Ο κινηματογράφος ανέκαθεν αποτελούσε μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας για ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα στα χρόνια ύπαρξής του έχει αλλάξει θα έλεγε κανείς αρκετά ως προς την ιδέα του, τον τρόπο προβολής του, το στιλ του ακόμα και στα πιο πρακτικά κομμάτια του, τα μηχανήματα και τη δομή του. Η ιστορία του κινηματογράφου μετράει αρκετές δεκαετίες κι αποκαλείται κι ως η 7η τέχνη.

Τη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε πόλο έλξης και διασκέδασης για όλους. Μέχρι και σήμερα, παραμένει το κύριο σημείο ενδιαφέροντος με ζευγαράκια να κλείνουν τα πρώτα τους ραντεβού εκεί, παρέες να διασκεδάζουν με συντροφιά τις σκηνές που προσφέρουν οι ταινίες κι ως τρόπο ξεκούρασης και αποφόρτισης τους απ’ την καθημερινότητα.

Καταλαβαίνουμε ότι υπήρχε μέσα σ’ εκείνη την εποχή έντονος ρομαντισμός ο οποίος ήταν συγκεχυμένος κι άρρηκτα συνδεδεμένος με το θαύμα της τότε τεχνολογίας κι αυτό δεν ήταν άλλο απ’ αυτό που ονομαζόταν κινηματογράφος. Κατά το πέρασμα των εποχών, όμως, και την εκπληκτική ανάπτυξη που σημειώνει η τεχνολογία σήμερα, μπορούμε να πούμε πως έχει χαθεί η κατά καιρούς ρομαντική διάθεση του κινηματογράφου, ο οποίος έχει πάρει πλέον τεράστιες  εμπορικές διαστάσεις.

Χιλιάδες ψηφιακές ταινίες βγαίνουν μέσα στο διάστημα ενός έτους, ακόμα και μερικών μηνών, οι οποίες κατακλύζουν το καταναλωτικό κοινό που, με ανυπομονησία, περιμένει τις πρώτες προβολές τους. Τα γραφικά, ο ήχος, οι σκηνές, αποτελούν σήμερα μια πανδαισία τέχνης, αλλά και πολλών χρημάτων που δαπανιούνται ώστε να φτάσει στα μάτια του θεατή ένα ωραίο αποτέλεσμα. Πόσοι άραγε από εμάς, κάποια στιγμή παρακολουθώντας μια ταινία δε σκεφτήκαμε το γνωστό: «Άραγε πόσο να κόστισε όλο αυτό, το υπερθέαμα;». Εμείς, λοιπόν, είμαστε εδώ για να σάς παραθέσουμε κάποιες από αυτές.

Οι πειρατές της Καραϊβικής –  Στο τέλος του κόσμου (2007)

 

 

Ποιος δεν έχει δει ή έστω δεν έχει ακούσει για τη σειρά ταινιών με τίτλο: «Οι πειρατές της Καραϊβικής», με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ. Αποτελεί για πολλούς σήμα κατατεθέν του κινηματογράφου αλλά κι ολόκληρης της καριέρας του. Όλες οι ταινίες της σειράς αυτής κόστισαν αρκετά χρήματα, όμως έφεραν και κέρδη, όμως μια απ’ αυτές ξεχώρισε κατά πολύ, ως προς τους δύο αυτούς παράγοντες. Η ταινία του 2007  «Οι πειρατές της καραϊβικής: Στο τέλος του κόσμου», δαπάνησε για τα γυρίσματα της 300 εκατομμύρια δολάρια, χρήματα που στο άκουσμα τους σε πιάνει πανικός, μέχρι βέβαια να ακούσει κανείς ότι τα κέρδη της ταινίας ξεπέρασαν τα 960,9 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που κατέστησε την ταινία να διεκδικεί τον τίτλο της ακριβότερης παραγωγής στην ιστορία του κινηματογράφου.

Avatar: The Way of Water (2022)

 

 

Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας Avatar του 2009, κάνει την εμφάνιση της, ως συνέχεια της, η ταινία του 2022 με τίτλο: “Avatar: The Way of Water” η οποία αποτελεί μια απ’ τις δαπανηρότερες ταινίες όλων των εποχών. Αυτό γιατί κάθε σκηνή της ταινίας που μας ταξιδεύει σε υπερφυσικά όμορφα μέρη, αποτελεί δημιούργημα των ψηφιακών πρόσθετων γραφικών που ουδεμιά σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια οι ηθοποιοί βρίσκονται μέσα σε ένα στούντιο που αιωρούνται, στροβιλίζονται και πετούν με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων. Για να μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα και με αριθμούς, το συνολικό κόστος της ταινίας και τον εξευγενισμένων σκηνών της ανέρχεται στο ποσό των 350-400 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ λέγεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό της ταινίας δεν ξεπερνούσαν τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Star Wars: The Force Awakens (2015)

 

 

Άλλη μια σειρά ταινιών που συγκλόνισε ολόκληρο των πλανήτη. Υπήρξε εποχή που άκουγες και έβλεπες μονάχα για την ταινία αυτή. Παιχνίδια, αξεσουάρ, στολές και ρούχα κυκλοφορούσαν με το σήμα και τους χαρακτήρες της ταινίας. Όλος αυτός ο ντόρος βέβαια δεν ήρθε αδίκως, αφού για ολόκληρα τα γυρίσματα της συγκεκριμένης ταινίας του 2015, επενδύθηκαν 447 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή της λίστας με της πιο ακριβές ταινίες όλων των εποχών. Αυτό δεν ήταν βέβαια το μοναδικό ρεκόρ που έσπασε, αφού κατάφερε ακόμα να αποδώσει 2,07 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας την ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις αλλά και με το μεγαλύτερο ρεκόρ εισιτηρίων.

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

 

Απ’ τη λίστα δε θα μπορούσε να λείψει η συγκεκριμένη ταινία, μιας και εκείνη βάζει το λιθαράκι της, στους πυλώνες και γίγαντες του κινηματογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το “Fallen Kingdom” ο προϋπολογισμός άγγιξε τα 432 εκατομμύρια δολάρια βάζοντας τη δεύτερη στη λίστα με τις πιο δαπανηρές και ακριβές ταινίες όλων των εποχών.  Τα έσοδα που απέφερε ήταν το ίδιο διαστημικά όσο και το κόστος της, ξεπερνώντας τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015)

 

 

Πoια άλλη θα μπορούσε να κάνει καλύτερο φινάλε εκτός από αυτή την ταινία; Θα ήταν γραφικό να λέγαμε ότι η ταινία αυτή, έχει αποτελέσει το καλύτερο δώρο για τους λάτρεις της Marvel; Και βέβαια όχι! Όπως κάθε καλό, όμως, έτσι κι εκείνη κόστισε και μάλιστα αδρά. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για ολόκληρη την τελειοποίηση της ταινίας άγγιξαν τα 365 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εισπρακτική της επιτυχία έφτασε στα 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συντάκτης: Ανθή Μπρόκου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος