Σίγουρα οι προτεραιότητες στον τομέα των σχέσεων έχουν αλλάξει. Όπως επίσης κι ο τρόπος που λειτουργούμε σ’ αυτές. Υπάρχουν πολλές μορφές dating, βέβαια, για να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό ή τον πιο αποφευκτικό, οπότε ψωμάκι υπάρχει για να ασχολούμαστε. Μία εκ των οποίων, το blue-stalling, αφορά σε άτομα που βγαίνουν και συμπεριφέρονται σαν ζευγάρι και στην πορεία, ένας από τους δύο, δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει οτιδήποτε υποδηλώνει δέσμευση αν κι ενεργεί με διαφορετικό τρόπο.
Πρόκειται για μια κατάσταση σχεδόν σχέσης. όπου ενώ το άτομο βγαίνει συχνά με κάποιον και συμπεριφέρεται όπως κάποιος σε μια μονογαμική σχέση, την ίδια στιγμή ισχυρίζεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί ή να παραμείνει με τον άνθρωπο που έτσι κι αλλιώς είναι. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς προκαλεί φοβερή σύγχυση, επειδή ο άλλος σύντροφος λαμβάνει εντελώς διφορούμενα μηνύματα. ‘Εχει μπροστά του κάποιον που του δίνει τρυφερότητα, ερωτισμό, προσοχή, αποκλειστικότητα και χρόνο, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως δε διατίθεται να το κάνει.
Συνήθως, συμβαίνει όταν ένας από τους δύο συντρόφους θεωρεί πως η επισημοποίηση της σχέσης καλλιεργεί υποχρεώσεις που μπορεί να αποφύγει, επιλέγοντας πότε κι αν θα τις ικανοποιήσει. Επίσης μπορεί να υπάρχει αδυναμία αντίληψης ότι βρίσκεται σε κατάσταση σχέσης, αφού ίσως την έχει στο μυαλό του με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τη ζει με τον σύντροφό του. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα η σχέση αυτή να είναι μια στάση.
Το blue-stalling θα το συναντήσεις σε ηλικίες κάτω των 35. Αυτά είναι και τα χρόνια που κατά κανόνα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να εξερευνήσουν, να μετακινηθούν ιδεολογικά, να βιώσουν συναισθηματικές διακυμάνσεις, θέσεις εργασίας, σεξουαλικότητες. Το να είναι σε μια σχέση φαίνεται να εμποδίζει τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξής και περιορίζει- θεωρητικά. Επομένως και θεωρητικά αποφεύγεται. Μερικοί άνθρωποι είναι σίγουροι ότι περνάνε καλά με το άτομο που βγαίνουν, άλλοι δυσκολεύονται να μείνουν σε μια σχέση χωρίς την ανάγκη να πάρουν απόσταση. Ενώ οι γνωριμίες είναι διασκεδαστικές, η δέσμευση συνεπάγεται μια στροφή προς μια πιο σοβαρή ευθύνη, την οποία πολλοί δεν αισθάνονται έτοιμοι ν’ αποδεχτούν. Ωστόσο η ανάγκη για συντροφικότητα είναι εκεί κι έρχεται να αποκρούσει την ευθυνοφοβία, δημιουργώντας αυτό το περίεργο μοτίβο.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μένει σε μια σχέση χωρίς να ξέρει τι θέλει. Ο Δρ Kersi Chavda, σύμβουλος-ψυχίατρος λέει: «Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν μπορούν να δεσμευθούν σε κάποιον εκτός της άμεσης οικογένειάς τους. Μπορεί να λατρεύουν τα παιδιά και τους γονείς τους, αλλά αισθάνονται να πνίγονται όταν βιώνουν συναισθήματα για ένα άλλο άτομο. Μπορεί να θέλουν μια σχέση, αλλά φοβούνται πολύ να αναλάβουν μια δέσμευση. Αυτή η φοβία για δέσμευση μπορεί να οφείλεται σ’ ένα προηγούμενο τραύμα. Θα μπορούσε επίσης να είναι από μια κακοποιητική σχέση μ’ έναν συγγενή ή μπορεί στην πραγματικότητα να μην υπάρχει πραγματική αιτία, απλώς μια επιθυμία για επιλογές. Για μερικούς, ο φόβος να είναι υπεύθυνοι για ένα άλλο άτομο είναι συντριπτικός. Δεν έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν κανέναν άλλο επειδή είναι πολύ απασχολημένοι κρατώντας τον δικό τους κόσμο όρθιο.»
Αν βρεθείς κολλημένος σε μια τέτοια σχέση, πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτή η οριοθέτηση όμως οφείλει να αφορά εσένα. Μην πιέζεις τον σύντροφό σου. Δώσ’ του χώρο. Προσπάθησε να τον κάνεις ν’ ανοιχτεί περισσότερο σχετικά με τις επιθυμίες του. Σίγουρα θα πρέπει να αναγνωρίσεις την πιθανότητα ότι ότι μπορεί να μην είναι έτοιμος να δεσμευτεί ποτέ. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δε φταις εσύ. Μπορεί να πάρει χρόνο για ν’ ανακάμψεις, αλλά η εμπειρία δε χρειάζεται να γενικευτεί καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η έκβαση οποιασδήποτε σχέσης, αφού η κάθε μία αφορά τις ανάγκες και τις προσδοκίες των δύο που εμπλέκονται σ’ αυτήν. Κι αν κάποιος αισθάνεται βραχυκυκλωμένος, πιεσμένος ή ακόμη κι ότι δεν ικανοποιείται ή δε βιώνει εκείνο που θέλει, μπορεί πάντα να φύγει.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου