Οι σχέσεις σηκώνουν πολλή κουβέντα κι όλοι έχουμε βρεθεί σε ‘κείνη την άβολη θέση που χρειάστηκε να κάνουμε μια συζήτηση με το ταίρι μας ξέροντας εκ των πραγμάτων πως δε θα είναι και η καλύτερη. Αυτές οι άβολες λοιπόν συζητήσεις έχουν κι ένα ρίσκο για το μέλλον της σχέσης, οπότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε και πώς θα καταφέρουμε να τις λήξουμε αναίμακτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Μπορεί η αντίδρασή μας να μην είναι πάντα η αναμενόμενη αλλά θα έχουμε θίξει το ζήτημα που μας απασχολεί και στην τελική, θα είμαστε ειλικρινείς. Ας δούμε μερικές από τις πιο αμήχανες συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ζευγαριών.
Γάμος
Το «εμείς πότε θα παντρευτούμε;» κανονικά δε θα έπρεπε να είναι άβολη συζήτηση, καθώς λογικά, αν μια σχέση έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει, ο γάμος είναι μια αναμενόμενη ευτυχής κατάληξη. Δεν είναι, όμως, όλοι υπέρ του γάμου, ούτε έχουν δυστυχώς όλα τα ζευγάρια τη δυνατότητα από το κράτος να παντρευτούν. Ούτε είναι μια συζήτηση που γίνεται στο «πόδι». Πολλές σχέσεις κινδύνεψαν από την πίεση της ιδέας ενός γάμου, οπότε καλύτερα να είμαστε σίγουροι αλλά και προετοιμασμένοι για τις απαντήσεις που θα πάρουμε, πριν μπούμε σε μια τέτοια κουβέντα κι επίσης να επιλέξουμε και τον σωστό χρόνο της.
Ψέματα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια σχέση, ειδικά αν έχουμε πιαστεί να λέμε ή να μας έχουν πει, είναι τα ψέματα. Δύσκολα συγχωρούμε κι ακόμη πιο δύσκολα κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το θέμα αυτό. Η αναξιοπιστία και η αμφιβολία, το πόσα ακόμη έχουμε πει που δεν ανακαλύφθηκαν ή η αμφιβολία μήπως όλη η σχέση στηρίζεται σε ένα ψέμα. είναι θέμα για μια ακόμη άβολη κουβέντα. Σε όλους μας έχει τύχει κι αν γίνει, το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είμαστε πλήρως ειλικρινείς. Ίσως, τότε μόνο να υπάρχει ελπίδα.
Απαιτήσεις
Καμία κουβέντα δεν είναι ομαλή όταν ζητάμε κάτι κι έχουμε την απαίτηση να εισπράξουμε όλες τις απαντήσεις εκτός από «όχι». Τι κι αν το πούμε ευθέως, τι και το κάνουμε με νάζια ή κρατήσουμε μούτρα, αν ξέρουμε καλά το ταίρι μας θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε με μια σωστή επιχειρηματολογία, να επιλέξουμε τον σωστό χρόνο, να τους πετύχουμε σε καλή διάθεση και καλού κακού, να κάνουμε και μια προσευχή από μέσα μας να πετύχει.
Οικογένεια
Στατιστικά, το θέμα των περισσότερο άβολων συζητήσεων. Όχι, η οικογένειά σου επεμβαίνει στη ζωή μας, όχι, οι γονείς σου είπαν αυτό ή εκείνο, όχι ελέγχουν τα οικονομικά μας· μέγα θέμα συζήτησης σε όλες τις σχέσεις όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ακόμα κι όλα να είναι καλά, ίσως να βρίσκουν κάτι να πουν για να γίνουν δήθεν καλύτερα. Σιγά να μη γίνουν, αν επεμβαίνουν. Το συζητάμε με υπομονή και σύνεση, σκεπτόμενοι πως ίσως μια μέρα γίνουν οικογένειά μας, άρα θα πρέπει να είναι λυμένο ως ζήτημα.
Ξέχασα να το πω
Αυτή την επιλεκτική μνήμη, όλοι μας τη διαθέτουμε στις σχέσεις. Ξεχάσαμε να το αναφέρουμε, είτε είναι ένα γεγονός που μεταξύ μας δε θα θέλαμε να ξέρουν, ή μπορεί να αφορά κομμάτια του παρελθόν μας που περιέργως μαθαίνουν κι επιμελώς αποκρύψαμε. Βέβαια, όπως και να το κάνουμε, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.
Πρώην
Μακάρι να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος και κάθε επόμενοι να εξαφάνιζαν τους πρώην, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ρωτήσουν, να ρωτήσουμε, προκαλώντας επίφοβες συζητήσεις. Φυσικά αυτή είναι μια κουβέντα που καλό θα ήταν να την αποφύγουμε, τουλάχιστον στην αρχή της σχέσης, καθώς όλα είναι σε εμβρυικό στάδιο και δεν ξέρουμε το μέλλον. Όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Αν το αποφύγουμε, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο πως θα το βρούμε μπροστά μας και τότε θα κληθούμε σε μια άβολη συζήτηση.
Χωρισμός
Θα μου πείτε, γιατί να είναι άβολη συζήτηση αφού όλα είναι στο παιχνίδι. Γιατί μήπως ένας από τους δυο δεν το περιμένει; Μήπως κάποιος δε θέλει να το παραδεχτεί; Σημασία έχει πως το θέμα του χωρισμού δεν είναι και το πιο εύκολο πεδίο συζήτησης. Προς Θεού, μην αποφασίσετε να το κάνετε με μηνύματα ή φεύγοντας σιωπηλά. Το οφείλετε στη σχέση σας, όσο δύσκολο και αν είναι, να είστε ξεκάθαροι, απόλυτοι και ειλικρινείς.
Όλα τα παραπάνω θέματα άβολων συζητήσεων συνήθως έχουν να κάνουν με πραγματικά, υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα. Και φυσικά, κανείς μας δε θα ήθελε να τις κάνει κάθε μέρα με τη σχέση του. Αν σκεφτούμε όμως πως κάποιες συζητήσεις, αφού συμβούν, παύουν να είναι άβολες, φανερώνουν αλήθειες κι ορίζουν τα όρια, πράγμα που στο τέλος θα είναι σχεδόν πάντα για καλό. Γι’ αυτό το καλό, άλλωστε, δεν πασχίζουμε στις σχέσεις μας;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου