«Το σεξ χωρίς αγάπη είναι μια ανούσια εμπειρία, αλλά όσον αφορά τις ανούσιες εμπειρίες αυτή είναι η καλύτερη» είπε κάποτε ο Γούντι Άλεν, κι ίσως να ‘χε και δίκιο. Ίσως κι άδικο. Δε θα το μάθουμε ποτέ. Γιατί, πολύ απλά, κανείς δεν μπορεί να βγάλει έναν κανόνα απόλυτο για το θέμα του σεξ. Είναι μία υπόθεση τόσο προσωπική όσο κι η ίδια η πράξη.
Όχι, βέβαια, πως δεν έχουν γίνει πολυάριθμες προσπάθειες για έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό του «σωστού» και του «λάθος», αλλά για τους εντελώς λάθος λόγους. Με πιο κλασικό παράδειγμα την αιώνια προπαγάνδα της εκκλησίας για την ενοχοποίηση του σεξ πριν τον γάμο. Παράλογο, θα πουν οι περισσότεροι σήμερα. Λογικότατο και πρακτικότατο για μία άλλη εποχή που η αντισύλληψη κι η προστασία δεν ήταν στα φόρτε τους. Α, κι η γυνή έπρεπε να φοβάται τον άντρα. Κι αυτός ο φόβος ήταν το προφυλακτικό της εποχής.
Ευτυχώς, η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ από τότε. Αλλά πόσο έχει προχωρήσει κι η ανθρωπότητα; Μια γυναίκα που κάνει έρωτα απ’ το πρώτο ραντεβού είναι απελευθερωμένη ή εύκολη; Και με τον άντρα τι γίνεται; Είναι «ο καλός ο μύλος» ή μάγκας; Αυτά τα κλισέ είναι που μας τρώνε περισσότερο κι απ’ τη μαλακία. Κι αυτό ακριβώς είναι. Μία μαλακία και μισή.
Θα το ξαναπώ, λοιπόν, άλλη μία φορά. Δεν υπάρχει σωστή στιγμή για να δοθείς και να δεχθείς. Για να εξερευνήσεις και να εξερευνηθείς. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, όπως δεν υπάρχουν κι υποσχέσεις. Η συνάντηση των κορμιών γίνεται μετά φόβου και πάθους. Πάθους για την ανακάλυψη μίας νέας Γης κι ηδονής. Φόβου για το τι θα βρεις. Κι αυτό δεν αλλάζει, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί το καθησυχαστικό «σ’ αγαπώ». Κυρίως καθησυχαστικό, ίσως ακόμα κι αναγκαίο, παρά δοκιμασμένο. Ουσιαστικό, όταν πλέον ξέρεις ακριβώς τι αγαπάς, ψυχή τε και σώματι.
Κι αυτό το σώματι θα επιβεβαιώσει και θα επισφραγίσει τη χημεία που τα μάτια σας νιώθουν και τα φιλιά υποψιάζονται. Κι αν η χημεία είναι εκεί, καμία σημασία δε θα ‘χει αν αυτό το μάθετε στο πρώτο ραντεβού ή στο εικοστό. Το πράγμα δε θέλει βιασύνη αλλά ούτε και μεθοδική αποφυγή. Αν φοβάσαι ότι θα σε πει εύκολη, τότε να φοβάσαι και πόσα άλλα μπορεί να σε πει κατά τη διάρκεια μίας πιθανής σχέσης. Αν νομίζεις ότι θα σε θεωρήσει μπήχτη κι αναξιόπιστο, τότε ίσως και να ‘χει trust issues έτσι κι αλλιώς. Απ’ την άλλη, αν σε πει παλιομοδίτισσα ή cockteaser επειδή θέλεις τον χρόνο σου, τότε μη χάνεις τον χρόνο σου με κάποιον που δε σέβεται τους ρυθμούς σου. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή στιγμή είναι όταν το αισθανθείτε, όταν το επιθυμήσετε αβίαστα και ταυτόχρονα.
Το σεξ δεν είναι επισημοποίηση μίας σχέσης αλλά ένα στάδιο –σημαντικό στάδιο– της εξερεύνησης του κατά πόσο ταιριάζετε. Αν, λοιπόν, μετά το πρώτο ποτό περάσετε κατευθείαν στο ψητό, μην περιμένεις πως αύριο το πρωί θα αρχίσουν τα «μου» και τα σχέδια για τον γάμο της χρονιάς. Μην το αποκλείσεις, όμως, κιόλας. Μπορεί να κοιμηθείτε singles και να ξυπνήσετε in a relationship. Αλλά μην τα ρίξεις στο πότε κάνατε σεξ. Αν ήταν το πρώτο ραντεβού ή αν είχε πανσέληνο. Πιο πιθανό να φταίει η πανσέληνος παρά ο αριθμός των συναντήσεών σας.
Μην πέσεις στην εύκολη παγίδα της ενοχοποίησης του σεξ. Αν γουστάρει, η πρώτη σας φορά δε θα ‘ναι κι η τελευταία. Κι αν γουστάρεις κι εσύ, τότε αρχίζει και γίνεται σχέση. Μία συνεχής εξερεύνηση, με αμοιβαία περιέργεια και πρόθεση. Γιατί αυτό ορίζει την προοπτική μιας σχέσης κι όχι το πότε γνωρίστηκαν τα κορμιά σας.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη