Ο λόγος που οι ανθρώπινες σχέσεις χαλάνε δεν είναι πάντα γιατί ο ένας θα προδώσει τον άλλον, αλλά γιατί πολλά δεν εκφράστηκαν τη σωστή στιγμή και με χρήσιμο τρόπο. Έχοντας αυτό ως γνώμονα, αντιλαμβανόμαστε ότι για όλες τις μορφές των σχέσεων η καλή επαφή κι η ποιότητα της επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικές. Σε όλες τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είτε οικογενειακές είναι αυτές, είτε ερωτικές, φιλικές ή επαγγελματικές η αποτελεσματική επικοινωνία αφορά το πώς μιλάμε καθώς και τον τρόπο που ακούμε τους άλλους. Η καλή επικοινωνία μας επιτρέπει να οργανωνόμαστε, να παίρνουμε από κοινού αποφάσεις, να έχουμε όμορφες και υγιείς σχέσεις, να συνεργαζόμαστε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε στις χαρές, στις λύπες και στις ανησυχίες.

Πρέπει να έχουμε όμως κατά νου ότι υπάρχουν κι άνθρωποι που γίνονται πιεστικοί κι ενδεχομένως χωρίς να το καταλαβαίνουν. Μπορεί να είναι είναι χαρακτηριστικό που έχουν καλλιεργήσει ως ιδίωμα, είτε να το θεωρούν και ταλέντο καθώς φέρνει αποτελέσματα που ζητούν. Οι άνθρωποι αυτοί αργά ή γρήγορα, αν φυσικά δε διακατέχονται από υπέρμετρο εγωισμό, θα καταλάβουν ότι είναι πιεστικοί κι αυτό γιατί συνεχώς θα βρίσκονται σε μια αναστάτωση, σε φασαρίες και μαλώματα καθώς τα άτομα θα τους το επιρρίπτουν ως μειονέκτημά τους, ενώ όλες οι σχέσεις τους θα δυσλειτουργούν ή θα διαλύονται.

Εάν λοιπόν αντιληφθείς ότι ανήκεις στην πλευρά του ανθρώπου που πιέζει κι ότι οι σχέσεις σου διαλύονται λόγω αυτής σου της άσκησης πίεσης, θα ήταν χρήσιμο να εξετάσεις ποια είναι τα επίμαχα σημεία που δημιουργούν δυσκολίες κι άρδην ν’ αλλάξεις τον τρόπο που διεκδικείς ή διαχειρίζεσαι καταστάσεις. Μια ενδοσκόπηση λοιπόν για ορεκτικό θα ήταν το καλύτερο.

Για κυρίως μενού σιγουρέψου ότι στη συνομιλία σου με τους άλλους η μετάδοση κι η κατανόηση των μηνυμάτων σου είναι όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται. Όσο κι αν θεωρείς ότι γνωρίζεις καλά τον συνομιλητή σου, δεν μπορείς ούτε να διαβάσεις τις σκέψεις του, ούτε να ξέρεις τον βαθμό και την ταχύτητα κατανόησης των λεγομένων σου. Θα πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να πεις, να προσέξεις να μην πληγώσεις και να μην προσβάλλεις τον συνομιλητή σου, καθώς επίσης να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στον τόνο της φωνής σου και γενικότερα στη στάση του σώματός σου. Πρέπει αυτά που λες να συμβαδίζουν, να ταιριάζουν δηλαδή με αυτά που μεταδίδει η γλώσσα του σώματός σου. Αν είναι ανειλικρινή θα γίνουν αμέσως αντιληπτά και θα πληγώσουν ή θα θυμώσουν σίγουρα.

Βασικό ρόλο παίζει και το συναίσθημα γι΄αυτό που θέλεις να επικοινωνήσεις. Αν είσαι ψυχολογικά φορτισμένος εκείνη τη στιγμή καλύτερα να επιλέξεις μια άλλη ώρα για να κάνεις τη σχετική κουβέντα ή αναφορά γιατί η πίεση που θα ασκήσεις ενδεχομένως να ξεφύγει. Η στιγμή που θα διαλέξεις για να μιλήσεις, είναι σημαντικό να είναι ουδέτερη: ούτε πάνω σε μεγάλη λύπη, μήτε σ’ ενθουσιασμό.

Εξίσου σημαντικό να μη χαρακτηρίζεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, αλλά την πράξη του. Σταμάτα να κρίνεις τους ανθρώπους από ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά να βλέπεις σφαιρικά αυτά που σου έχουν προσφέρει. Όμως κι εσύ θα πρέπει να εκφράσεις το συναίσθημά σου και τα θέλω σου με τρόπο ανθρώπινο, χωρίς πιέσεις κι απαιτήσεις. Να έχεις κατά νου ότι κάτι που για σένα είναι σημαντικό και καίριο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα και για τον άλλον. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αρχές κι αξίες κι αγαπάει διαφορετικά πράγματα, που μπορεί να είναι αντίθετα από τα δικά σου. Επίσης σημαντικό είναι αυτό που θέλεις να μεταφέρεις, είτε θετικό, είτε αρνητικό, να το αφήσεις δεύτερο και πρώτα να εξυψώσεις τον συνομιλητή σου. Να έχεις κατά νου πως κάποιοι άνθρωποι κάτω από πίεση αγχώνονται και κάνουν λάθη, ή καταβάλλονται αρνητικά ψυχολογικά. Δ

Βασικότερο όμως ίσως όλων είναι να γίνεις καλός ακροατής. Όταν ακούς τον συνομιλητή σου θα πρέπει να τον κοιτάς και να έχεις όλη σου την προσοχή στραμμένη πάνω του, διαφορετικά η στάση του σώματός σου θα σε προδώσει. Να μάθεις να κάνεις ερωτήσεις στον συνομιλητή σου, γιατί αυτό θα σε βοηθήσει κι εσένα να τον κατανοήσεις καλύτερα, να αξιοποιείς τη σιωπή και την παύση, να μην ακούς για να απαντήσεις αλλά για να καταλάβεις.

Τέλος, ασχολήσου περισσότερο με τον εαυτό σου. Βάλε πλώρη για τους στόχους σου για ένα αγαπημένο χόμπι, πήγαινε τον εαυτό σου βόλτα και άκουσε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μάθε να σ’ αγαπάς περισσότερο κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ηρεμήσεις και να γίνεις πιο διαισθαντικός κι ευαίσθητος ως άνθρωπος. Αν αισθάνεσαι ότι από μόνος δεν μπορείς να κάνεις τις αλλαγές που απαιτούνται και θεωρείς ότι ούτε στο περιβάλλον σου υπάρχει κάποιο άτομο που μπορεί να σε βοηθήσει, τότε είναι χρήσιμο να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Για επιδόρπιο, να θυμάσαι ότι τα λάθη που κάναμε κατά το παρελθόν μπορούν να γίνουν είτε τροχοπέδη είτε τροχός. Στην πρώτη περίπτωση θα μας αφήσουν κολλημένους στο ίδιο σημείο. Στη δεύτερη θα γίνουν εργαλείο μας για να μας φέρουν πιο κοντά σε όσους αγαπάμε. Η επιλογή, δική μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου