Ο έρωτας στα χρόνια των social media. Και φυσικά υπάρχει. Και πέρα από όλα τα δηλωμένα στερεότυπα πως δεν μπορεί να ανθίζει, αυτός όχι μόνο μας διαψεύδει αλλά και μάς παρουσιάζεται επισήμως με στοιχεία μέσα από μελέτη του Πανεπιστημίου της Γένοβα στην Ελβετία. Το αποτέλεσμα της μελέτης ανάμεσα σε δείγμα 3.235 ενήλικων ανθρώπων, έδειξε πως τα άτομα που γνωρίζονται στο διαδίκτυο μπορούν να γίνουν ζευγάρια και να δημιουργήσουν σοβαρό δεσμό, αντίστοιχα με τις σχέσεις εκτός διαδικτύου. Θα πρέπει να αναφερθούμε πως στην ανάλυση των δειγμάτων ο βασικός παράγοντας ήταν η ικανοποίηση, η ψυχική υγεία και η επιθυμία όλων να δημιουργήσουν μια σχέση με μέλλον κι εξέλιξη.
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι αντιρρήσεις. Ο πόλεμος των μεν και των δε. Αυτών που υποστηρίζουν πως είναι ανέφικτο, πως ξαφνικά αυτές οι γνωριμίες «χαλάνε» την έννοια των σχέσεων, την ποιότητά τους, πως οι άνθρωποι επενδύουν σε λάθος συναισθήματα και στερούνται της δυνατότητας να είναι μακροχρόνιες. Πιστεύουν πως οι σχέσεις και το συναίσθημα κατ’ επέκταση είναι στοιχείο προσωπικής κι άμεσης επαφής. Στην αντίπερα όχθη εκείνα τα ζευγάρια που ζουν μια σχέση μέσω του διαδικτύου και υποστηρίζουν με σθένος, ίσως και περισσότερο από όλους τους άλλους, πως είναι το ίδιο έντονες και συναισθηματικά δυνατές με διάρκεια, ένταση και στιγμές.
Ο καθένας από εμάς διαχειρίζεται τη ζωή του όπως ο ίδιος νομίζει. Ο μόνος υπόλογος είναι ο εαυτός μας. Και στις μεν και στις δε περιπτώσεις η απόφαση δεν επηρεάζεται από καμία έρευνα και μελέτη. Η απόφαση είναι δική μας, όπως δική μας είναι η ευθύνη, το ρίσκο και το αποτέλεσμα της ενέργειάς μας.
Οι σχέσεις του διαδικτύου είναι κι αυτές σχέσεις κανονικές με το υπόβαθρο που διαθέτουν συγκριτικά με τις εκτός αυτού σχέσεις. Πάμε να το αναλύσουμε λιγάκι. Σκεφτείτε τους χώρους που κινούμαστε όλοι. Εργασιακό, μαθησιακό, φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον. Τα στενά όρια της καθημερινότητάς μας συναντούν ίσως μικρότερες οι πιθανότητες να βρεις άτομα τα οποία θα διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στα οποία εσύ έχει προσδώσει στον εαυτό σου για την αναζήτηση ενός συντρόφου ή τα στοιχεία που θέλεις να διαθέτει ο άνθρωπός σου. Το διαδίκτυο σαφώς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες καθώς η επαφή σου γίνεται με ανθρώπους διαφορετικής κοινωνικής, πολιτισμικής κι εκπαιδευτικής κουλτούρας. Η πολυπλοκότητα, σού παρέχει τουλάχιστον τη δυνατότητα της επιλογής και της συγκριτικής σου ανάγκης περισσότερο προς τον εαυτό σου. Ναι, πιστεύω πως θα βρεις κάποιον που θα λατρεύει το Παρίσι όπως εσύ και θα έχεις να πεις τόσα πολλά που ήδη έχεις κάνει μια καλή αρχή γνωριμίας.
Η ασφάλεια του προσωπικού χώρου σου και ή άνεση των κινήσεων που ελέγχονται από σας τους ίδιους είναι επίσης ένα ισχυρό κίνητρο μιας διαδικτυακής γνωριμίας. Πού να ντύνεσαι και να στολίζεσαι για να πας σε ένα πρώτο ραντεβού στο οποίο θα νιώθεις εξαιρετικά άβολα; Το διαδίκτυο σού παρέχει την άνεση της άμεσης κι ειλικρινούς ομολογίας του χαρακτήρα σου χωρίς τον φόβο της έκθεσης στο κοντινό σου περιβάλλον. Σκεφτείτε πόσες φορές έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που γνωρίσαμε τυχαία στο διαδίκτυο, ήρθαμε κοντά κι έχουμε πει πράγματα που δεν τα ομολογήσαμε ούτε στους γνωστούς μας. Αυτή, είναι ίσως και η μαγεία της προσωπικής γνωριμίας. Η ειλικρίνεια των λεγομένων μας.
Κάπου εδώ θα αναρωτηθούμε πως ναι, μπορεί να είναι κάπως έτσι, αλλά μπορεί ο άνθρωπος που έχουμε γνωρίσει να μάς έχει προσθέσει σε μια λίστα γνωριμιών και να λειτουργεί με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Αυτό δε θα το μάθουμε, όμως, ποτέ κι επίσης, ξέρουμε πολύ καλά πως η έλλειψη πίστης κι ειλικρίνειας είναι στοιχείο του χαρακτήρα των ανθρώπων που θα εκδηλώνεται με οποιαδήποτε μορφή έχει αυτή η σχέση, είτε εντός είτε εκτός διαδικτύου. Αν οι άνθρωποι θέλουν να κρύψουν πράγματα για τον εαυτό τους και τη ζωή τους θα το κάνουν όπως και να έχει και με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή κι επικοινωνία δώσουν στη σχέση τους.
Οι γνωριμίες του διαδικτύου φέρνουν το ίδιο κοντά τους ανθρώπους. Μπορούν να δημιουργήσουν συναίσθημα, επιθυμία, ερωτική έξαψη, μπορούν να δημιουργήσουν και σχέση. Ακόμη κι αν είναι ανομολόγητη, αν είναι παράνομη, αν είναι μακριά ή κοντά, αν είναι αυτό που πάντα ονειρευόμασταν. Μπορούν και να μη διαθέτουν καμία επιπολαιότητα και κανένας πέρα από το ζευγάρι δεν έχει δικαίωμα ή αρμοδιότητα να κρίνει. Αν είναι ο άνθρωπός μας, θα είναι είτε στην άλλη άκρη μιας οθόνης, είτε στο super market της γειτονιάς μας.
Σκεφτείτε πόσες φορές μπήκατε στη διαδικασία και τολμήσατε να φλερτάρατε μέσω του διαδικτύου. Διαπιστώσατε πως είχατε μια αυτοπεποίθηση δηλωμένη από την ασφάλεια της μη προσωπικής επαφής, ήσασταν πιο συζητήσιμοι, πιο ακομπλεξάριστοι κι όταν νιώσατε άβολα το μόνο που κάνατε είναι να διαγράψετε απλώς και μόνο με μια κίνηση τη γνωριμία σας.
Κι αν όλα πάνε καλά; Ναι, μπορεί όλα να πάνε καλά. Και μακάρι, αν είναι ανάγκη κι επιθυμία, να πάνε όλα καλά. Και μπορεί να βρήκατε τον άνθρωπό σας ο ένας στον άλλον. Η ανάγκη που προκύπτει μέσα από την καθημερινή επαφή και τα συναισθήματα που θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, θα είναι εκείνα που θα ορίσουν και την πρώτη προσωπική επαφή. Χωρίς φόβο, αλλά με εγρήγορση. Αν είστε και οι δυο ειλικρινείς στη μέχρι τώρα επαφή σας ακόμη και στην πρώτη φορά «από κοντά» όλα θα είναι τα ίδια.
Μην μπείτε στο τριπάκι για το μετά και το πώς και τα διαδικαστικά. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα ανταποκριθείτε σ’ αυτή τη σχέση, όπως κάνει με όλες. Ο έρωτας βρίσκεται παντού. Πέρασε μέσα από πολέμους, πέρασε τα χρόνια της χολέρας, πέρασε χίλιες και μια νύχτες, πέρασε ιστορίες και παραμύθια και στάθηκε στο ύψος του κι υμνήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Θα φοβηθεί τα social media και μια οθόνη;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου