Η καθημερινότητα όλων τρέχει με γοργούς ρυθμούς και τις περισσότερες φορές επιζητούμε μία μικρή διαφυγή ή ακόμη και ένα διήμερο κάπου, χωρίς υποχρεώσεις. Ιδίως, όταν βρίσκεσαι σε εκείνα τα ξένοιαστα χρόνια της φοιτητικής ζωής –που μόνο ξένοιαστα δεν είναι- , όλες οι απαιτητικές και χρονοβόρες εργασίες σου χτυπάνε την πόρτα κι εσύ δυσκολεύεσαι, όμως καλείσαι να ανοίξεις. Κι όταν μαζί με τις εργασίες, σού χτυπήσει την πόρτα και ο έρωτας; Πώς μπορείς να χωρέσεις μέσα σε 24 ώρες διάβασμα, εργασίες, έρωτα και κοινωνική ζωή;
Σίγουρα σκέφτεσαι ότι οι 24 ώρες μπροστά σε όλα αυτά που πρέπει να κάνεις μοιάζουν μερικά λεπτά. Δε θέλεις να αμελήσεις ούτε την εξεταστική σου και τις εργασίες σου, καθώς σκοπεύεις να πάρεις πτυχίο πριν τα βαθιά γεράματα, αλλά από την άλλη, αν δε ζήσεις τώρα τις στιγμές με το ταίρι σου, τότε πότε; Κι όσο έχεις το ταίρι να παραπονιέται στα τηλέφωνα για το πότε θα σε δει, άλλο τόσο έχεις και την γκρίνια των γονιών λέγοντάς σου πως πρέπει να περάσεις εκείνα τα μαθήματα από την (προ-προ) προηγούμενη εξεταστική. Κι εσύ διχασμένος, ανάμεσα σε διάβασμα και σπίτι ή βόλτα με το ταίρι, αγχώνεσαι όλο και περισσότερο.
Και θα σου πω, πως είναι απολύτως φυσικό να βρίσκεσαι σε σύγχυση. Όμως, όλα μπορούν να συνδυαστούν κι εκείνο το 24ωρό που λέγαμε πριν, δεν είναι και τόσο μικρό όσο νομίζεις. Αρχικά, τα πάντα μπορούν να λυθούν με ένα συνεπές πρόγραμμα. Πάρε ένα χαρτί και στιλό και σημείωσε όλες τις εργασίες και τα μαθήματα που πρέπει να διαβάσεις αλλά και τον χρόνο που θα σου πάρει το καθένα από αυτά. Βάλε ένα deadline στον εαυτό σου για εκείνες τις υποχρεώσεις που σε ταλαιπωρούν. Έπειτα, καθόρισε συγκεκριμένες μέρες μέσα στην εβδομάδα, τις οποίες δε θα σε βλέπει ούτε το φως του ήλιου και στρώσου στο διάβασμα. Ωστόσο, οι υπόλοιπες μέρες που θα αποφασίσεις να μην ανοίξεις το διεστραμμένο βιβλίο σου, είναι αφιερωμένες στο άλλο σου μισό.
Εφτά μέρες κάθε εβδομάδα είναι αρκετές για να δημιουργήσεις μία συγχώνευση δύο ουσιαστικών και σημαντικών πραγμάτων της ζωής σου. Ένα συνεπές διάβασμα με πρόγραμμα και με αποφασιστικότητα αλλά κι ένας έρωτας, ένα πρόσωπο που θέλεις να βρίσκεται στη ζωή σου. Επιπλέον, το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να χωρίζεις την ημέρα σε δύο μέρη. Το πρωί και το απόγευμα είναι αφιερωμένο στο διάβασμα και τη σχολή, όμως τα βράδια κανείς δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, οπότε είναι μία καλή ευκαιρία για chill και Netflix με το πρόσωπο. Μπορείς, λοιπόν την ημέρα να ξυπνάς και να φέρνεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου και τις βραδινές ώρες να κοιμάσαι μαζί με το ταίρι σου. Έτσι, κανείς δε θα μείνει παραπονεμένος.
Ακόμη, εάν το διάβασμα που έχεις να υλοποιήσεις είναι τόσο απαιτητικό και τα παραπάνω δεν καλύπτουν τις ανάγκες σου, υπάρχει κι άλλη λύση. Ζήτησε από το ταίρι σου λίγες μέρες παύσης για να πραγματοποιήσεις αυτά που έχεις να κάνεις. Μόλις τελειώσεις με το βάναυσο έργο της φοιτητικής σου ζωής, κανόνισε ένα τριήμερο διακοπών για να πάτε τα δύο σας. Κλείσε δωμάτιο σε ένα μέρος που θα θέλετε και οι δύο σας και περάστε ουσιαστικό χρόνο μαζί, πάρε μια σκηνή και βουρ για ελεύθερο, ακόμη και στο σπίτι μπορείς να φτιάξεις συνθήκες που να προσομοιάζουν εκδρομή. Υλοποιήστε τα πράγματα που σκεφτόσασταν τόσο καιρό, ξεφύγετε λίγο από την καθημερινότητα και πάρτε τον χρόνο σας παρέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κι εσύ θα έχεις τελειώσει το έργο σου και θα διασκεδάσεις παρέα με το πρόσωπο που θέλεις.
Όλα είναι πραγματοποιήσημα, αρκεί να υπάρχει θέληση. Μπορεί πολλές φορές η καθημερινότητα να μάς κουράζει και να πανικοβαλλόμαστε στην ιδέα να τα προλάβουμε και να τα πετύχουμε όλα, ωστόσο πάντα αξίζει να βρίσκουμε χρόνο για τα άτομα που θέλουμε στη ζωή μας. Ο χρόνος, βέβαια, είναι σχετικός ενώ ταυτόχρονα μια σχέση θρέφεται από αυτόν. Το να περνάτε χρόνο μαζί σας φέρνει πιο κοντά και δημιουργεί ένα δέσιμο ακόμη πιο ισχυρό. Από την άλλη, το πτυχίο είναι στόχος και δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρη. Είναι σημαντικό να μην παραμελούμε τους ανθρώπους μας και να τους δείχνουμε ότι τους αποζητάμε, χωρίς να αφήνουμε στην άκρη τα επι μέρους θέλω μας. Όποιος θέλει, βρίσκει χρόνο, δε βγήκε άλλωστε τυχαία αυτό το ρητό. Κι αν καμιά φορά κάνεις και κανένα σερί, θα αξίζει. Ή τουλάχιστον, φρόντισέ το.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου