Όσες φορές επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων, πάντα κάτι θα ξεφεύγει που θα το ανακαλύπτουμε στην πορεία. Κι ο λόγος έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα κάθε προσωπικότητας που μπαίνει στη σχέση και που καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα. Πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι μια σχέση με δύο χαρακτήρες και τι αποζητάμε τελικά από αυτή την «άλωση» μεταξύ μας;
Κάποιοι λένε πως τους ενδιαφέρει να νιώθουν πάθος, να ξεπερνάνε τα όρια και να τρελαίνονται σε μια σχέση. Κάποιοι άλλοι αποζητούν την κατανόηση και τη συντροφικότητα για να νιώσουν ερωτευμένοι. Και κάπου εδώ αναρωτιόμαστε όλοι μας όσο προχωράει η σχέση, αν αυτά τα δύο μπορούν να χωθούν το ένα μέσα στο άλλο. Μπορούμε να ερωτευτούμε αν δεν έχουμε καταλάβει τον άλλον και αν τον καταλάβουμε και δε μας αρέσει, τότε τι; Ξε-ερωτευόμαστε;
Θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη, καθώς προσπάθησα να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα μέσα από μια σχέση με συγκρούσεις και εντάσεις, οι οποίες προκύπταν από την αντίθεση των χαρακτήρων στην επικοινωνία και συντελούσαν στο να γίνει η κατανόηση δύσκολη και από τους δύο. Το στοιχείο του έρωτα όμως ήταν τόσο δυνατό που δεν ήταν λίγες οι φορές που επισκίαζε την πραγματικότητα. Κλήθηκα, λοιπόν, να απαντήσω στον ίδιο μου τον εαυτό αν είναι ικανός ο έρωτας να κρατήσει μια σχέση χωρίς κατανόηση ή ο έρωτάς μας τελειώνει όταν αφού έχουμε εξερευνήσει τον άλλο καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί του.
Γνωρίζουμε τους συντρόφους μας, μη ξέροντας τον χαρακτήρα τους. Βλέπουμε τα πρώτα εξωτερικά χαρακτηριστικά, πιθανόν μια υπέροχη ερωτική χημεία και αποκτούμε μια πρώτη εικόνα των χαρακτήρων τους. Αν η σχέση εξελίσσεται, ανακαλύπτουμε όλα τα υπόλοιπα και καλούμαστε να καθορίσουμε με βάση την επικοινωνία και τον βαθμό της ικανοποίησής μας αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές της.
Έτσι, λοιπόν, στην αρχή της σχέσης πάμε λίγο στα χαμένα μέχρι που τα έντονα συναισθήματα μάς προκαλούν να συνεχίσουμε. Εκεί, ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε τα θέλω, τη διαφορετικότητα και τις ανάγκες του συντρόφου μας. Η αποδοχή είναι ένα πρώτο βήμα κατανόησης καθώς αποδεικνύει πως μπορούμε να συνυπάρξουμε και να εξελιχθούμε. Σαφώς και θα υπάρχουν πάντα λεπτές γραμμές και ισορροπίες που δεν ξεπερνιούνται. Αν όμως η αμοιβαία κατανόηση καταφέρει να επικρατήσει, τότε μπορεί η όλη κατάσταση να εξελιχθεί σε μια σχέση με έντονα συναισθήματα και εμείς να νιώθουμε από τους τυχερούς της ζωής.
Οι σχέσεις είναι κάπως σαν παιχνίδι στρατηγικής. Υπάρχει η άμυνα και η επίθεση, με τρόπαιο την υπεροχή της αυτοεκτίμησης. Και μπορεί ο έρωτας να έχει τα σκήπτρα, αλλά οι αντιθέσεις που προκύπτουν φέρνουν τριγμούς στον θρόνο του. Για να μην μπερδευόμαστε, η λέξη «κατανόηση» δε σημαίνει «συμφωνώ». Δε σημαίνει πως μπορούμε να αποδεχτούμε όλα όσα αντιλαμβανόμαστε στους άλλους. Κατανοούμε σημαίνει πως μπορούμε να ακούμε τις απόψεις τους και να εκφράζουμε τις δικές μας, χωρίς φαμφαρονισμούς και τάσεις υπεροχής, καθώς και να σεβόμαστε τις αντιθέσεις και με λογικά επιχειρήματα να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Οι καβγάδες πρέπει να κρύβουν υγιείς διαφωνίες και όχι υποτίμηση και εγωισμό. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά σκουπίζουμε και στρώνουμε στα καθαρά τα συναισθήματά μας.
Και ίσως εδώ να είναι που βλέπουμε το τυράκι, αλλά όχι τη φάκα. Πίσω από τις λέξεις και τις πράξεις μας, καταφέρνοντας να ακουστούμε στη σχέση, κρύβονται τα πιο βαθιά αισθήματα. Η κατανόηση προϋποθέτει να έρχονται όλα στο φως. Μόνο έτσι εντάσεις και συγκρούσεις θα καταφέρουν να επιλυθούν. Δεν μπορούμε να λέμε «ξέχασες να μου τηλεφωνήσεις», ενώ θέλουμε να πούμε «με παραμελείς». Αν για κάθε φορά που ερχόμουν σε σύγκρουση με τον σύντροφο μου αποφασίζαμε να δουλέψουμε πάνω στα αίτια, δε θα καταλήγαμε να υποστηρίζουμε πως τελικά ό,τι δε λύνεται, κόβεται.
Ερωτευόμαστε –κατανοούμε–, σεβόμαστε και προχωράμε. Σε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, απλώς δίνουμε παράταση σε ένα τέλος που θα έρθει και για τους δυο αν δε υπάρχει διάθεση για τα περαιτέρω. Στην αλληλουχία αυτής της σειράς το στοιχείο του έρωτα μπαίνει πρώτο. Ο έρωτας κινεί τα νήματα και φτιάχνει βήματα. Και στο τέλος είναι αυτός που θα καταστραφεί ή θα θριαμβεύσει.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.