Η σοφή γιαγιά μου, αν διάβαζε τον τίτλο του παρόντος άρθρου, θα γελούσε λέγοντάς μου «τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα». Κοινώς, δε μας έφταναν όλα τα υπόλοιπα, να τα και τα ερωτικά μπλεξίματα. Άδικη, όμως, η ζωή κάποιες φορές, καθώς εκεί έξω υπάρχουν εκείνοι που ψάχνουν τον έρωτα της ζωής τους, αλλά κι οι άλλοι που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο, δημιουργώντας ερωτικά τρίγωνα. Ίσως, λοιπόν, για κάποιους να είναι από κολακευτικό μέχρι και διασκεδαστικό αλλά όλα καταλήγουν στο ότι η διαχείριση ενός ερωτικού τριγώνου το καθιστά -τις περισσότερες φορές- δύσκολο και ψυχοφθόρο. Και για να το εξηγήσουμε:
Ερωτικό τρίγωνο εξ ορισμού, είναι η συναισθηματική κατάσταση στην οποία ένα άτομο εμπλέκεται με άλλα δύο. Δύο είναι και οι βασικοί τύποι της:
1. Το αντίπαλο ερωτικό τρίγωνο: Σ’ αυτή τη μορφή, δυο άνθρωποι παλεύουν, αγωνίζονται μπορεί και να συναγωνίζονται για να κερδίσουν την αγάπη κάποιου τρίτου.
2. Το διχασμένο ερωτικό τρίγωνο: Ίσως και η πιο συχνή μορφή στην οποία δύο άτομα βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση, μέχρι που ο ένας από τους δύο γνωρίζει κι αναπτύσσει συναισθήματα για ένα τρίτο πρόσωπο.
Όσοι δεν το έχουν βιώσει παρά μόνο στις ταινίες, ακούγοντας για ένα ερωτικό τρίγωνο μπορεί να τους γεννάται έξαψη, πρόκληση, ως κι επιθυμία να το βιώσουν. Στην πραγματική ζωή θα ήταν ένα καλοστημένο θρίλερ απρόοπτων εξελίξεων, αντιφατικών συναισθημάτων κι αποδεδειγμένα, ακραίων καταστάσεων.
Αν ρωτούσαμε τους εμπλεκόμενους των ερωτικών αυτών τριγώνων, πιθανόν να παίρναμε διαφορετικές απαντήσεις από τον καθένα τους. Στη μεν πρώτη περίπτωση θα ακούγαμε πως είναι ό,τι καλύτερο τους έχει συμβεί, πως είναι μια μάχη για να κερδίσουν την καρδιά που λαχταρούν, πως δεν τους νοιάζει ο χρόνος και ο τρόπος αρκεί να είναι κοντά τους και φυσικά «στην τελική ας κερδίσει ο/η καλύτερος/η».
Στη δεύτερη περίπτωση, η δυσαρέσκεια μέσα σε μια σχέση ή έναν γάμο, τα αισθήματα εγκλωβισμού που νιώθουν και που δεν τολμούν να αποκαλύψουν, η αίσθηση πως οι βασικές ανάγκες της σχέσης έχουν αλλάξει ή δεν ικανοποιούνται, οι συγκρίσεις που κάνουν με άλλες σχέσεις, η σ3ξουαλική βαρεμάρα και τέλος η έλξη, οδηγούν στο να εμπλακούν, αν φυσικά υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του αντικείμενου του πόθου τους, σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Κι αυτοί οι λόγοι δεν είναι ποτέ θετικοί.
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τη σχέση ενός ερωτικού τριγώνου με τα συναισθήματα χωρίς ανταπόκριση σε αυτό το σημείο. Το να επιθυμούμε κάποιους, να θέλουμε μια σχέση μαζί τους αλλά να μην τολμούμε να το κάνουμε πράξη, είναι μια κατάσταση φαντασιακή που ξεκινά και τελειώνει μέσα μας.
Μπαίνοντας συνειδητά σε ένα ερωτικό τρίγωνο κι απολαμβάνοντας την αγάπη και την εύνοια δύο ανθρώπων έχοντάς τους να μας πολιορκούν, καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι εγωιστικών κινήτρων. Μερικές φορές γνωρίζουμε πως τους βλάπτουμε, πως δεν είμαστε ξεκάθαροι και παρ’ όλα αυτά νιώθουμε έκρηξη αδρεναλίνης από τον ενθουσιασμό μας. Κι ενώ μπορεί στην αρχή να μοιάζει με μια ευχάριστη περίοδο της ζωής μας βλέποντας δυο ανθρώπους να έχουν καταθέσει την ψυχή τους στα πόδια μας, περιμένοντας την επιλογή μας, στο τέλος καταλαβαίνουμε πως είμαστε οι μοναδικοί ανήθικοι αυτής της ιστορίας, γιατί ενώ απολαμβάνουμε την περιπέτεια και την προσοχή κουκουλώνουμε με τρόπο άτιμο τις ανασφάλειές μας και τη φοβία μας πως δε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μια κανονική σχέση.
Τα ερωτικά τρίγωνα, οποιασδήποτε μορφής, δεν μπορούν να διαρκούν μια ζωή. Ο κίνδυνος να μαθευτεί και η ανάγκη να αποκτήσουμε μια μονοπωλιακή σχέση ή το να χρειαστεί να διαλέξουμε, μας φέρνουν στο σημείο να βάζουμε ημερομηνία λήξης. Συνήθως, αυτές οι σχέσεις δεν έχουν ούτε καλό τέλος, γι’ αυτό κι αν αποφασίσετε να μπείτε σε μια τέτοια κατάσταση, ας το σκεφτούμε πολύ καλά. Αν νιώθουμε πως έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα ερωτικό τρίγωνο, ας αναρωτηθούμε, σε ποια σχέση μπορούμε να είμαστε πραγματικά ο εαυτός μας και πόσο μας καλύπτει μια τέτοια μορφή σχέσης; Τι μας εμποδίζει να διαλέξουμε και να καταλήξουμε; Κι αν ήταν ο/η κολλητός/η μας σε ανάλογη θέση, τι θα τους συμβουλεύαμε;
Μπορεί ένα ερωτικό τρίγωνο να μας συναρπάζει. Μπορεί η γοητεία του παράνομου και του ανεκπλήρωτου να είναι ακαταμάχητη. Αλλά το τρίτο πρόσωπο, θα είναι πάντα στο περιθώριο στερούμενο το αντικείμενο του πόθου του. Είναι ένας έρωτας στον οποίο οι όρκοι δε θα είναι πραγματοποιήσιμοι, τα ραντεβού δε θα ευοδώνονται, οι δικαιολογίες θα διογκώνονται μέχρι που ο θυμός, η απογοήτευση και η καταρράκωση της προσωπικότητας θα έχουν φέρει το τέλος. Ας μην κρυβόμαστε προμελετημένο ήταν κι αυτό.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου