Ο έρωτας είναι ένα από τα ομορφότερα συναισθήματα, κι ενώ έχει τεράστια δύναμη μπορεί να σε ωθήσει σε μερική τύφλωση. Υπάρχουν λοιπόν συμπεριφορές που ενώ κρούουν το σήμα κινδύνου, εσύ δεν τις βλέπεις ή τις αγνοείς με αποτέλεσμα μια σχέση να προχωράει από το κακό στο χειρότερο. Είναι εκείνα τα πέντε καραμπινάτα red flags, που δεν πρέπει να αγνοήσεις και ακόμα και αν προσπαθήσεις να διορθώσεις θα συνεχίσουν να χαλάνε τη σχέση σου δείχνοντάς σου τον δρόμο της εξόδου.

 

1. Απροθυμία συμβιβασμού

Ας πούμε πως έχετε αποφασίσει πως θέλετε να πάτε σινεμά. Εσύ θέλεις να δεις θρίλερ και το ταίρι σου περιπέτεια. Δεν είναι κακό που δε θέλετε τα ίδια πράγματα, κακό είναι εκείνο να μη συμβιβαστεί ποτέ του με την ιδέα να δει θρίλερ και εσύ να μη συμβιβαστείς ποτέ με την ιδέα να δεις περιπέτεια. Αν δεν είσαι διατεθειμένος σαν άνθρωπος να κάνεις υποχωρήσεις για μικρά καθημερινά πράγματα, τότε τι θα γίνει με τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα θέματα στη σχέση σας; Κι αν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει πάντοτε εκείνο το ένα βηματάκι πίσω προκειμένου να βρεθεί κοινή συμπόρευση, τότε κάτι κάνεις σίγουρα πολύ λάθος. Στο τέλος θα βρεθείς αγανακτισμένος και βαθιά πληγωμένος σε μια γωνιά να μαζεύεις τα κομμάτια σου. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψιν ο ένας τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου και να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μια υγιής σχέση δεν έχει κοινό παρανομαστή το «εγώ» αλλά το «εμείς».

 

2. Ελεγκτική συμπεριφορά και υπερβολική ζήλια

Θέλει να γνωρίζει πού βρίσκεσαι και με ποιον το κάθε λεπτό και την κάθε στιγμή, βομβαρδίζοντάς σε με τηλεφωνήματα και μηνύματα. Στην αρχή ίσως κολακευτείς και θεωρήσεις πως μ’ αυτόν τον τρόπο δείχνει το αμέριστο ενδιαφέρον που έχει απέναντι σου. Ξύπνα! Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ όσο νομίζεις. Υπάρχει μια μικρή γραμμή που χωρίζει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου από την κτητικότητα και την άρρωστη ζήλια. Θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεών σου και σίγουρα αυτό θα εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο που δυστυχώς δε θα μπορείς εσύ να αποδεχτείς και να ελέγξεις. Να μην ξεχνάμε πως η ζήλια είναι ωραίο πράγμα, αλλά πρέπει να έχει και ένα όριο. Το μέτρο είναι απαραίτητος παράγοντας επιβίωσης. Μην ξεγελιέσαι.

 

3. Έλλειψη υγιούς και ανοιχτής επικοινωνίας

Μια υγιής σχέση παρέχει στους δύο συντρόφους το κατάλληλο έδαφος κι ασφάλεια ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν ανοιχτά και δίχως φόβο για τα συναισθήματά τους, όπως και για διάφορα προβλήματα. Ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου θα πρέπει να είναι εκεί για τα όμορφα και τα άσχημα που θα έρθουν. Μαζί του είναι απαραίτητο να μπορείς να μοιραστείς φόβους, όνειρα, σκέψεις και προβληματισμούς δίχως να σε κρίνει. Αν σε κατηγορεί ή εκφράζει επιθετική και αμυντική στάση απέναντί σου κάθε που προσπαθείς να συζητήσεις μαζί του κάτι που σε απασχολεί, τότε σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσεις πολλά. Δεν μπορείς να κρύβεσαι. Δεν μπορείς να αφήνεις υποθέσεις ανοιχτές μεταξύ σας και να ζεις με τον φόβο πως αν μιλήσεις ίσως και να τον χάσεις. Η επικοινωνία αποτελεί βασικό θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης.

 

4. Όταν τις αποφάσεις τις παίρνει ο ένας

Από το αν θα βγείτε μέχρι το αν θα πάτε διακοπές, την απόφαση θα την πάρεις μόνος σου και ο σύντροφός σου απλώς θα σε ακολουθήσει. Αναφέρω ως παράδειγμα κάτι πολύ απλό. Το να παίρνεις τις αποφάσεις μόνος σου, δε σημαίνει πως εσύ έχεις το πάνω χέρι στη σχέση αυτή. Αν έχεις αυτήν την εντύπωση καλό είναι να βγάλεις αυτή την ιδέα όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μυαλό σου. Έλλειψη ενδιαφέροντος λέγεται. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ένας άνθρωπος να μένει σε μια σχέση τη στιγμή που έχει χάσει τη σπίθα του, πάντως συμβαίνει και μάλιστα συχνά. Πάντως αν τις αποφάσεις τις παίρνεις μόνος σου και ο σύντροφός σου είναι αμέτοχος σε οτιδήποτε αφορά το μεταξύ σας, τότε ήρθε η ώρα να τρέξεις μακριά. Προσπαθείς για δύο και η σχέση προχωρά γιατί εσύ έχεις πάρει όλο το βάρος της ευθύνης επάνω σου. Για σκέψου το καλύτερα, αξίζει;

 

5. Όταν τίποτα δε λύνεται

Παρουσιάζεται ένα πρόβλημα. Το συζητάτε. Υποτίθεται το έχετε λύσει. Περνάει ένα μικρό διάστημα και να σου και πάλι το ίδιο πρόβλημα μπροστά σας. Ξανά μανά, οι ίδιες συζητήσεις. Μια ζωή σε λούπα. Όσο κι αν προσπαθείτε τίποτα δε λύνεται. Κι αυτό γιατί ο ένας επιλέγει να μη διορθώνει τα λάθη του. Ή, υπάρχει και η πιθανότητα, να επιλέγει να μην ξεχνά. Όταν κάτι δε λύνεται κόβεται, εμένα αυτό μου έμαθε η γιαγιά μου. Θα το συζητήσεις μία φορά, θα το συζητήσεις δύο φορές, στην τρίτη καίγεσαι. Να βάζουμε όρια. Τα είπαμε και πιο πάνω, ας μην επαναλαμβανόμαστε.

 

Ακόμα και όταν μια σχέση ξεκινήσει υγιής, μπορεί στην πορεία της οι συνθήκες συνύπαρξης ν’ αλλάξουν. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα θέλω μας, οι ανάγκες μας και τα συναισθήματα μας χρόνο με τον χρόνο διαφέρουν. Σε καμία περίπτωση δε σου λέμε να τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία. Να αγωνιστείς για τη σχέση σου, να παλέψεις για τον άνθρωπο σου. Αρκεί να μη φτάσεις στο σημείο να αγγίξεις ή να ξεπεράσεις τα όρια του εαυτού σου γιατί τότε ίσως φτάσεις στο σημείο να χάσεις εσένα. Μένουμε δίπλα σε ανθρώπους που βγάζουν από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό και μας γεμίζουν. Αν δε σας βγαίνει, αποδέξου το επερχόμενο τέλος και προχώρησε παρακάτω.

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου