Σίγουρα σου έχει τύχει πολλές φορές να μιλάς με κάποιον φίλο, ακόμη και το ταίρι σου και να νιώθεις πως κάτι σου κρύβει, ή -χειρότερα- σου λέει ψέματα αλλά πέρα από ένα ένστικτο, δεν έχεις άλλο τρόπο να το εξακριβώσεις. Κι όμως, δε χρειάζεται παρά να “διαβάζεις” καλύτερα τον συνομιλητή σου. Έρευνες δείχνουν πως το ίδιο το επιχείρημα στην επικοινωνία κατέχει μόνο το 5%, ενώ 45% έχουν ο λόγος κι η φωνή. Όσο για τη γλώσσα του σώματος, έχει δυναμική αξίας 50% με τη βλεμματική επαφή και τις κινήσεις του κορμιού να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Υπάρχουν λοιπόν με βάση αυτά τα στοιχεία 7 τρόποι, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να κινηθείς έξυπνα αλλά και διακριτικά και να μάθεις όσα νιώθεις πως δε σου λένε.

 

1. Εκφράσεις του προσώπου

Όσα λένε τα μάτια δεν τα λένε τα χείλη, λένε, και θα συμφωνήσουμε. Το ύφος του προσώπου, όσο άριστος ηθοποιός κι αν είσαι, δε λέει ποτέ ψέματα. Αντιθέτως, τα μάτια μιλάνε και δείχνουν πάντα μεγάλες αλήθειες. Αν λοιπόν ο συνομιλητής σου μιλάει και δεν ανοιγοκλείνει καθόλου τα μάτια, δεν εμφανίζει καμία ρυτίδα έκφρασης στην περιοχή των ματιών, έχει μονίμως ανασηκωμένα τα δυο του φρύδια κι όταν χαμογελά τραβάει τα ζυγωματικά του προς τ΄ αυτιά κι όχι προς τα επάνω, όπως συνηθίζεται, τότε μάλλον κάτι σου κρύβει και προσπαθεί να σε ξεγελάσει με αμήχανες ματιές και χαμόγελα.

 

2. Χειρονομίες

Όταν μιλάς με κάποιον φίλο ή σύντροφο για ένα θέμα συγκεκριμένο και βλέπεις να κουνά τα χέρια του με κινήσεις μεγάλες κι έντονες, όταν χρησιμοποιεί συνεχώς τα δάχτυλά του για να σου δείξει ή να παραστήσει κάποια χειρονομία, τότε είναι βέβαιο πως προσπαθεί να σε αποσυντονίσει από τη συζήτηση, ίσως γιατί δε σου έχει πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και προσπαθεί να μην αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνεις ερωτήσεις ή να πρέπει να συζητήσετε περαιτέρω για το θέμα. Σαφώς μπορεί να μη γίνεται συνειδητά ή να είναι προϊόν μεγάλης έντασης.

 

3. Παραγλωσσικά στοιχεία

Πολλές φορές δε μετράει μόνο το τι θα σου πει κάποιος για να καταλάβεις πως κάτι σου κρύβει, αλλά και πώς θα το πει. Συνήθως, ο τόνος της φωνής όταν λέμε ψέμματα αλλάζει, καθώς έχει παρατηρηθεί πως όταν κάποιος θέλει να σου κρύψει κάτι θα προσπαθήσει να υψώσει τη φωνή του για να σε πείσει πως έχεις άδικο, θα πιάσει υψηλότερες τονικότητες και θα μιλήσει με γρηγορότερη ταχύτητα λόγου. Επίσης συχνό φαινόμενο είναι να γυρίζει τις καταφάσεις σου σε ερωτήσεις, για να κερδίσει χρόνο για ν’ αντιδράσει.

 

4. Στάση σώματος

Είναι γεγονός πως το σώμα του ατόμου που έχεις απέναντί σου μπορεί να πει πολλά για όσα σου κρύβει το ίδιο. Αν παρατηρήσεις πως έχει τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, σημαίνει πως θέλει να παραμείνει «κλειστό» απέναντι σου και σίγουρα σου κρύβει αρκετά γεγονότα. Αν αρχίσει να σου απαντάει με φράσεις του τύπου «αυτό ακούγεται καλό», «δε βλέπω πώς θα γίνει αυτό» και βλέπεις πως χρησιμοποιεί χρόνο για να σκεφτεί κι έχει μια στάση καμπουριαστή κι όχι ευθυτενή, τότε έχει ήδη αρχίσει να νιώθει άβολα και προσπαθεί να σου αποκρύψει γεγονότα και καταστάσεις. Ενδόμυχα εκείνη τη στιγμή μπαίνει σε στάση άμυνας, το οποίο βιολογικά για τον οργανισμό σημαίνει να προστατεύσει τα ζωτικά όργανα που βρίσκονται στον κορμό.

 

5. Εγγύτητα

Το πόσο κοντά ή μακριά σε σένα κάθεται ο συνομιλητής σου, δηλώνει πολλά για όσα έχει μοιραστεί ή σκοπεύει να μοιραστεί μαζί σου. Μάλιστα, φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις πως όσο πιο κοντά κάθεται κάποιος όταν συζητάτε για κάτι, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να σου κρατήσει μυστικά. Αντίθετα, όσο πιο απόμακρος είναι κανείς απέναντί σου, αφήνει όλο και πιο λίγα περιθώρια να γνωρίζεις γι’ αυτόν όλα όσα πρέπει. Στην επόμενη λοιπόν συζήτηση έλεγξε την απόστασή σας.

 

6. Βλέμμα

Το βλέμμα λέει πολλά κι αυτό δεν το αρνείται κανείς. Εάν δε σε κοιτά  κατά πρόσωπο όταν σου μιλά ο συνομιλητής σου, αφαιρείται και κοιτάζει αλλού όταν σου μιλά, ίσως κι αν ανοιγοκλείνει νευρικά τα μάτια του, τότε μάλλον δεν είναι και πολύ ειλικρινής απέναντί σου. Στην προσπάθειά του ωστόσο να το κρύψει, προδίδεται ακόμη περισσότερο· αν παρατηρήσεις το βλέμμα του την ώρα που σου μιλάει, θα το προσέξεις κι εσύ.

 

7. Αφή

Η αφή είναι μια σημαντική αίσθηση, κυρίως πριν την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης. Την ώρα που θα χαιρετήσεις τον φίλο, το ταίρι ή όποιον έχεις απέναντί σου, θα διαπιστώσεις λαμβάνοντας μια πρώτη αίσθηση για το πόσο σίγουρος είναι γι’ αυτά που θα σου πει. Μια χαλαρή, άτονη, άνευρη χειραψία δηλώνει πως μάλλον δεν είναι και πολύ βέβαιος γι’ αυτά τα οποία θα σου μιλήσει, σε αντίθεση με μια δυνατή χειραψία που δηλώνει προθέσεις ακέραιες, σίγουρες και χωρίς μυστικά, καθώς κι αυτοπεποίθηση.

 

Το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις μιλώντας με κάποιον για να καταλάβεις εκ πρώτης όψεως αν σου τα λέει όλα ή υπάρχουν μυστικά, είναι να προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σκέψη του, να υιοθετήσεις το στυλ του λόγου του, αλλά και να εστιάσεις εκείνη την ώρα σε όλες τις εξωλεκτικές ενδείξεις που εκπέμπονται. Δοκίμασε ενδεχομένως να μιλήσεις, να εκφραστείς με τον ίδιο τρόπο, διότι αυτό θα δημιουργήσει ένα καθρέφτισμα που θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Κυρίως, όμως, πρέπει να δείχνεις ψύχραιμος και φυσικά να θέσεις τις ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα ή σου κρύβει κάτι, χωρίς να υπάρξει συναισθηματική εμπλοκή.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου