Ψαγμενιά. Ακούγοντας αυτή τη λέξη, στο μυαλό μου έρχονται πολλές έννοιες, οι οποίες δε παρουσιάζουν τεράστια διαφορά μεταξύ τους και οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Άγνοια για τα πάντα. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με σημερινά δεδομένα «ψαγμένος» θεωρείται εκείνος ο άνθρωπος που είναι στην αναζήτηση πραγμάτων και ασχολιών που παρεκκλίνουν από τη mainstream γνώμη και ζητά κάτι εναλλακτικό. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός σε ένα άτομο το οποίο δε γουστάρει να το φάει η μάζα και αποφεύγει να πέσει στη συνήθεια των άλλων. Δεν υπάρχει όμως σεβασμός για τον ψευτοψαγμένο. Είναι εκείνος που θα προσπαθήσει να κάνει κάτι διαφορετικό όχι επειδή το είχε ανάγκη αλλά επειδή είναι εξαρτημένος από αίσθηση του δείχνω.
Όλοι περάσαμε κάποτε τη φάση που όλα μας την έσπαγαν και δε μας άρεσε η καθημερινότητα τόσο που είπαμε να αλλάξουμε λίγο. Στην πρόταση αυτή που προτείναμε στο μυαλό μας, δε φαίνεται κάτι παράλογο. Ίσα-ίσα παρουσιάζεται κάτι πολύ σωστό. Μία αλλαγή είναι απαραίτητη που και που για να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα. Το θέμα είναι η αλλαγή αυτή να επέλθει επειδή είναι καθαρά δική μας σκέψη και όχι γιατί είδαμε κάποιον να το κάνει και θεωρήσαμε ότι θα ήταν σωστό και για μας. Αυτό κάνει ο ψευτοψαγμένος άνθρωπος, αντιγράφει τα βήματα των άλλων περιμένοντας να φτάσει στη χαρά που έφτασαν. Και όμως στο τέλος όταν θα κλείσουν τα φώτα θα λείπει κάτι.
Για να μη λέω μόνο θεωρητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τέτοιους ανθρώπους θα αναφέρω ελάχιστα από τα πολλά για να δώσω υπόσταση. Κάτι που οι ψαγμένοι δεν κάνουν. Ξεφουρνίζουν πράγματα και λένε γνώμες και όταν τους ρωτάς να το εξηγήσουν, δεν μπορούν και σου απαντούν με ένα ύφος ανωτερότητας πως αν θες εξηγήσεις πρέπει να «ψαχτείς» λίγο και εσύ, να ξεφύγεις. Είναι εκείνοι οι οποίοι ανεβάζουν στο Facebook και στο Instagram φωτογραφίες και ποιήματα με ένα βαθύ και πονεμένο νόημα. Στίχους οι οποίοι δείχνουν τον πόνο ή την αγάπη του ατόμου και τον «εκφράζουν».
Όταν έχεις μία άποψη για ένα συγκεκριμένο θέμα και θέλεις να το υποστηρίξεις δίνεις γεγονότα και το αναλύεις, δεν το παραπέμπεις σε κάποιον και περιμένεις ο άλλος να καθίσει, να σκεφτεί για να βρει τι είπες. Το να ακούσεις κάτι από έναν άλλο ή να διαβάσεις κάτι και να το ενστερνιστείς σημαίνει ότι ξέρεις ακριβώς τι είναι αυτό που διάβασες και είσαι απόλυτα ικανός να δώσεις εξήγηση σε κάποιον για το θέμα. Το να μου λέει κάποιος πως τα πράγματα είναι έτσι γιατί το είπε κάποιος ή το διάβασε σε κάποιο βιβλίο, είναι σαν το ρητό που λέει «στου κουφού την πόρτα, παρ’ την πόρτα και φύγε». Έλα Αλέκο, ξύπνα δεν είμαι χθεσινός. Δικαιολογίες δε δίνεις σε ένα παιδάκι 3 χρονών γιατί ό,τι και να πεις το επόμενο λεπτό θα το ξεχάσει. Όσον αφορά το θέμα των στίχων, χαρά μου, οι στίχοι και τα λόγια που ανεβάζεις δε γράφτηκαν για να κοινοποιούνται στα social media πάνω από μια φωτογραφία με τη φάτσα σου και ένα φίλτρο που σε κάνει να αποκτάς αυτιά σκύλου. Δεν έγραψαν αυτοί που έγραψαν για να τα βλέπουμε εμείς σε άκυρες φωτογραφίες που θέλουν να δείξουν την απελπισία του άλλου για προσοχή. Γελάν και οι πέτρες.
Για να μη γίνω περισσότερος καυστικός και να μην απελευθερώσω κι άλλη χολή από τα δηλητηριώδες σπλάχνα μου, θα προσπαθήσω να δώσω μια εξήγηση για το τέλος. Ψαγμένος σημαίνει εκείνος που είναι στην αναζήτηση από κάτι το οποίο θα δώσει νόημα στην καθημερινότητά του γιατί χωρίς αυτό που ψάχνει δε θα είναι χαρούμενος. Επίσης ψαγμένος είναι αυτός που το έχει βρει. Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ψεύτικης και αληθινής αναζήτησης. Αυτοί που ψάχνουν πραγματικά ξέρουν βαθιά μέσα τους τι είναι. Οι άλλοι απλά είναι άτομα που πολύ απλά βαρέθηκαν με την ανιαρή ζωή τους και ζήλεψαν που κάποιοι άλλοι είναι πιο ζωντανοί. Στο χωριό μου υπάρχει μία λέξη για αυτούς τους δήθεν και εκείνους τους wannabe επαναστάτες. Γεγονός είναι πως όλοι ψάχνουν. Αν είσαι μάγκας όμως το βρίσκεις γιατί ξέρεις τι θες.
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή