Δε σας κρύβω πως στην προσπάθειά μου να γράψω το σημερινό άρθρο ήρθα αντιμέτωπη με μια κατάσταση που έχω βιώσει η ίδια και πολλοί άλλοι σαν εμένα. Αυτή της σχέσης με ένα αποφευκτικό άτομο. Κοινώς, έναν άνθρωπο που οδηγείται από την ανασφάλεια, κρύβεται πίσω από επιφανειακές επαφές για να μην εκδηλωθεί, αδυνατεί να συγκρουστεί με τρόπο παραγωγικό ενώ ένα ενδεχόμενο χωρισμού το κάνει να παραλύει σε βαθμό που προτιμά να μην ξεκινήσει καν τη σχέση. Αν το ορίζαμε λίγο πιο απλά, είναι εκείνος ο άνθρωπος που αποφεύγει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που τον καθιστούν ικανό σύντροφο και συμπορευτή στη σχέση. Δεν παίρνει αποφάσεις, δεν εμπιστεύεται, διστάζει να εμπλακεί συναισθηματικά και φυσικά έχει μια μόνιμη δικαιολογία τύπου «δε θέλω να πληγωθώ» ή το υπέροχο «με τρομάζει η ιδέα να αφεθώ σε μια σχέση που στο τέλος θα τελειώσει».
Κι αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται εξαιρετικά οικεία, εμείς θα σου δώσουμε τα σημάδια εκείνα για να καταλάβεις αν είσαι εσύ το αποφευκτικό άτομο στις σχέσεις σου και ίσως βρεις έτσι την απάντηση στο τρόπο που διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου.
Έρχεται η σταθερότητα; Γίνεσαι ασταθής
Σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις σημαίνουν αυτόματα κι αστάθεια από την πλευρά σου. Κι επειδή μπορεί να μην είσαι κωλόπαιδο, προτιμάς να έχει περιστασιακές σχέσεις οι οποίες δεν ενέχουν τον κίνδυνο της συναισθηματικής εμπλοκής και μειώνουν τον κίνδυνο της προσκόλλησης, των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων ως σύντροφος στη σχέση. Ο φόβος της προσκόλλησης σε κάνει να είναι έτοιμος για αποχώρηση μόλις νιώσεις πως δένεσαι, καθώς για σένα είναι ζήτημα επιβίωσης. Δύσκολα θα σε κρατήσουν και ακόμη πιο δύσκολα αν παραμείνεις ή θα μπορέσεις να συγκρατήσεις τα σκαμπανεβάσματά σου.
Αυτοπεποίθηση ως άμυνα
Το αποφευκτικό άτομο με μια σχέση θα εκδηλώσει τρομερή αυτοπεποίθηση έτσι ώστε να καμουφλάρει το γεγονός ότι αισθάνεται ανεπαρκές. Η αίσθηση πως πορεύεται μόνο του στη ζωή και πως δεν έχει ανάγκη κανένα το καθιστά οριακά υπερόπτη, όμως στην πραγματικοτητα είναι απλώς ένα φοβισμένο παιδί που έχει μάθει να φεύγει για να σωθεί.
Ποιος έχει προβλήματα;
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία. Όταν ως παιδί δε συζητάς ανοιχτά με τους γονείς σου, ή δεν υπάρχει άνεση να εκτεθείτε μεταξύ σας, όταν υπάρχει απομόνωση από την οικογένεια ή απουσία του ενός από τους δύο γονείς, μεγαλώνοντας προσπαθείς να αντιμετωπίζεις μόνος τα προβλήματα ή καλύτερα να μην αφήνεις καν να δημιουργούνται. Και η εμπλοκή σε μια σχέση, αν δεν είναι πρόβλημα για σένα, είναι όλα εκείνες οι υποχωρήσεις που χρειάζονται να γίνουν για να λειτουργήσει η σχέση.
Να μ’ αφήσουν
Το να σε εγκαταλείψουν, είναι κάτι που οριακά σου προσφέρει ανακούφιση, αφού επιβεβαιώνει τον εσωτερικό σου σαμποτέρ. Βέβαια, δε θα προλάβει να συμβεί, γιατί θα έχεις εδώ και καιρό φύγει μόνος. Η ζωή σου είναι ένας διαρκής αγώνας να βρίσκεις πάντα δικλείδες για να ξεφεύγεις. Προτιμάς τη φυγή από την απόρριψη, αλλά κι η δεύτερη είναι καλύτερη σε σχέση με το δέσιμο.
Έντονα αλλά σπάνια ξεσπάσματα
Τα αποφευκτικά άτομα δε μιλάνε πολύ, ακόμη και για όσα τους ενοχλούν σε μια σχέση. Μπορούν, μάλιστα, να συγκρατούν τον θυμό τους ή την πίκρα τους, αφήνοντας τη στιγμή να περάσει. Μέχρι που ξεσπούν στην πιο ασήμαντη αιτία έχοντας να προσάψουν κι όλα όσα γινόταν κατά καιρούς στη σχέση, κάνοντας ισχυρή λεκτική επίθεση.
Στις εκδηλώσεις συναισθημάτων υπάρχει πάντα αμηχανία
Οι αποφευκτικοί άνθρωποι στη σχέση τους έχουν μια αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων. Μπορεί ακόμη και να αδυνατούν να καταλάβουν τα συναισθήματα των συντρόφων τους κάνοντας συνεχώς κριτική σε αυτά.
Προσκόλληση σε άσχετες ασχολίες
Ενδεχομένως να είσαι φοβερά επιτυχημένο άτομο επαγγελματικά ή να διακρίνεσαι σε κάποιο άθλημα ή χόμπι. Δεν μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που κάθισες απλά σπίτι να αράξεις, ενώ έχεις ίσα με 20 χόμπι, που συχνά γίνονται η άμυνά σου για να ξεφύγεις από τα συναισθήματα σου, να μη χρειάζεται να προσπαθήσεις για τη σχέση σου έχοντας το άλλοθι της έλλειψης χρόνου, αλλά και για να καλύψεις ένα τυχόν συναισθηματικό κενό.
Θα έλεγα πως είναι ευχή και κατάρα η σχέση με ένα αποφευκτικό άτομο. Θα το έλεγες κι εσύ; Η αδυναμία διαχείρισης προβληματίζει, κουράζει μέχρι που εξαντλεί, αλλά η γοητεία του ανεξερεύνητου χαρακτήρα κι οι αλλοπρόσαλλες διακυμάνσεις στη σχέση, καθιστούν αυτά τα άτομα ακραία γοητευτικά. Κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις, έτσι πάνε αυτά.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου