Και ποιος δεν έχει χωρίσει έστω μια φορά. Όποιες και να ήταν οι συνθήκες λήξης αυτής της σχέσης, όμως, υπάρχουν πολλά πρώην ζευγάρια που επιθυμούν και πετυχαίνουν την επανασύνδεση. Ακούγεται εύκολο βέβαια, όμως δεν είναι. Απαιτεί ως πρώτο βήμα μια ενδοσκόπηση -να δεις ως τρίτος παρατηρητής τη σχέση που είχατε- και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για μια επανασύνδεση είναι να έχεις αποδεχτεί τον χωρισμό και να έχεις περάσει από τα πέντε στάδιά του που είναι:

  • άρνηση
  • θυμός
  • διαπραγμάτευση
  • κατάθλιψη
  • αποδοχή

Η σειρά μπορεί να μην είναι αυτή, ακριβώς διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γιατί ο καθένας είναι μια διαφορετική μονάδα κι ο τρόπος που βιώνει έναν χωρισμό είναι σίγουρα μοναδικός. Ωστόσο, ακόμα κι αν τα 4 πρώτα στάδια διαμορφωθούν διαφορετικά, το τελευταίο, της αποδοχής δηλαδή, πρέπει ν’ αποτελεί τον επίλογο.

 

 

Μόνο αφού αποδεχθείς τον χωρισμό σας θα μπορέσεις να ζυγίσεις τα θετικά και τ’ αρνητικά της σχέσης σου, αλλά και να σιγουρευτείς ότι η επιθυμία της επανασύνδεσης δεν είναι λόγοι εγωιστικοί ή φόβος να βιώσεις μοναξιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο έρωτας είναι καθοριστικός παράγοντας αναβίωσής της. Επίσης μέσα από τη σχέση που διατηρούσατε, τη διάλυσή της και την απομάκρυνσή σας, γεννιέται ένα απαύγασμα. Κάτι σαν το συμπέρασμα της ιστορίας σας. Κι αυτό δεν πρέπει ούτε να ξεχαστεί, ούτε να αποτελέσει την αρχή ενός δρόμου εκδίκησης. Η διαίσθησή σας είναι ένας ακόμη αλάνθαστος οδηγός για την επανασύνδεση, καθώς επίσης ουσιαστικό ρόλο παίζει το ότι ούτε εσύ αλλά ούτε κι η πρώην σχέση σου δεν έχετε προχωρήσει σε αλλαγή σελίδας στην ερωτική σας ζωή. Συναισθηματικά τουλάχιστον. Αυτό σίγουρα είναι σημάδι ότι αξίζει να δοκιμάσετε να είστε πάλι μαζί.

Τα μετά χωρισμού ραντεβού, που είναι ο προθάλαμος της επανασύνδεσης μπορούν πολύ εύκολα να χαλάσουν ό,τι προσπαθείτε να χτίσετε και να φέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Κι αυτό γιατί απαιτούν να γνωρίσεις από την αρχή και με καλές προθέσεις έναν άνθρωπο που γνωρίζεις ήδη, πιθανότατα σε έχει πληγώσει κι έχεις πληγώσει κι εσύ με τη σειρά σου, έναν άνθρωπο που δε θες να ξαναχάσεις, γιατί ξέρεις πόσο πονάει.

Έχει λοιπόν κανόνες το πρώτο ραντεβού μετά τον χωρισμό σας;

Επ ουδενί δε θα πρέπει ν’ αρχίσεις να μιλάς για τη σχέση που τελείωσε σαν να κάνεις μάθημα και να μετράς κρατούμενα. Αν είναι να βγείτε για να γκρινιάζετε για όλα όσα σας χώρισαν, πιθανότατα θα το ξανακάνουν ή δεν είστε έτοιμοι για το βήμα αυτό. Σαφώς και θα γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά χωρίς να πιάσεις το πρώην ταίρι σου απροετοίμαστο.

 

 

Είναι φοβερά σημαντικό να εξηγήσεις πως έχεις διάθεση να προσπαθήσεις. Όσο απλό κι αν ακούγεται, πρέπει να ειπωθεί.

Όσο κι αν σε τρώει να μάθεις τι έκανε το διάστημα που ήσασταν χώρια, δε θα σε βοηθήσει πουθενά. Αρχικά μπορεί αυτό που θα ακούσεις να μη σου αρέσει και να σε κάνει να ζηλέψεις. Από την άλλη θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κι εσύ να δώσεις απάντηση στο ίδιο ερώτημα.

Ξεκίνα να μαθαίνεις εκ νέου τις συνήθειες που υιοθέτησε μετά τον χωρισμό σας, όλα τα καινούρια που ανακάλυψε, τα βήματα που έκανε προσωπικά και μοιράσου τα δικά σου.

Μη φοβηθείς να τολμήσεις προσωπικές ερωτήσεις που στο παρελθόν δεν θα έκανες. Αναρωτήσου, τι θα ήθελα να πω μ’ αυτό τον άνθρωπο, αν ήταν η πρώτη φορά που τον γνώριζα;

Μη βιαστείς. Ακόμα κι αν μοιάζουν όλα να έχουν μπει στη θέση τους, οι γραμμές είναι φοβερά λεπτές. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να εξετάσει τη νέα συνθήκη με καθαρό μυαλό και χαλαρή διάθεση. Χρειάζεται υπομονή και χρόνο η επανασύνδεση. Είναι προτιμότερο να δώσεις μια παραπάνω αβάντα για να εξερευνήσεις τα νέα δεδομένα, παρά να βιάζεσαι να πείσεις τον άλλον ότι πρέπει να είστε ξανά μαζί. Άλλωστε, κάποια στιγμή θα φανεί από μόνο του. Μέχρι τότε, πες ότι είναι απλώς ένα ραντεβού με κάποιον που αγάπησες πολύ.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου