Η βρετανίδα τριαθλήτρια Έμμα Πάλαντ, αγωνιζόταν στο PTO European Open στην Ίμπιζα, όταν ένας φωτογράφος απέσπασε φωτογραφία της ίδιας, κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου φορούσε ένα ροζ ολόσωμο μαγιό στο οποίο υπήρχε λεκές περιόδου. Η συγκεκριμένη φωτογραφία της Έμμα Πάλαντ δημοσιεύτηκε στο instagram από τον Οργανισμό Επαγγελματιών Αθλητών Τριάθλου. Ένας άνδρας -ακόλουθος της σελίδας έσπευσε να σχολιάσει, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην εικόνα που αντίκρισε: «Δεν είναι η πιο κολακευτική φωτογραφία της Έμμα Πάλαντ, σίγουρα μπορείτε να την περικόψετε λίγο καλύτερα.»

 

Emma Pallant-Browne - Hyller mensen-bilde

 

Η περίοδος εξακολουθεί ν’ αποτελεί θέμα ταμπού κι έχει σοβαρό κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο στην ισότητα των φύλων. Αν κι είναι μια βιολογική διαδικασία, ένα φυσικό κομμάτι της ζωής εκατομμυρίων γυναικών, έχει ενοχοποιηθεί από πολλούς. Η Έμμα Πάλαντ, απάντησε στο σχόλιο τού άνδρα: «Σ’ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα είναι κάτι για το οποίο δεν ντρέπομαι να μιλήσω, γιατί είναι η πραγματικότητα των γυναικών στον αθλητισμό.» Είναι η φύση της γυναίκας. Είναι η ταυτότητά της, η υγεία της, η ικανότητά της να φέρει ζωή σ’ αυτόν τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά λοιδορείται, αποσιωπάται κι αντιμετωπίζεται ως κάτι «βρόμικο». Τόση η απέχθεια που κουβαλάει που ούτε τ’ όνομά της δεν τολμούμε, πολλές φορές, να ξεστομίσουμε. Θ’ ακούσεις πως «έχω αδιαθετήσει» ή θ’ ακούσεις πως «κατέβηκαν οι Ρώσοι»- ποτέ με τ’ όνομά της. Για τόση ντροπή μιλάμε.

Στο σχόλιό της εξηγεί τ’ αυτονόητα. Πόσο δύσκολο είναι να στέκεσαι όρθια και να συνεχίζεις το έργο σου, ενώ αιμορραγείς. Από το να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου για να πας στη δουλειά σου, μέχρι το ν’ αγωνιστείς σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η πρώτη ημέρα είναι πάντοτε κι η πιο δύσκολη, γι’ αυτό κι ελπίζεις να μη συμπίπτει με κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής σου. Πρακτικά, όμως, αυτό είναι αδύνατον να μη συμβεί ποτέ. Προκειμένου να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη και κατανοητή, έδωσε ένα παράδειγμα: «Όπως κάποιος μπορεί να έχει ένα πρόβλημα με το έντερό του σ’ έναν αγώνα, έτσι κι εγώ πρέπει να το καταπιώ και να δώσω ό,τι έχω και να μη φοβάμαι να μιλήσω σε γυναίκες που έχουν το ίδιο πρόβλημα.»

Υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις ύστερα από την τοποθέτησή της. Η Ρενέ Κάιλι, επίσης επαγγελματίας τριαθλήτρια, σχολίασε με ανάρτηση που έκανε στο twitter: «Βλέπουμε συνεχώς φωτογραφίες αθλητών με μώλωπες κι αίμα. Γιατί αυτή εδώ θα πρέπει να επισύρει ντροπή;» Φανταστείτε αντί για τις γυναίκες να ήταν οι άντρες αυτοί που θα είχαν περίοδο. Πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της κοινωνίας τότε; Τότε η περίοδος θα ήταν γιορτή. Το κοινωνικό στίγμα της περιόδου μπορεί να θεωρηθεί και μορφή μισογυνισμού.

Σε πολλές χώρες οι γυναίκες όταν έχουν περίοδο θεωρούνται ακάθαρτες. Στο Νεπάλ και την Ινδία, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα ν’ αγγίζουν τρόφιμα ή καλλιέργειες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, γιατί θεωρούν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κακή τύχη στις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Στη Βολιβία υπάρχει η πεποίθηση ότι το αίμα της περιόδου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες σε άλλους ανθρώπους, όπως ο καρκίνος. Και στις δυτικές χώρες, δεν είναι φυσιολογικό που το 44% των Γαλλίδων και το 58% των Αμερικανών ντρέπονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους (πηγή).

Η Έμμα Πάλαντ μοιράστηκε αργότερα με τους ακολούθους της στο προσωπικό της λογαριασμό στο instagram τη φωτογραφία «σκάνδαλο» θέλοντας να τους ευχαριστήσει για τη στήριξη που της προσέφεραν και προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιλογή της ν’ αγωνιστεί με μαγιό. Τη μακροσκελή ανάρτησή της κλείνει λέγοντας: «Αν σκέφτηκες ότι το 99% των γυναικών που ξέρεις τρομάζουν στη σκέψη ότι αυτό μπορεί να τους συμβεί, τότε αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που μοιράζομαι αυτή τη φωτογραφία, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα κακό. Έτσι, αν έχετε μια φωτογραφία σαν αυτή, αποθηκεύστε την, εκτιμήστε την, θυμηθείτε πόσο καλά τα πήγατε μια δύσκολη μέρα ενώ είχατε περίοδο γιατί μια μέρα, ίσως μπορέσετε απλώς να βοηθήσετε κάποιον άλλο μ’ αυτήν.»

Η Έμμα Πάλαντ κατέκτησε την τέταρτη θέση στο PTO European Open και την πρώτη θέση στις καρδιές μας. Με αφορμή αυτό το γεγονός έγινε η φωνή εκατομμυρίων γυναικών. Μίλησε έξω από τα δόντια, δεν αποσιώπησε την πραγματικότητα. Προτού σταθεί ο κόσμος δίπλα της, στάθηκε πρώτη εκείνη δίπλα σε χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο. Γκρέμισε το κοινωνικό στίγμα της περιόδου. Πέρασε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους επέλεξαν να την ακούσουν.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου