Η σχέση υφίσταται εδώ κι αρκετό καιρό. Όλα κυλούν εξαιρετικά και το σημαντικότερο, το γέλιο είναι το σήμα κατατεθέν της σχέσης. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη αρκετές ρομαντικές αποδράσεις. Το πάθος και το κρεβάτι είναι φανταστικά, όμως κάτι λείπει. Μια λέξη μικρή, τόσο δυνατή αν είναι αληθινή. Είναι αυτή η λέξη που μπορεί να επιφέρει τη διαφορετικότητα σε μια σχέση, να της προσδώσει ένα βάθος, να δηλώσει δέσμευση. Όμως τίποτα. Δεν έχει ειπωθεί από κανέναν από τους δυο συντρόφους.
Υπάρχει τελικά ο κατάλληλος χρόνος, κάποιος κανόνας δηλαδή που να επιβάλλει μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει αυτή τη διατύπωση; Κι αν δεν προχωρήσει κανείς από τους δύο ή μόνο ο ένας στο «σ’ αγαπώ», αυτό σημαίνει απαραίτητα κάτι που θα πρέπει να δημιουργήσει ανησυχία;
1. Εσύ νιώθεις πέντε εγώ όμως δύο
Υπάρχουν ζευγάρια που δεν είναι έτοιμα να το πούνε ο ένας στον άλλον ή ο ένας από τους δυο κι αυτό γιατί χρειάζεται να περάσει λίγος ακόμη χρόνος, γιατί δε νιώθουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ακριβώς ένταση των συναισθημάτων κι αυτό πολλές φορές οφείλεται στο ότι δε βρίσκονται στο ίδιο συναισθηματικό επίπεδο. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον δικό του χρόνο να κατανοήσει τη συναισθηματική του φάση. Δε θα πρέπει όμως αυτό σε καμία περίπτωση να καταβάλλει κανέναν και να δημιουργήσει αρνητικές σκέψεις στο μυαλό κι ανασφάλειες, γιατί στην τελική θα είναι μόνο εικασίες.
2. Δεν το ‘χουν όλοι με τα λόγια
Πολλές φορές επίσης στις συντροφικές σχέσεις υπάρχει μια δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία των συναισθημάτων. Υπάρχει κι ο παράγοντας που ο ένας από τους δυο ή κι οι δυο θεωρούν ότι οι πράξεις είναι προτιμότερες από τα λόγια, έτσι λοιπόν η σχέση βασίζεται στο να γίνεται η εκπλήρωση των αναγκών και των επιθυμιών του αμόρε. Αυτό μπορεί να αφορά σε βοήθεια σε θέματα της καθημερινότητας, στη διοργάνωση ταξιδιών αλλά και στην πάρα πολύ σημαντική εκπλήρωση των επιθυμιών και των φαντασιώσεων στο κρεβάτι, ώστε να υπάρξει αρμονία και χόρταση. Γενικά, αφορά στην εκπλήρωση όλων των αναγκών του συντρόφου. Αν όλα αυτά υπάρχουν, τότε σίγουρα εμπεριέχονται και συναισθήματα.
Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;
Κάνε τώρα το τεστ!
3. Ποιος θα το πει πρώτος;
Υπάρχουν στιγμές που ίσως ο ένας να ήθελε να το πει στον άλλον, αλλά να κολλάει στο γεγονός ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος για την απάντηση που θα λάβει, οπότε θα ήθελε να μην κάνει την αρχή. Ο φόβος της μη ανταπόδοσης των συναισθημάτων εδώ, είναι ο χειρότερος παράγοντας και αδρανοποιεί την οποιαδήποτε κίνηση. Είναι ο χειρότερος ανασταλτικός παράγοντας. Η μη ανταπόκριση των συναισθημάτων είναι σίγουρα ένα μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, κάτι σαν την απόρριψη και κανείς σαφώς δε θέλει να το βιώσει. Αν το δούμε σαν τολμηρό παιχνίδι μοιάζει σαν τη ρωσική ρουλέτα: πατάς την σκανδάλη και δεν ξέρεις αν θα εκτοξευθεί η σφαίρα κι αν θα πετύχει τον επιθυμητό στόχο ή θα είναι κενή. Ποιος είναι ο πιο ριψοκίνδυνος να κάνει το πρώτο βήμα;
4. Τραύματα
Αχ αυτά τα τραύματα από τις προηγούμενες σχέσεις. Κανείς δε φεύγει αλώβητος και καλό θα ήταν να δουλεύονται πριν δημιουργηθεί μια νέα σχέση, όμως αυτό δυστυχώς ως επί τω πλείστων δε συμβαίνει. Έτσι, στη νέα σχέση γίνεται νοερά μια αναβίωση της παλιάς για να ξεπεραστούν εκείνα τα τραύματα, να μη γίνουν τα ίδια λάθη και να προχωρήσει διαφορετικά η συγκεκριμένη. Το ζευγάρι λειτουργεί πιο προσεχτικά, δεν είναι τόσο επιπόλαιο και το κυριότερο, δεν είναι τόσο εκδηλωτικό. Έτσι το τίμημα είναι συνήθως η καθυστέρηση του «σ’ αγαπώ». Υπάρχει κι η περίπτωση να υπάρχουν τραύματα και ανασφάλειες που ακολουθούν κάποιον από την παιδική ηλικία, οπότε αυτές έχουν τόσο πολύ διαποτίσει το είναι, που έχουν γίνει δεύτερη φύση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να δουλευτούν με επαγγελματική υποστήριξη και πάρα μα πάρα πολύ προσωπική εργασία με τον εαυτό μας.
5. Η πίεση των άλλων
Υπάρχουν κι οι περιπτώσεις που ενώ επιζητείται η συντροφικότητα, ο ένας από τους δυο δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος κι αυτό λόγω των πιέσεων που αντιμετωπίζει στην εργασία ή στο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό δημιουργεί ένταση που δυσχεραίνει την έκφραση των συναισθημάτων όπως πραγματικά θα επιθυμούσε. Εδώ, πρέπει ο καθένας να θέσει τις προτεραιότητές του. Είναι τόσο σημαντικές αυτές οι πιέσεις που αξίζει να θέτει την προσωπική ζωή και τον σύντροφο σε δεύτερη μοίρα, ή θα πρέπει με ωριμότητα να διαχωρίσει όλες τις σχέσεις ώστε αυτές να μην επηρεάζουν τις συντροφικές σχέσεις;
Αυτό που ξέρω εγώ πάντως είναι ότι πρέπει να τολμάμε, να ρισκάρουμε και ν’ αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες, όποιες και να είναι αυτές. Κοίταξε την αγάπη σου στα μάτια, άνοιξε τα χέρια -και το στόμα- και πες «σ’ αγαπώ» γιατί είναι πραγματικά λυτρωτικό! Αν είναι θετική η ανταπόκριση, θα ακουστεί το κρακ από τον πάγο που σπάει στην καρδιά του άλλου κι η απάντηση μια ώρα αρχύτερα. Ίσως να περίμενε η αγάπη σου αυτή την κίνηση, την επιβεβαίωση κι έτσι να προχωρήσει η σχέση σε άλλο επίπεδο. Αν πάλι η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη, θα ξέρεις πού βρίσκεσαι κι ίσως να είναι ένας λόγος να μη χάσεις άλλο πολύτιμο χρόνο.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου