Όποιος μπορεί να πει με απόλυτη ειλικρίνεια πως συγκατοικεί και δε μαλώνει, να έρθει να μας πει τον τρόπο. Από τη μια η μετακόμιση που από μόνη της δεν είναι και η πιο εύκολη απόφαση και από την άλλη όλα όσα προκύπτουν μέσα σε αυτή μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν όντως κάναμε καλά που κάναμε αυτή την επιλογή. Γιατί τις περισσότερες φορές οι λόγοι που συγκρούονται τα ζευγάρια είναι από αστείοι μέχρι τίποτα. Και όπως σοφά είπε και ο John Mordechai Gottman, Αμερικανός ψυχολόγος, ο οποίος ασχολείται με την πρόβλεψη διαζυγίων και τη σταθερότητα των γάμων «Το νούμερο ένα πράγμα για το οποίο τσακώνονται τα ζευγάρια είναι ακριβώς αυτό: το τίποτα».
Μια έρευνα που ανατέθηκε στην εταιρεία ερευνών OnePoll για λογαριασμό γνωστής μάρκας καθαριστικών στην Αγγλία αποκάλυψε ότι το 39% των ερωτηθέντων διαφωνεί για θέματα καθαριότητας ή εργασιών που αναγκάζεται να κάνει στο σπίτι. Στο 13% απο αυτούς, οι καβγάδες για δουλειές του σπιτιού είναι καθημερινό φαινόμενο. Το 45% των γυναικών ερωτηθέντων πιστεύει πως οι δουλειές του σπιτιού δεν κατανέμονται ίσα μεταξύ των δύο φίλων, ενώ μόλις το 34% των ανδρών έχει την ίδια άποψη. Το 1/3 των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι δουλειές είναι αγγαρεία και πως αν ήξεραν πως θα τις μοιράζονται θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης. Ποιοι είναι όμως οι πιο συχνοί λόγοι που δύο άνθρωποι που μένουν μαζί διαφωνούν;
1. Πιάτα στον νεροχύτη
Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν ξεπλέναμε τα πιάτα και τα βάζαμε απευθείας στο πλυντήριο απ’ το να χαζεύουμε τη στοίβα στον νεροχύτη. Θα μου πεις, δεν έχουμε όλοι πλυντήριο πιάτων, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να λύσουμε το θέμα αν αναλάβει ο ένας το μαγείρεμα και ο άλλος το πλύσιμο.
2. Δουλειές που έμειναν μισές
Ενώ ξεκινάμε μια χαρά να κάνει ο καθένας τις δουλειές του, όπως τις έχουμε μοιράσει, παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος για καφέ, προκύπτει ομαδική για παιχνίδι στον υπολογιστή, μας βγαίνει ξαφνικά μια κούραση, με αποτέλεσμα να αφήνουμε τα υπόλοιπα για αύριο. Έτσι, κάτι μένει στη μέση κι αυτό φέρνει εκνευρισμό στο ταίρι και καβγαδάκι.
3. Το καπάκι της τουαλέτας που δεν είναι πάνω/κάτω και η λεκάνη που δεν είναι πάντα καθαρή
Σκεφτείτε αν ήμασταν στο σπίτι και μέναμε με τη μαμά μας, πόσους ομηρικούς καθημερινούς καβγάδες θα κάναμε για αυτό το θέμα. Αλλά στη μανούλα συμμορφωνόμαστε, έτσι είναι. Στο δικό μας το σπίτι, γιατί όχι; Τι νόημα έχει να βάζουμε μαντηλάκια καθαρισμού πάνω στο καζανάκι, αφού και εκείνα από την αχρησία τα πετάμε, μιας και χάνουν την υγρασία τους; Κι όσο κι αν δημιουργούνται εντάσεις, το χούι συνεχίζεται.
4. Ρούχα πεταμένα στο πάτωμα
Όλοι έχουμε σπίτι ένα καλάθι με άπλυτα ή για να το κάνουμε πιο εύκολο μια πόρτα πλυντηρίου ανοιχτή. Αυτή την κακιά συνήθεια να μένουν τα ρούχα στο πάτωμα, να σκουντουφλάμε πάνω τους και να προχωράμε κάνοντας πως δεν τα βλέπουμε, γιατί τη συνεχίζουμε;
5. Ψίχουλα στο κρεβάτι
Κοιμόμαστε και γυρνώντας πλευρό το κριτς – κρατς μάς ταράζει τον ύπνο. Το κρεβάτι μας δεν είναι το παραμύθι του Κοντορεβυθούλη που ρίχνουμε ψίχουλα για να βρούμε τον δρόμο. Ξέρουμε τι είναι αυτό που φέρνει έναν καλό ύπνο. Τουλάχιστον, βρε παιδιά, πάρτε έναν δίσκο ή ένα πιάτο.
6. Οι γεμάτες σκουπίδια σακούλες
Γιατί καλά μου παιδιά αφήνετε τις σακούλες να γίνονται βουνό στο μπαλκόνι και ενώ μονίμως λέτε πως θα πετάξετε τα σκουπίδια όταν βγείτε, μένουν εκεί -κάποιες φορές ακόμα και μέσα στο σπίτι; Αφού βγαίνετε που βγαίνετε, πόσο δύσκολο είναι να κρατήσετε και μια σακούλα στο χέρι;
7. Φώτα που μένουν αναμμένα
Ευτυχώς που η ΔΕΗ ήρθε από μόνη της να μας λύσει εν μέρει αυτό το πρόβλημα. Διαφορετικά, έκανε πάρτι μαζί μας κάθε βράδυ. Το τι δικαιολογίες ακούμε, από το «τα ξέχασα» μέχρι το «φοβήθηκα μην μπει κανείς το βράδυ», δε λέγεται. Θαρρείς και αν θέλει να μπει αυτός ο κανείς, θα μετρήσει πόσες λάμπες έχουμε ξεχάσει αναμμένες και θα βγάλει πλάνο.
8. Το ξεσκόνισμα που κανείς δε συμπαθεί
Εδώ θα συμφωνήσω, αφού κι εμένα δε μου αρέσει. Αλλά από το να γράφω τα ψώνια του σπιτιού πάνω στη σκόνη του τραπεζιού, προτιμώ να σφίξω τα δόντια και να το κάνω. Κάπως έτσι οφείλουμε να σκεφτόμαστε όλοι. Παραδεχτείτε όμως πως το να ακουμπήσουμε τον καφέ μας σε ένα καθαρό τραπέζι ή να βλέπουμε την ώρα σε ένα ξεσκονισμένο ξυπνητήρι, δε μας χαλάει καθόλου.
9. Το στρώσιμο του κρεβατιού
«Αφού θα κοιμηθούμε ξανά, γιατί να το στρώσουμε;». Η θεϊκότερη ατάκα όλων για το στρώσιμο του κρεβατιού. Εντάξει, και θα ξαναϊδρώσουμε κάποια στιγμή, τότε γιατί κάνουμε μπάνιο; Ειδικά το στρώσιμο του κρεβατιού και οι συχνές αλλαγές σεντονιών είναι ό,τι καλύτερο στην ψυχολογία του ύπνου μας. Δεν πειστήκατε ακόμα;
10. Η διακόσμηση του σπιτιού
Αυτός είναι ένας λόγος κάπως πιο σοβαρός από τους υπόλοιπους, καθώς όλοι θέλουμε ένα όμορφο περιβάλλον για να ζούμε. Τώρα, αν ο ένας το θέλει μίνιμαλ και ο άλλος έχει φέρει από το σπίτι του και το τελευταίο σεμεδάκι της γιαγιάς, αυτό απαιτεί από την αρχή συνεννόηση για να βρεθεί μια χρυσή τομή. Γνώμη μου, να μείνετε κάπου στη μέση. Όχι, δεν μπαίνει το καρεδάκι πάνω στην κλειστή τηλεόραση.
11. Τα εκτός λίστας ψώνια
Μπορεί να πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ και να φύγουμε έχοντας ξοδέψει τον μισό μας μισθό και χωρίς να έχουμε πάρει τίποτα για φαγητό στο σπίτι. Γι’ αυτό, ας κάνουμε μια λίστα με βάση τον προγραμματισμό του φαγητού για τις επόμενες μέρες. Λογικό να προσθέσουμε και κάποια αχρείαστα καλούδια, αλλά και αυτά με μέτρο, καθώς πρέπει να σεβόμαστε το έτερον ήμισυ αν τελεί υπό δίαιτα και να αναπροσαρμόζουμε τις επιλογές μας.
12. Η ένταση της μουσικής
Θυμάμαι πως όταν έκανα δουλειές το σπίτι μου ήταν λαϊκό πάλκο και η Πάολα μοιραζόταν μαζί μου τη σφουγγαρίστρα για μικρόφωνο. Χρειάζεται σεβασμός προς τον άλλο όσον αφορά τις μουσικές επιλογές και την ένταση, αλλά περισσότερο τον χρόνο που επιλέγουμε να ακούσουμε δυνατά μουσική, ειδικά αν είναι κάτι που δεν αρέσει στον συντρόφό μας. Δείχνουμε κατανόηση και ανυπομονούμε να λείψει για λίγο απ’ το σπίτι.
Μ’ αυτά και με εκείνα, περνάνε κι οι μέρες της συγκατοίκησης. Λένε πως όσο ζούμε μαθαίνουμε, φαντάζεστε, λοιπόν, τι γίνεται όσο συγκατοικούμε. Υπάρχουν όμως και όμορφες κοινές στιγμές σε ένα σπίτι, γι’ αυτό με λίγη καλή θέληση, επιμονή και μια καλή ανταποδοτική συμφωνία στα πλαίσια του χιούμορ μπορεί να διορθωθούν όλα και να μην οδηγούμαστε σε καβγάδες άνευ ουσίας. Ελάτε, αξίζει τον κόπο!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.