Η μαγειρική είναι μια τέχνη, κοινή σε όλους τους πολιτισμούς σε όλα τα μέρη του κόσμου, είναι άλλωστε γνωστό πως το φαγητό αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και την ιστορία ενός τόπου, φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις ή βοηθά στη διαμόρφωση νέων αναμνήσεων οι οποίες ίσως και να διαρκέσουν για μία ζωή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αισθήματα θαλπωρής. Ωστόσο, η δοκιμή νέων γεύσεων μπορεί να είναι μια συναρπαστική και ικανοποιητική εμπειρία, ειδικά όταν προέρχονται από τη διεθνή κουζίνα, για να σου ανοίξουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Εάν λοιπόν θεωρείσαι λάτρης του φαγητού, σημείωσε τα 10 φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις.

 

1.Pad Thai, Ταϊλάνδη

Pad Thai Recipe

Πηγή εικόνας: Inquiring Chef

Εάν θελήσεις να γευτείς την κουζίνα της Ταϊλάνδης, τότε επιβάλλεται να δοκιμάσεις το δημοφιλές της Pad Thai, το οποίο αποτελείται από τηγανητά νουντλς ρυζιού, κρέας (κοτόπουλο ή χοιρινό), που συνήθως σερβίρονται με αποξηραμένες γαρίδες, τόφου, αυγά και φύτρες φασολιών. Αυτό το πιάτο ολοκληρώνεται συχνά με φιστίκια, χυμό λάιμ και σκόνη τσίλι, γεγονός που του δίνει μια μοναδική και γευστική γεύση. Εκείνο που το κάνει ξεχωριστό είναι ο συνδυασμός γλυκών, ξινών και αλμυρών γεύσεων στο ίδιο πιάτο, μία δοκιμή θα σε πείσει όσο δύσκολος δοκιμαστής και αν είσαι.

 

2.Πάπια Πεκίνου, Κίνα

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια (και πιο τραγανή) πάπια

Πηγή εικόνας: Esquire

Με καταγωγή από το Πεκίνο, η πάπια του Πεκίνου είναι μια κινεζική λιχουδιά αιώνων που έχει γοητεύσει τους γευστικούς κάλυκες τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών. Αυτό το πιάτο αποτελείται συνήθως από ψητή πάπια σερβιρισμένη με τηγανήτες, κρεμμυδάκια και γλυκιά σάλτσα, θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Κίνας, θα τη βρεις συνήθως σε μεγάλα και πιο επίσημα γεύματα για να ενθουσιάσει τους γευστικούς σου κάλυκες.

 

3. Tacos, Μεξικό

Beef Tacos

Πηγή εικόνας: Once upon a Chef

Ακούγοντας για το Μεξικό, το φαγητό που σίγουρα έρχεται πρώτο στο μυαλό και όχι άδικα είναι τα tacos, πρόκειται για ένα μεξικάνικο πιάτο, θα μπορούσες να το θεωρήσεις και ως street food, το οποίο είναι φτιαγμένο από τορτίγια γεμισμένη με μια ποικιλία από συστατικά, όπως κρέας, φασόλια, τυρί και λαχανικά. Θα τα βρεις, ωστόσο, σε μία μεγάλη γκάμα γεύσεων και συστατικών, σίγουρα όμως, η συνοδεία τους θα είναι κάποιο είδος σάλτσας κόκκινης συνήθως, γουακαμόλε και sour cream.

 

4. Biryani, Ινδία

Mutton Biryani

Πηγή εικόνας: BlendofSpicesbySara

Η ινδική κουζίνα, είναι γνωστή για τα ξεχωριστά πιάτα με μπαχαρικά και τις έντονες γεύσεις της με κύριο συστατικό το Κάρι, ωστόσο ένα από τα πιάτα που δεν πρέπει να παραλείψεις να γευτείς είναι το Biryani, πρόκειται για ένα παραδοσιακό ινδικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένο ρύζι, το οποίο συνήθως σερβίρεται με κρέας ή λαχανικά. Ο συνδυασμός μπαχαρικών όπως το σαφράν, το κύμινο και το κάρδαμο, υπόσχονται να σε εκπλήξουν ευχάριστα.

 

5. Butter Chicken, Ινδία

Gordon Ramsay's butter chicken recipe

Πηγή εικόνας: Goodtoknow

Ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της ινδικής κουζίνας είναι και το Butter Chicken γνωστό ακόμη ως murgh ή κοτόπουλο makhani, θεωρείται ως το απόλυτο ινδικό πιάτο το οποίο ειδικά αν είσαι λάτρης του κοτόπουλου θα σε συναρπάσει. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψητό καρυκευμένο κοτόπουλο σιγοβρασμένο σε πικάντικη και βουτυρώδη σάλτσα ντομάτας. Συχνά συνδυάζεται με ινδικά ψωμιά και πίτες όπως τα roti ή naan, το πιάτο αυτό είναι το ιδανικό για εσένα που αγαπάς τους γλυκούς και πικάντικους γευστικούς συνδυασμούς.

 

7. Kimchi, Νότια Κορέα

Traditional napa cabbage kimchi (Tongbaechu-kimchi: 통배추김치)

Πηγή εικόνας: Maangchi

Το Kimchi είναι ένα παραδοσιακό κορεατικό πιάτο που αποτελείται από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως λάχανο, ραπανάκι και αγγούρι. Αυτό το πιάτο σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό για το ρύζι ή τα ζυμαρικά και αν αγαπάς τις πικάντικες λιχουδιές, μόλις βρήκες την επόμενη αγαπημένη σου γευστική συνήθεια.

 

7. Bobotie, Νότια Αφρική

South African Bobotie with Yellow Rice | Foodie On Board

Πηγή εικόνας: Foodie on Board

Το Bobotie ή bobotjie είναι ένα νοτιοαφρικανικό κλασικό ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο. Πρόκειται για αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά μαγειρεμένο σε μία βαθιά κατσαρόλα με διάφορα βότανα και μπαχαρικά, σκόνη κάρυ, φρούτα και μια απολαυστική κρέμα. Αν λατρεύεις τους συνδυασμούς γλυκού και αλμυρού μία δοκιμή του πιάτου που παραδοσιακά σερβίρεται σε διάφορα φεστιβάλ και εορταστικές περιστάσεις θα σε ικανοποιήσει πλήρως.

 

8. Nasi Goreng, Ινδονησία

Nasi goreng

Πηγή εικόνας: Fine Dining Lovers

Το Nasi Goreng, το εθνικό φαγητό της Ινδονησίας, θεωρείται ως η ινδονησιακή απόδοση του τηγανητού ρυζιού, θα σου αφήσει μία γεύση πλούσια και πικάντικη, αλλά και αρκετά ξεχωριστή. Είναι ένα απλό πιάτο που περιλαμβάνει προψημένο ρύζι, το οποίο τηγανίζεται με λίγο λάδι με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, σκόρδο, τσίλι και τζίντζερ. Για να υπάρξει μία ισορροπία από την αλμυρή γεύση, προστίθεται η γλυκιά σάλτσα σόγιας δημιουργώντας μια βαθιά γεύση που είναι εθ1στική.

 

9. Gozleme, Τουρκία

Turkish Gozleme with Minced Lamb

Πηγή εικόνας: Jo Cooks

Το Gozleme είναι ένα τουρκικό πιάτο, το οποίο θα λατρέψεις από την πρώτη μπουκιά, όπως και όσοι το δοκίμασαν. Πρόκειται για ένα χρυσοτηγανισμένο flatbread γεμιστό με ποικιλία συστατικών, τα οποία περιλαμβάνουν κρέατα, ακόμη και λαχανικά, μοιάζει με ένα είδος πίτας, το οποίο ως τοπικό street food εκτός από εκπληκτική γεύση θα σου θυμίσει τις πίτες της γιαγιάς σου, που σίγουρα είναι μία αξία ανεκτίμητη.

 

10. Mooncake, Κίνα

Mooncake Recipe - Easy and Foolproof

Πηγή εικόνας: Nyonya Cooking

Επειδή κάθε γεύμα, τελειώνει με ένα γλυκό, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει στο τέλος της λίστας ένα, το Mooncake ή Yue Bing, θεωρείται ως το καλύτερο γλυκό όχι μόνο στην Κίνα αλλά παγκοσμίως. Αν αναρωτιέσαι, τι είναι ακριβώς το γλυκό αυτό, θα γευτείς ένα κέικ από «χρυσό» σιρόπι με νερό αλισίβας, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο φυτικό λάδι, γεμιστό με οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς από πάστα λευκού λωτού μέχρι πάστα κόκκινων φασολιών και πολλά άλλα συστατικά. Εσύ που δηλώνεις λάτρης των ιδιαίτερων γλυκών, μόλις βρήκες το επόμενο επιδόρπιο της λίστας σου.

Η γεύση είναι μία αίσθηση, η οποία διευρύνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες σου, είτε λοιπόν βρεθείς σε κάποιο ταξίδι, είτε αποφασίσεις να πειραματιστείς με τη μαγειρική σε επίπεδο διεθνούς κουζίνας, ακόμη και αν απλώς δηλώνεις λάτρης του φαγητού μην παραλείψεις να δώσεις μία ευκαιρία σε νέες γεύσεις και σίγουρα θα ανακαλύψεις λιχουδιές, οι οποίες θα σε μαγέψουν και θα σε οδηγήσουν σε νέους κόσμους.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη