Κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό νάρκισσο κι αυτό θα μπορούσε να είναι καλό, γιατί μας βοηθάει στην οντογενετική μας εξέλιξη κι αύξηση της αυτοεκτίμησής μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε διάφορες καταστάσεις. Υπάρχουν όμως κι άνθρωποι που ο εγωκεντρισμός τους είναι τόσο έντονος, που δεν μπορούν να ζήσουν αν δεν τους θαυμάζουν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν βαθιά πεποίθηση ότι έχουν μια υπεραξία έναντι του περιβάλλοντός τους. Τα ξέρουν όλα καλύτερα, έχουν πάντα δίκιο κι όσοι βρίσκονται γύρω τους πρέπει να τους εκτιμούν και να τους θαυμάζουν.
Αδυνατούν να καταλάβουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων ακόμη και των συντρόφων τους, διότι δεν έχουν συναισθήματα. Απεχθάνονται να εκτίθενται συναισθηματικά. Επίσης, η ενασχόληση με τον εαυτό τους τούς κλέβει τον περισσότερο χρόνο, μην αφήνοντάς τους να αφιερώσουν στιγμές σε άλλους ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουν δυνατές, ουσιαστικές κι αληθινές σχέσεις και τις περισσότερες φορές συνδέονται με ανθρώπους, τους οποίους χρησιμοποιούν ως μέσο ανάδειξης. Έχουν έναν ιδιαίτερο, δικό τους τρόπο να επικοινωνούν που συχνά μοιάζει με πεδίο εντολών. Χρησιμοποιούν τα λόγια τους συχνά ως άσσους στο μανίκι και το ταλέντο της γλώσσας τους συγκαλύπτει την αληθινή τους πρόθεση. Το χειρότερό τους είναι η παραδοχή ενός λάθους, διότι αυτό τους κάνει ευάλωτους κι αν ένα πράγμα μισούν θανάσιμα είναι η ευαλωτότητα. Οι νάρκισσοι είναι ιδιαίτεροι γνώστες κι άψογοι χρήστες της γλώσσας του σώματος, την οποία εκμεταλλεύονται.
Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;
Κάνε τώρα το τεστ!
Ένας νάρκισσος δεν έχει ποτέ άδικο και γι΄ αυτό δεν υπάρχει ποτέ κάτι για το οποίο θα πρέπει ν’ απολογηθεί. Η συγγνώμη από αυτούς δε θα έρθει ποτέ, ή αν έρθει δε θα είναι ποτέ αληθινή ή γνήσια ή θα έχει γίνει με τρόπο ώστε να τους βοηθήσει να πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα. Θα το κάνουν με τρόπο που θα δείχνει ότι υποτιμάνε πώς νιώθεις (λυπάμαι που παρεξήγησες/νευρίασες/), έίτε με τρόπο που να νιώθεις ότι δεν εισακούεσαι (λυπάμαι, ήμουν κουρασμέν@, ή λυπάμαι, δεν έχω καλή διάθεση) είτε με τέτοιο τρόπο που τους επιτρέπει ν’ αποφύγουν την ευθύνη και να κάνουν τον άλλον να τους παρηγορεί (λυπάμαι, δε σου αξίζω, λυπάμαι που δεν είμαι αυτό που θες).
Ένας νάρκισσος θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να φλερτάρει μπροστά στο ταίρι του, ενώ η συμπεριφορά του, αν βρεθεί στην άβολη θέση να χρειάζεται να απολογηθεί, μεταθέτει την ευθύνη σε αυτόν που “δεν τον καταλαβαίνει”. Πάντα θα βρει τον τρόπο να σε κάνει να πιστεύεις πως φταις εσύ και πως θα πρέπει να χαίρεσαι που “μετράει” αφού στο τέλος της μέρας εσύ απολαμβάνεις ό,τι έχει να προσφέρει.
Αυτά είναι κάποια παραδείγματα της συμπεριφοράς ενός ναρκίσσου. Όσα όμως και να πούμε, όλα καταλήγουν στην ικανότητά τους να μεταθέτουν την ευθύνη. Όπως σημαντικό είναι να καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε σωτήρες κανενός κι ούτε μπορούμε να αναλάβουμε αυτόν τον ρόλο. Όσες υποσχέσεις και να μας δώσουν δε θα τηρήσουν ούτε μια. Δε θέλεις έναν νάρκισσο ούτε για φίλο, ούτε για σύντροφο κι αν νιώσεις μάλιστα ότι πας να ερωτευτείς έναν, στρίψε δια του αρραβώνος και κάν’ την με ελαφριά μα γρήγορα βηματάκια.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου