
Έρχεται, όμως, κάποια στιγμή που ενώ χαζεύεις ήρεμα και ωραία, ξαφνικά το χέρι σου ξεγλιστράει και καταλήγεις να έχεις συνδεθεί σε ξένο προσωπικό προφίλ. Είσαι στο προφίλ κολλητού. Δεν έχει χρειαστεί να ενημερώσεις, αφού δεν έχετε κάτι μεταξύ σας που να μην το έχετε πει. Σε τρώει λίγο η ανασφάλεια, υπάρχει και μια περιέργεια για τις υπόλοιπες συνομιλίες, οπότε σαν καλός ντετέκτιβ του FBI αρχίζεις να ψάχνεις και να σκαλίζεις πράγματα που δε σε αφορούν. Η αναζήτηση μπορεί να είναι απλά χάσιμο χρόνου ή να έχει τόσο πολύ ζουμί. Αν κι ο φίλος, δε, είναι έτσι λίγο οξύθυμος και δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του, το πιο πιθανό είναι να ενοχληθεί μόνο και μόνο που μπήκες χωρίς να το ξέρει.
Ας αρχίσουμε από τα βασικά, δεν έχεις δουλειά εκεί μέσα. Όσο καλή σχέση κι αν έχετε, παραβιάζεις την ιδιωτικότητα ενός ατόμου. Πας να ξεγλιστρήσεις λέγοντας «Εμένα δε θα με πείραζε να μπει στο λογαριασμό μου, αφού τα μοιραζόμαστε όλα!». Ναι, μπορεί να μην έχεις κάτι να κρύψεις, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να αλωνίζει ανάμεσα σε προσωπικά μηνύματα. Δεν είσαι ο οποιοσδήποτε, είστε κολλητοί. Όμως, αν δεν πάρεις άδεια είναι σαν να βλέπεις το κολλητάρι σε λίγο πιο ακατάλληλες σκηνές, άβολο δηλαδή!
Όσο καλά και δεμένοι κι αν είστε, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει.Έχω ακούσει ιστορίες με φίλους που ο ένας μπαίνει στο προφίλ του άλλου για να του περάσει πίστες στο candy crush. Σίγουρα μπορεί να ξεπεταχτεί κάποιο μήνυμα την ώρα που σπάνε οι καραμέλες. Κάνεις λίγο τα στραβά μάτια και δεν το βλέπεις ή ακόμα καλύτερα απενεργοποιείς τη συνομιλία. Παράλληλα, όμως, σε παρόμοιο σκηνικό, ο ένας από τους δύο θα μπορούσε κάλλιστα να εκνευριστεί αν έβρισκε για άλλο λόγο το φίλο του στο προφίλ του. Επειδή εσύ, ίσως να είσαι πιο άνετος με το να μπει το κολλητάρι στο λογαριασμό σου, δε σημαίνει πως και το κολλητάρι έχει την ίδια άποψη.
Ας μην πάμε σε ακραίες καταστάσεις τύπου «Δε με εμπιστεύεται, αλλά μου έδωσε τους κωδικούς, για να με τεστάρει». Τέτοια παράνοια καλό θα είναι να απέχει από τη ζωή μας. Το τι είστε, το πώς νιώθετε και το τι θα εμπιστευόσασταν ο ένας στον άλλο το ξέρετε. Οι μεγάλες φιλίες, συνήθως, αποπνέουν κάτι από ταινία ή καλογραμμένο μυθιστόρημα, έχουν αυτή τη χρυσόσκονη, την καλή κάστα. Μην το χαλάς λοιπόν με θεωρίες συνωμοσίας. Σκηνές και δράμα, χωρίς λόγο, μόνο να κουράσουν μπορούν.
Δε μιλάμε για μια ερωτική σχέση, στην οποία η ζήλια μπορεί να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μιλάμε για το φιλαράκι. Αυτό που θα πλακωθείτε και μετά από 2 λεπτά θα πίνετε μπίρες χωρίς σταματημό και θα γελάτε με το είναι σας! Το καβγαδάκι της στιγμής θα έχει ξεχαστεί κι απλά θα είστε εκεί γιατί γουστάρετε την παρέα που κάνει αυτό το άτομο. Τι τις θέλετε τις γκρίνιες και τους πιθανούς καβγάδες, που μπορούν να καραδοκούν στη γωνία; Αφού υπάρχει εμπιστοσύνη κι είστε άνετοι με αυτή τη σχέση, κρίμα είναι να κλονιστεί η όλη κατάσταση. Αν υπάρξει κάτι αξιοσημείωτο στην προσωπική ζωή του φίλου -ή στα προσωπικά του μηνύματα- το αναμενόμενο είναι ότι θα στο πει. Μην προτρέχεις! Θα χαρείς διπλά που θα μάθεις τα νέα από το κολλητάρι, παρά από το να τα έβρισκες τυχαία προσπαθώντας να του περάσεις πίστες στο candy crush.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου