Οι μεγάλοι έρωτες γεννιούνται και σβήνουν. Και τις περισσότερες φορές όχι μαζί. Γίνονται ιστορίες αγάπης και περνούν στο πάνθεον της ιστορίας, κάνοντας όλους εμάς να πιστέψουμε πως υπάρχουν ιστορίες αγάπης ανεξαρτήτως της εξέλιξής τους. Θρυλικοί έρωτες λοιπόν που μας δίδαξαν αφοσίωση, πάθος, αυτοθυσία και πίκρα. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία, σας παρουσιάζουμε 9 ζευγάρια που δεν κατέληξαν ποτέ μαζί, αλλά η ιστορία τους γράφτηκε στην αιωνιότητα, όμως τελικά χωρίς happy end.

 

1. Μαρία Κάλλας-Αριστοτέλης Ωνάσης

Ο πλουσιότερος άνθρωπος συνάντησε τη μεγαλύτερη σοπράνο της Ελλάδας. Παντρεμένοι και οι δύο, γνωρίζονται σε μια δεξίωση. Εκείνος γοητευμένος από την Κάλλας την προσκαλεί σε μια κρουαζιέρα με τη θαλαμηγό του. Ο έρωτας γεννιέται στη θάλασσα. Η αγάπη τους κράτησε δέκα χρόνια, με εκείνη να τον λατρεύει κι εκείνον να παίζει δεξιά κι αριστερά, μέχρι την ανακοίνωση του Ωνάση για τον γάμο του με την Τζάκι Κένεντι. Η Κάλλας έμαθε το νέο από την τηλεόραση. Μετά τον γάμο του εκείνος πήγε στο Παρίσι αρκετές για να τη βρει. Η σχέση τους, αν και δεν ήταν ποτέ ξανά επίσημα μαζί, κράτησε μέχρι που ο Ωνάσης έφυγε από τη ζωή. Για εκείνον ίσως και να ήταν τελικά η μοναδική του αγάπη και για εκείνη ένας μοιραίος έρωτας.

 

2. Μαρία Πολυδούρη-Κώστας Καρυωτάκης

«Μόνο γιατί μ΄ αγάπησες γεννήθηκα» έγραψε εκείνη. Μια σχέση αντισυμβατική. Δύο άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους γέννησαν έναν μεγάλο έρωτα. Γνωρίζονται το 1922 ως εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δυο στη Νομαρχία Αθηνών. Έγιναν ζευγάρι. Εκείνη αντισυμβατική και φιλελεύθερο πνεύμα, εκείνος συνεσταλμένος, μεγαλωμένος σε συντηρητικό περιβάλλον. Εκείνη φώναζε τον έρωτά της γι’ αυτόν, εκείνος αρνήθηκε την πρόταση γάμου που του έκανε. Εκείνη έφυγε στο Παρίσι όπου και γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο. Εκείνος έμεινε πίσω, δε βρήκε ποτέ το κουράγιο να νικήσει τον χρόνο και να παλέψει για τη ζωή και τον έρωτα κι έτσι έφυγε υπό τους δικούς του όρους παραδομένος στον εαυτό του.

 

3. JFK-Marilyn Monroe

«Ηappy birthday Mr. President». Μια φράση που έγραψε ιστορία τραγουδισμένη από την πιο ποθητή ίσως σταρ του Χόλιγουντ αφιερωμένη στον πρόεδρο των ΗΠΑ, την ημέρα των γενεθλίων του. Ίσως από τις πιο πολύκροτες ιστορίες έρωτα, καθώς μέσα της γεννήθηκαν πολιτικά σενάρια, ίντριγκες, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Η σχέση τους λέγεται πως κράτησε δέκα χρόνια, υπό τη σκιά της συζύγου του Τζάκι η οποία γνώριζε τον δεσμό του άντρα της. Μια κρυφή σχέση που ακόμη και σήμερα γύρω από το όνομά της συντηρεί δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Η Μέριλιν έπραξε αυτοχειρία τον Αύγουστο του 1962. Στη τελευταία της τηλεφωνική επικοινωνία με ένα φίλο της είπε «Πες αντίο στον Πρόεδρο».

 

 

4. Έλλη Λαμπέτη-Δημήτρης Χόρν

Ένας έρωτας σαν «Κάλπικη Λίρα». Ελλάδα 1941. Η Λαμπέτη δοκιμάζει τα πρώτα της βήματα στο θέατρο. Γνωρίζονται καυγαδίζοντας έξω από το Εθνικό Θέατρο. Η Λαμπέτη αναφερόμενη στον Χόρν έλεγε «Τον αντιπαθούσα χωρίς να ξέρω γιατί» κι κείνος απαντούσε «Το μ ίσoς από την αγάπη απέχει μόνο ένα βήμα». Ερωτεύεται τον Χορν όσο ακόμη ήταν σε γάμο με τον Μάριο Πλωρίτη. Η ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα» γυρισμένη στην Αίγυπτο ήταν και η αρχή του έρωτά τους. Με την επιστροφή τους στην Αθήνα και την αποχώρηση του Μάριου Πλωρίτη από τη ζωή της, ο έρωτάς τους παίρνει σάρκα και οστά και η φράση «Σ’ αγαπώ» από την ταινία «Κάλπικη Λίρα» βρίσκει το νόημά της. Η πιο μεγάλη ιστορία αγάπης λήγει με μια δήλωση καταπέλτη του Δημήτρη Χορν χρόνια αργότερα «Η Έλλη δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου». Το 1959 η Έλλη Λαμπέτη φεύγει στην Αμερική όπου γνωρίζει τον επόμενο σύζυγό της και το «Σ’ αγαπώ» τους σβήνει για πάντα.

 

5. Ελίζαμπεθ Τέιλορ-Ρίτσαρντ Μπάρτον

Αυτή η σχέση μόνο από τον τίτλο «ολέθρια» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Κλεοπάτρα» ξεκινώντας μια σχέση όντες παντρεμένοι και οι δύο. Το Βατικανό χαρακτήρισε αυτή τη σχέση ως «σαρκική αλητεία» αλλά ποιον ένοιαζε; Παντρεύονται το 1964 μετά από τα διαζύγια και των δυο τους. Η σχέση τους όπως την περιέγραφε ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Μπάρτον στα προσωπικά του ημερολόγια ήταν ένα κράμα από τσακωμούς, ζήλιες κι αλκοόλ. Την περιέγραφε ως την γυναίκα που η αισθηματική της ζωή ήταν ένα αιώνιο one night stand, ενώ ταυτόχρονα όταν θύμωνε μπορούσε να σπάσει κεφάλι με τα δαχτυλίδια της. Το ζευγάρι χώρισε το 1974. Ο έρωτας νίκησε και κανένας δεν άντεξε μακριά από τον άλλον όμως κι έτσι το 1975 ξαναπαντρεύονται δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία. Το μόνο που καταφέρανε είναι να τελειοποιήσουν τα λάθη της πρώτης φοράς. Χωρίζουν το 1976 οριστικά ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους ο καθένας.

 

6. Μαρίκα Νίνου-Βασίλης Τσιτσάνης

Ένας ρεμπέτικος έρωτας από την αρχή μέχρι το τέλος του, γεννημένος τη δεκαετία του 1950. Ο Τσιτσάνης παίρνει δίπλα του τη Νίνου μετά από την αποχώρηση της Σωτηρίας Μπέλλου από το μουσικό του σχήμα. Ένας έρωτας γεννιέται στο πάλκο που κρατάει σχεδόν 4 χρόνια. Γράφει γι’ αυτήν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, για τη μούσα του. Παντρεμένοι κι οι δυο με παιδιά, της ξεκαθάρισε από την αρχή πως δε θα χώριζε από την οικογένειά του. Μετά από αμέτρητους τσακωμούς, η Μαρίκα Νίνου και καθώς νοσεί από τον καρκίνο ζητά από τον Βασίλη Τσιτσάνη να τη συνοδέψει στην Αμερική για τις θεραπείες της. Εκείνος αρνήθηκε για να παραμείνει με τη γυναίκα του η οποία περίμενε το δεύτερο παιδί τους. Το 1954 λίγο πριν φύγει για την Αμερική η Μαρίκα Νίνου ο Βασίλης Τσιτσάνης της ζητά να πάει στο στούντιο για να ηχογραφήσει ένα τελευταίο τραγούδι. Όταν διάβασε η Μαρίκα Νίνου τους στίχους του τραγουδιού κατάλαβε πως είχε έρθει το τέλος. Το τραγούδι σταθμός «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» ήταν ο τρόπος αποχωρισμού του Βασίλη Τσιτσάνη και η λήξη ενός μεγάλου έρωτα.

 

7. Ιζαμπέλ Ατζανί-Ντάνιελ Ντε Λουίς

Μια ιστορία αγάπης που έληξε χωρίς τέλος καθώς το αντίο δεν ειπώθηκε ποτέ για κανέναν από τους δύο. Ο γοητευτικός Ντάνιελ Ντε Λούις γνωρίζει την υπέροχη Ιζαμπέλ Ατζανί το 1989. Εκείνος, ένας δηλωμένος γυναικάς. Εκείνη μια ερωτευμένη γυναίκα. Ο Ντε Λούις δεν είχε ενδοιασμούς και ό,τι σκεφτόταν ήθελε άμεσα να το πραγματοποιήσει. Έτσι και η πρόταση γάμου προς την Ιζαμπέλ. Συνειδητοποιημένη με τον χαρακτήρα του ανθρώπου που λατρεύει, αποφασίζει το 1993 να διαλύσει φιλικά τη σχέση τους. Επιστρέφει μετανιωμένος κι επανασυνδέονται μέχρι τον Αύγουστο του 1994 που η Ιζαμπέλ Ατζανί μένει έγκυος. Του ανακοινώνει την εγκυμοσύνη λίγο πριν εκείνος εισαχθεί σε κλινική για την αντιμετώπιση ψυχολογικών του προβλημάτων. Έκανε δεκτή την επιθυμία του να είναι παρών στη γέννα του γιου του. Ήταν και η τελευταία φορά που συναντηθήκανε. Το αντίο δεν ειπώθηκε ποτέ. Η Ιζαμπέλ Ατζανί σε συνέντευξή της μιλώντας για τον Ντάνιελ Ντε Λούις είπε «Ένας άντρας τόσο άστατος, δεν πρέπει να κατακρίνεται, φτάνει μόνο να είναι ειλικρινής μαζί σου από την αρχή και να μη σου παρουσιάζεται ως ο άντρας των ονείρων σου!».

 

8. Έρνεστ Χέμινγκουεϊ-Μάρθα Γκέλχορν

Ίσως από τις πιο έξυπνες ατάκες χωρισμού που έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα αυτή του συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ και της συζύγου του Μάρθα Γκέλχορν. Όταν πήγε να τον επισκεφτεί στο νοσοκομείο της Νορβηγίας όπου νοσηλευόταν,  τον έπιασε με μια άλλη γυναίκα. Ο Χέμινγουεϊ ατάραχος τη ρώτησε «Πώς κι από δω;» για να εισπράξει την απάντηση «υποθέτω πως πέρασα για ένα διαζύγιο». Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε ένα μπαρ στη Φλόριντα κι έζησαν ένα μεγάλο ταραχώδη έρωτα στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Η Μάρθα Γκελχορν ήταν η τρίτη γυναίκα του Χέμινγουεϊ. Έζησαν μαζί στην Κούβα μέχρι που διαπίστωσαν πως δεν πάει άλλο.

 

9. Μιμίκος-Μαίρη

Ένας έρωτας που κατέληξε σε μια ερωτική τραγωδία. Εκείνη η Μαίρη Βέμπερ Γερμανίδα, γόνος καλής οικογενείας, η οποία έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει παιδαγωγός του μικρού πρίγκιπα Γεώργιου γιου του διάδοχου βασιλέα Κωνσταντίνου. Εκείνος ένας 22χρονος αξιωματικός γιατρός ο Μιχαήλ Μιμίκος. Γνωρίζονται σε έναν περίπατο στο Ζάππειο. Τα γαλλικά ήταν η κοινή γλώσσα συνεννόησης κι εκείνη των επιστολών που αντάλλασσαν. Ο έρωτάς τους κράτησε επτά μήνες. Λόγω οικονομικών προβλημάτων ο γάμος τους δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η Μαίρη γράφει στους γονείς της ζητώντας τη βοήθειά τους. Ο πατέρας της απαντάει αρνούμενος τον γάμο των δύο νέων. Εκείνη του στέλνει απεγνωσμένα γράμματα για να συναντηθούν αλλά δε λαμβάνει απάντηση καθώς ο ίδιος είναι άρρωστος και παραμένει σπίτι του. Στην τελευταία της επιστολή αναφέρει ρητά πως αν δεν τη συναντήσει την επομένη στην Ακρόπολη, θα βάλει τέλος στη ζωή της. Την επόμενη μέρα φτάνοντας στην Ακρόπολη και βλέποντας πως δεν είναι εκεί, έπεσε στο κενό. Κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο εκείνος μαθαίνει το συμβάν και πηγαίνει σε κακή κατάσταση. Πρόλαβε να του πει μόνο τις εξής λέξεις «Σε αγαπώ. Ζήσε. Το θέλω!». Για τον Μιχαήλ Μιμίκο δεν υπήρχε επιστροφή. Έφυγε για να βρει την αγαπημένη του.

 

Καμία ιστορία με άσχημο τέλος δεν είναι μια όμορφη ιστορία. Όπως είπε και ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο έρωτας μπορεί να είναι το ωραιότερο όνειρο αλλά και ο χειρότερος εφιάλτης». Και οι ιστορίες των παραπάνω ζευγαριών μας το αποδεικνύουν. Εκείνο που κρατάμε όμως είναι το πέρασμά τους από αυτή τη ζωή και το μεγαλείο του έρωτά τους με όποιο τρόπο κι αν αυτός εκδηλωνόταν. Άλλωστε, καλύτερα μια ζωή γεμάτη πάθος παρά μια ζωή από «τίποτα».

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου