Υπάρχει το «για πάντα» στη φιλία ή με το πρώτο λάθος είσαι διατεθειμένος να βγάλεις τον άλλοτε κολλητό φίλο από τη ζωή σου; Αρκεί μια κακιά στιγμή για να τα καταστρέψει όλα; Είστε είναι μια χαρά, υπάρχει επικοινωνία, περνάτε ατελείωτες ώρες μαζί, νιώθεις πως έχεις βρει το άτομό σου. Ένας τσακωμός, μια λάθος κουβέντα κι όλα καταστρέφονται. Μέσα σου αμφιταλαντεύεσαι: Λύνετε την παρεξήγηση και συνεχίζετε από εκεί που το αφήσατε, ή μόλις έπεσε η οριστική αυλαία της φιλίας σας παρά τις όποιες συζητήσεις σας;

 

1. Μπορείς ν’ αποδεχτείς ότι έγινε ένα λάθος;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως λάθη κάνουμε όλοι- ακόμη κι οι φίλοι που βάζουμε στον θρόνο του αλάθητου. Είναι στο χέρι σου να σκεφτείς αν θα συγχωρήσεις ή αν θα πληγώσεις τον άνθρωπο εκείνο που μοιραστήκατε όμορφες και δύσκολες στιγμές ή αν αυτό που σας συνέβη, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Όσο εύκολα χτίζεται μια φιλιά, τόσο εύκολα μπορεί και να χαλάσει. Φταίει που δύσκολα συγχωρούμε- ειδικά εκείνους που έχουμε εμπιστευτεί κι έχουμε εκτεθεί μπροστά τους. Άρα πρώτο δείγμα, είναι η συνειδητοποίηση, πως τα λάθη θα γίνουν και μπορούμε να τα προσπεράσουμε.

 

2. Υπάρχει ο χώρος που χρειάζονται οι δυο πλευρές;

Το ποτέ και το για πάντα στις ανθρώπινες σχέσεις είναι δύο έννοιες που δύσκολα εννοούνται ακριβώς όπως λέγονται από φίλους. Για να κρατήσει μια φιλία για πάντα, βασικός παράγοντας είναι η κατανόηση κι ο χώρος που πρέπει να δίνεις στον άλλο. Να στηρίζεις χωρίς να χειραγωγείς, να κατανοείς χωρίς να πατρονάρεις, μα πάνω απ’ όλα ν’ ακούς με προσοχή όσα λέει, χωρίς διάθεση για τεστάρισμα. Να υπάρχει άνοιγμα χωρίς φόβο κι επιλογή να είστε ο ένας στη ζωή του άλλου, χωρίς να γίνεται ανάγκη.

 

3. Μπορείς να αποδεχθείς ότι θα υπάρχουν κι αυτά με τα οποία διαφωνείς;

Αγάπα τους φίλους σου με τα ελαττώματά τους- να ένα κλισέ που ποτέ δε θα πεθάνει. Πολύ σημαντικός παράγοντας ν’ αποδεχτείς τον άλλο έτσι όπως είναι. Αυτό είναι το νόημα της αληθινής φιλίας που σαπίζει αν εγωιστικά κι επιπόλαια σκεφτείς ν’ αλλάξεις τα χαρακτηριστικά του φίλου σου. Είναι ένα καλό δείγμα του πόσο σύντομη ημερομηνία λήξης θα έχει μια σχέση -οποιαδήποτε σχέση- αν εντός της κατοικεί το «δεν είσαι όπως θέλω, οπότε γίνε».

 

4. Και με τη συγχώρεση τι γίνεται;

Άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να κρατήσει μια φιλία ζωντανή, είναι η συγχώρεση. Αν είστε πραγματικοί φίλοι, θα υπάρχει μεταξύ σας αμοιβαία κατανόηση και διάθεση να προσπεράσετε εκείνα που κατά περιπτώσεις δε σας βγήκαν. Άλλωστε, άνθρωποι είμαστε και θα ήμασταν αφελείς αν θεωρούσαμε πως οι φίλοι δε δικαιούνται να κάνουν λάθη.

 

5. Υπάρχει καλή πρόθεση;

Το «για πάντα» σε μια φιλία έρχεται τη στιγμή που αποφασίζεις ν’ αφήσεις τον εγωισμό πίσω και να δεις τον άλλο με ατόφια καθαρά καλή πρόθεση. Τη στιγμή που θα βάλεις πάνω απ’ όλα το να περνάει καλά και να ορίζει τη ζωή του όπως εκείνος θέλει, κάνοντας κι εσύ το ίδιο. Περπατώντας μαζί κι όχι ο ένας μπροστά ή πίσω από τον άλλο. Δε διαφέρει και πολύ από μια υγιή ερωτική σχέση.

 

Ουκ ολίγες φορές έχουν χαλάσει φιλίες για ασήμαντα πράγματα, έχουν πληγώσει κι έχουν πληγωθεί αμφότερες πλευρές από απλές παρεξηγήσεις. Όταν όμως υπάρχει πραγματική διάθεση συζήτησης, χωρίς κανείς από τους δύο να θυματοποιηθεί παίρνοντας βέβαια την ευθύνη που του αναλογεί, τότε ίσως το χάσμα μπορέσει να γεφυρωθεί.

Το αν έχει διάρκεια μία φιλία μετά από ένα λάθος, αν υπάρχει το ποτέ και το για πάντα, εάν το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί, εξαρτώνται κυρίως από τη διάθεση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές να συνυπάρξουν. Τη στιγμή που θ’ αποφασίσεις να ρίξεις γέφυρες και να συζητήσεις για να κρατήσεις τη φιλία σου, θα πρέπει να θυμάσαι πως οτιδήποτε πεις, χρειάζεται να το εννοείς. Κι αν όχι, είναι προτιμότερο να πεις πως δεν ξέρεις, μέχρι να μάθεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου