Στις 4 Απριλίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η οποία θεσπίστηκε από τις ολλανδικές φιλοζωικές οργανώσεις το 2010 για την ευαισθητοποίηση γύρω από την ποιότητα ζωής και τη βελτίωσής περί των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ανά τον πλανήτη. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα να υιοθετήσει ένα ζώο ή να βοηθήσει εθελοντικά σε προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τετράποδων υπέροχων φίλων όλων. Εάν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις, υπάρχουν 9+1 διαφορετικοί τρόποι που ακολουθούν για να γίνεις ο ήρωάς τους.
Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 4.000.000 αδέσποτα ζώα που καθημερινά παλεύουν για την επιβίωσή τους στους δύσκολους δρόμους. Μένουν εκεί προσμένοντας πως κάποιος θα τα περιθάλψει. Κάποια απ’ αυτά καταφέρνουν να βρουν βοήθεια, ωστόσο αρκετά χάνουν τη ζωή τους. Ατυχήματα, φόλες, κακοποιήσεις είναι η καθημερινότητα αυτών των ξεχωριστών αθώων ψυχών. Στην πράξη, αν θέλεις, μπορείς να βοηθήσεις με πολλούς τρόπους.
1. Τροφή και νερό
Αρχικά τα ζώα όπως κι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τροφή και νερό, επομένως εάν εντοπίσεις αδέσποτο ζώο ή γάτα στη γειτονιά σου, άφησε σε ένα σημείο κεντρικό κοντά στο σπίτι σου, όπως ένα πάρκο, ξηρά τροφή και νερό. Κάλο θα είναι να μην αφήνεις υπολείμματα από χαλασμένο φαγητό, να τηρείς τους υγειονομικούς κανόνες, ώστε να μην κινδυνεύσουν με κάποια αρρώστια και πάντα να τοποθετείς τα δοχεία σε ασφαλή σημεία.
2. Φιλοξενία/Υιοθεσία
Εάν θέλεις να βοηθήσεις ακόμη περισσότερο και θεωρείς πως παρέχεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις για στέγαση και το επιτρέπει ο χώρος του σπιτιού σου, μπορείς να φιλοξενήσεις κάποιο ζώο μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα το αγαπά όπως του αξίζει για να το υιοθετήσει. Ακόμη καλύτερα, αν θεωρείς πως έχεις την αγάπη, τον χρόνο και τις ικανότητες που χρειάζεται ώστε να το υιοθετήσεις εσύ και να του προσφέρεις μια υπέροχη ζωή, να το κάνεις. Μόνο χαρά θα δώσεις και θα πάρεις.
3. Γίνε κι εσύ εθελοντής σίτισης
Μπορείς να πραγματοποιήσεις την εγγραφή σου σε ειδικές πλατφόρμες από φιλοζωικές οργανώσεις ώστε να γίνεις εθελοντής σίτισης στον Δήμο όπου κατοικείς. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις ζώα, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη και βρίσκονται ένα βήμα από την πόρτα σου!
4. Κοινοποίησε αγγελίες υιοθεσίας
Η στιγμή που έχεις μάθει ή ακούσει ή ξέρεις για ένα ζώο που έχει βρεθεί ως αδέσποτο είναι ιδανική για να δραστηριοποιηθείς στις κοινοποιήσεις αγγελιών υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Έτσι βοηθάς στην πράξη ένα πλάσμα μοναδικό να βρει μια κατοικία σωστή, για να δεχτεί την αγάπη που του αξίζει, δίνοντας τη δυνατότητα σε ζώα που περιμένουν -και γιατί όχι- παρακινώντας τους φίλους σου ώστε κι εκείνοι να υιοθετήσουν.
5. Επικοινώνησε με φιλοζωικές οργανώσεις
Είναι η ώρα να γνωρίσεις και να μάθεις περισσότερα πράγματα για τη δράση και τις ανάγκες της φιλοζωικής οργάνωσης της περιοχής σου. Πρώτα απ’ όλα ενημερώσου για το πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής, με όποιον τρόπο κι όσο μπορείς, ειδικά κατά τις χρονικές περιόδους όπου μειώνονται οι εθελοντές- κυρίως στην καλοκαιρινή περίοδο.
6. Ενημερώσου για τα δικαιώματα των ζώων
Πόσες φορές άκουσες για κακοποίηση ζώων, ή για ζώα τα οποία μένουν μόνιμα σχεδόν σε ταράτσες ή μπαλκόνια; Αυτή η μέρα είναι μια ιδανική ευκαιρία για διάβασμα, ενημέρωση και προβληματισμό για την εκμετάλλευση και κακοποίηση των ζώων, καθώς και για την αναγνώριση αιτιών του πολλαπλασιασμού της ύπαρξης των αδέσποτων. Όταν, λοιπός κάποιος θελήσει ξανά να κακοποιήσει ένα ζώο, ή θα αμελήσει τη στείρωση του δικού του, θα γνωρίζεις πόσο σοβαρό είναι και θα αντιδράσεις όπως πρέπει, με νόμιμο πάντα τρόπο.
7. Στήριξε οικονομικά τις φιλοζωικές οργανώσεις
Από μια μικρή δωρεά σε φιλοζωικές οργανώσεις μέχρι και σωματεία που δε σταματούν στιγμή να φροντίζουν αδέσποτα ζώα, καλύπτοντας όσο μπορείς κι όποτε έχεις τη δυνατότητα, είναι εξίσου σημαντική βοήθεια με την πρακτική. Παρέχοντας στήριξη σ’ αυτές τις ανάγκες των οργανώσεων διευκολύνεις ακόμη περισσότερο να βρεθούν περισσότεροι πόροι για μια καλύτερη διαβίωση των ζώων που φιλοξενούνται εκεί.
8. Προγραμμάτισε μια επίσκεψη σε καταφύγια
Κατάγραψε τα καταφύγια αδέσποτων ζώων της ευρύτερης περιοχής σου. Οργάνωσε μια επίσκεψη για να μάθεις τις ανάγκες τους και για να γίνεις ένας σημαντικός αρωγός. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να πάρεις μαζί φίλους, οικογένεια και -γιατί όχι- μερικούς συνεργάτες. Ενέπνευσε τους γύρω σου να βοηθήσουν πρωτίστως τα ζώα του καταφυγίου.
9. Βοήθησε όσους θέλουν βοήθεια με τα ζώα τους
Αν γνωρίζεις κάποιον οικείο σου με κατοικίδιο που δεν τα βγάζει πέρα λόγω μειωμένου χρόνου βοήθησέ τον. Ξεκίνα από μια βόλτα, ακόμη και μια επίσκεψη στον κτηνίατρο όταν χρειαστεί. Έτσι θα σώσεις ένα ζώο από μια πιθανή εγκατάλειψη και θα βοηθήσεις και κάποιον που όντως σε χρειάζεται για να του λύσεις έστω και για λίγο τα χέρια.
10. Βοήθησε σωστά ένα χτυπημένο ζώο
Αν ποτέ παρατηρήσεις κάποιο αδέσποτο πληγωμένο ή χτυπημένο ζώο, περίθαλψέ το σωστά κι άμεσα, δηλαδή να φροντίσεις με ψυχραιμία να μεταφερθεί το ζώο στο κοντινότερο κτηνιατρείο με ασφάλεια πάνω απ’ όλα, γιατί όταν βρίσκονται σε σοκ πολλές φορές δυσκολεύονται. Επίσης μπορείς ν’ αναζητήσεις καθοδήγηση για τις επόμενες ενέργειές σου από τον κτηνίατρο. Αν ωστόσο, πρόκειται για αδέσποτο ζώο, η επικοινωνία με τον Δήμο και τις τοπικές φιλοζωικές θα σε βοηθήσουν να βρεις λύση άμεσα.
Είναι αρκετά σημαντικό να μην προσπερνάς ένα αδέσποτο ή ένα χτυπημένο ζώο. Πρόκειται για μια ζωή την οποία μπορείς να βοηθήσεις και για ένα πλάσμα το οποίο σίγουρα θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο για τη βοήθεια που θα του παρέχεις από την πρώτη στιγμή που θα το βοηθήσεις. Γίνε κι εσύ ένας λόγος να μην υπάρχουν πια ζώα στους δρόμους, αλλά μόνο σε όμορφα ζεστά γεμάτα θαλπωρή σπίτια, ακριβώς όπως τους αξίζει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου