Μπορεί το gaming για πολλούς να είναι χάσιμο χρόνου καθώς θεωρείται μια δραστηριότητα που δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη ζωή μας. Ορισμένοι πιστεύουν πως είναι και αυτό μια μορφή εθισμού ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως και τα βιντεοπαιχνίδια ευθύνονται για τη βί@. Ωστόσο, υπάρχει ένα βιντεοπαιχνίδι που μπορείς να παίζεις με συνταγή γιατρού.
Το EndeavorRx είναι το πρώτο βιντεοπαιχνίδι για παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και κατεβαίνει ως εφαρμογή σε κινητές συσκευές αφότου συνταγογραφηθεί από επαγγελματίες υγείας. Η έρευνα διεξήχθη απ’ τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ύστερα από πέντε κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 600 παιδιά με ΔΕΠΥ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον έλεγχο της προσοχής, ενισχύοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εστίαση και το multitasking. Αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία κι αφορά παιδιά με ΔΕΠΥ ηλικίας 8 έως 12 ετών.
Το βιντεοπαιχνίδι διαθέτει πίστες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Προκαλώντας τον κάθε παίκτη να κυνηγήσει μυστικιστικά πλάσματα, να επιλύσει διάφορα προβλήματα, να ταξιδέψει σε πληθώρα κόσμων και να δημιουργήσει το δικό του σύμπαν. Μέσα από μια σειρά οπτικών κι ακουστικών ερεθισμάτων ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στην εστίαση της προσοχής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι συνίσταται να παίζεται για πέντε ημέρες ανά εβδομάδα από 25 λεπτά και η διάρκεια της θεραπείας ορίζεται περίπου στις τέσσερις εβδομάδες. Διαθέτει έναν αλγόριθμο που καταγράφει την πορεία και την απόδοση του παιδιού και προσαρμόζει τη θεραπεία αναλόγως, σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, έχει δημιουργηθεί κι εφαρμογή όπου οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν τη θεραπεία του παιδιού τους, με το EndeavoRx.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ενθαρρυντικά καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε καμία κλινική δοκιμή του. Είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί πως το 68% των γονέων αναφέρουν βελτίωση σε βλάβες που σχετίζονται με ΔΕΠΥ μετά από θεραπεία με το videogame ενώ παράλληλα το 73% των παιδιών αναφέρουν σημαντική βελτίωση της προσοχής τους.
Επιπλέον, μία πρόσφατη δοκιμή έδειξε πως ένας δεύτερος κύκλος θεραπείας μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τον ασθενή. Σύμφωνα με τον δόκτωρ Jeffrey Shuren, στέλεχος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η θεραπεία αυτή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή βελτίωσης των χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ίσως, όλο αυτό ν’ αποτελέσει και σημείο αναφοράς ώστε ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω το πεδίο της ψηφιακής θεραπείας.
Σύμφωνα με τους developers της συγκεκριμένης εφαρμογής: «Το EndeavorRX είναι δημιουργημένο από νευροεπιστήμονες παγκόσμιας κλάσης και βραβευμένους σχεδιαστές παιχνιδιών. Τροφοδοτείται από την τεχνολογία Selective Stimulus Management Engine (SSME™) που έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί και να στοχεύει περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία της προσοχής. Όταν παίζετε το παιχνίδι, ο στόχος είναι το παιδί σας να πλοηγηθεί με επιτυχία στον χαρακτήρα του μέσα από μαθήματα ενώ συλλέγει στόχους κι αποφεύγει τα εμπόδια».
Ακούμε διαρκώς ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν κάνουν πάντοτε καλό, σ’ έρευνες, όμως, που έχουν δημοσιευτεί όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύεται τελικώς ότι κάνουν καλό τόσο στο ανθρώπινο μυαλό όσο και στην πορεία της σκέψης και το EndeavorRX αποδεικνύει πως η ελεγχόμενη δραστηριότητα κι ενασχόληση βοηθάει στο ν’ αναπτυχθούν ικανότητες που βοηθούν το άτομο στην καθημερινότητά του, στην κριτική ικανότητα της σκέψης του και την εφευρετικότητά του. Το EndeavorRx αποτελεί μια καινοτόμα θεραπεία. Η επιστήμη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, έρχεται πιο κοντά σ’ εμάς με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας που ίσως μερικές φορές μάς βρουν διστακτικούς να τις εμπιστευτούμε.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος