Μια πολύ σοφή φράση λέει πως «τους συγγενείς δεν τους διαλέγουμε» και στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται πως ισχύει. Πολλοί, δε, από αυτούς, υπάρχουν για να κρατούν το νευρικό σου σύστημα σε μια εγρήγορση και για να σου δείχνουν πως τα οικογενειακά τραπέζια δημιουργούν τις καλύτερες αφορμές για καβγάδες. Ωστόσο, να θυμάσαι πως δεν είσαι πάντοτε υποχρεωμένος να τους ανέχεσαι, ειδικά εάν σε πέντε συγκεκριμένες κατηγορίες.

 

1. Ο κριτής των πάντων

Η γνωστή κατηγορία του συγγενή εκείνου που ποτέ δεν έχει πει μία καλή κουβέντα, ό,τι κι αν κάνεις το βρίσκει πάντα λάθος. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, και τον κύκλο να τετραγωνίσεις, θα μπορούσες να το κάνεις και καλύτερα. Φυσικά, τα αγαπημένα του θέματα συζήτησης ή μάλλον κριτικής είναι το γιατί δεν έχεις ακόμα παντρευτεί, για ποιον λόγο δεν έχεις παιδιά και σύντροφο ακόμα, ποιος ο λόγος που κάνεις το πέμπτο μεταπτυχιακό και απασχολείσαι με την εξέλιξη και την καριέρα σου.

Για να προστατέψεις, λοιπόν, την ψυχική σου υγεία, μείνε μακριά από αυτούς τους συγγενείς οι οποίοι σου ασκούν μία συναισθηματική κακοποίηση. Δώσε προτεραιότητα σε συγγενικές σχέσεις περισσότερο υγιείς. Από αυτήν δεν είναι εγωιστικό, είναι θέμα προτεραιότητας προς τον εαυτό σου.

 

2. Ο συγγενής-βαμπίρ συναισθημάτων

Σίγουρα, σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, θα έχεις συναντήσει εκείνο το συγγενή που πάντα, μα πάντα, θα έχει προβλήματα. Δεν γνωρίζει τι σημαίνει θετικότητα και αισιοδοξία· θα έχει πάντα να σου πει οτιδήποτε αρνητικό του συμβαίνει. Τα προβλήματά του, φυσικά, θα είναι σημαντικότερα από τα δικά σου, θα μονοπωλήσει σίγουρα το ενδιαφέρον και δεν πρόκειται να διοχετεύσει τίποτα άλλο εκτός από μια τεράστια αρνητική ατμόσφαιρα στο τραπέζι. Και ως βαμπίρ αρνητικών συναισθημάτων που είναι, θα σου ασκήσει δριμύ κατηγορώ για το γεγονός ότι μπορεί να είσαι σε μια καλύτερη φάση στη ζωή σου, ενώ εκείνος, κατά τη γνώμη του, περνάει τις επτά πληγές του Φαραώ.

Επειδή, λοιπόν, δε χρειάζεσαι στη ζωή σου ανθρώπους που απομακρύνουν τη θετική ενέργεια, και κανείς δεν κέρδισε με το να εξαντλεί τους γύρω του με την αρνητική του στάση, πάρε τρεις βαθιές ανάσες, αναθεώρησε αν θέλεις αυτό το άτομο στη ζωή σου και κόψε τον ομφάλιο λώρο. Αυτού του είδους οι συγγενείς δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σου.

 

3. Ο gaslighter συγγενής

Το gaslighting είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης, όπου ένα άτομο σε κάνει να αμφιβάλλεις για τη δική σου λογική, μνήμη ή αντίληψη. Ένα μέλος της οικογένειας που σε γεμίζει ενοχές συνεχώς μπορεί να αρνηθεί ότι είπε κάτι οδυνηρό, ακόμα κι αν το θυμάσαι καθαρά.

Μπορεί να σε κατηγορήσει ως υπερβολικά ευαίσθητο, ακόμη και να προσπαθήσει να σε πείσει ότι παρεξήγησες τα όσα είπε. Δώσε, λοιπόν, μια κόκκινη κάρτα σε αυτούς τους συγγενείς και απομάκρυνέ τους από τη ζωή σου πριν να είναι αργά για τη δική σου ψυχολογία.

 

4. Συγγενείς που σε γεμίζουν ενοχές

Όπως πολύ σωστά κατάλαβες, υπάρχουν και οι συγγενείς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε χειραγωγήσουν γεμίζοντάς σε ενοχές για την ευτυχία που μπορεί να βιώνεις εκείνη την περίοδο, για την ευημερία σε κάποιους τομείς της ζωής σου, ακόμη και να σε κατηγορήσουν για τα δικά τους προβλήματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μέσα από τις ενοχές που εσύ θα γεμίσεις, να παραμείνεις σε μια σχέση η οποία όχι μόνο δεν έχει να σου δώσει κάτι, αλλά κάθε μέρα μπορεί να σου προκαλέσει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως άγχος και απώλεια αυτοπεποίθησης.

Ακόμη, με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σε κάνει να αμφισβητήσεις τα όσα αντιλαμβάνεσαι πραγματικά. Κανείς δε θα ήθελε τέτοιους συγγενείς στη ζωή του, επομένως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και να δείξεις σε μερικούς ότι δεν έχουν θέση στη ζωή σου.

 

5. Εκείνος που σε αγνοεί

Η παραμέληση δεν αφορά πάντα τις φυσικές ανάγκες. Η συναισθηματική παραμέληση, όπου ένα μέλος της οικογένειας αγνοεί ή απορρίπτει συνεχώς τα συναισθήματά σου, θεωρείται εξίσου επιζήμια. Μπορεί να τους προσεγγίσεις για να μοιραστείς τα επιτεύγματά σου ή τα προβλήματά σου και να αντιμετωπίσεις την αδιαφορία τους. Επίσης, πάντα θα είναι πολύ απασχολημένοι για να περάσουν χρόνο μαζί σου, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι προτεραιότητα. Αυτή η συνεχής έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να σε οδηγήσει να αισθάνεσαι ασήμαντος, δίνοντας το λανθασμένο μήνυμα ότι τα συναισθήματα και οι ανάγκες σου δεν έχουν σημασία.

Κάθε άτομο αξίζει να αισθάνεται πολύτιμο και αγαπητό στην οικογένειά του. Εάν ένα μέλος της οικογένειας παραμελεί συνεχώς τις συναισθηματικές σου ανάγκες, μπορεί να είναι πιο υγιές για την ευημερία σου να αποστασιοποιηθείς από εκείνο. Θυμήσου, δεν πρόκειται μόνο για φυσική παρουσία στη ζωή σου· η συναισθηματική παρουσία είναι εξίσου σημαντική.

Να θυμάσαι πως οι άνθρωποι της οικογένειάς σου πρέπει να σε στηρίζουν, όχι να σε φέρνουν σε δύσκολη θέση μειώνοντάς σε και παίζοντας με την ψυχολογία σου. Άτομα τα οποία δεν μπορούν να χαρούν με τη χαρά σου και πάντα θα σε κρίνουν χωρίς να καταλαβαίνουν τι πραγματικά γεμίζει εσένα, δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σου, όσο στενοί συγγενείς είναι. Πέρα από τους δεσμούς αίματος, το πιο σημαντικό πράγμα σε μια συγγένεια είναι να νιώθεις ότι οι άνθρωποι αυτοί σε αποδέχονται.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή