Πόσο χαίρομαι όταν γράφω άρθρα που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι κατάγονται από τον τόπο μου. Μεταξύ αυτών και ο Νίκος Βέρτης. Το πραγματικό του όνομα Νίκος Αρβανιτίδης, γεννημένος στο Χόρινχεμ της Ολλανδίας στις 21 Αυγούστου 1976, αντιπροσωπευτικό δείγμα Λιονταριού. Η καταγωγή του είναι από τη Γαληψό, ένα μικρό όμορφο χωριό του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα. Μέρος που ο ίδιος επισκέπτεται τακτικά και ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς διατηρεί ακόμη τις παιδικές του φιλίες και τους συγγενικούς δεσμούς αίματος.
Ο Νίκος Βέρτης πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ολλανδία, όπου μετανάστευσαν οι γονείς του. Σε ηλικία 7 χρονών επιστρέφει στην Ελλάδα με την οικογένειά του και βουτάει στη μουσική, ξεκινώντας να παίζει μπουζούκι και να παρακολουθεί μαθήματα. Επιστρέφει στην Ολλανδία φοιτώντας σε Σχολή Δομικών Έργων και παράλληλα ξεκινάει να εργάζεται χωρίς να κάνει διακρίσεις στις δουλειές που επιλέγει: υπάλληλος σε βενζινάδικο, εργάτης σε εργοστάσιο, ιδιοκτήτης σχολής οδηγών. Αγαπάει τις κατασκευές και την αρχιτεκτονική και λόγω του γνωστικού του αντικειμένου έχει τρομερή αντίληψη πάνω σ’ αυτό τον τομέα. Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα όταν κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
Η αγάπη του για το τραγούδι είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της πολλά χρόνια πριν. Ο Νίκος είναι συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής. Έχει μια μαγική ικανότητα να γράφει ή να συνθέτει τραγούδια σε ελάχιστο χρόνο. Το «Γιατί το Μετανιώνεις» γράφτηκε σ’ ένα λεπτό. Υπάρχουν φορές που θα τον δείτε να παίρνει την κιθάρα του, να χάνεται στον υπέροχο μουσικό κόσμο του και μετά από λίγο να σου λέει «άκουσε αυτό».
Οι πρώτες εμφανίσεις του έγιναν σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της συμπρωτεύουσας ένα αστέρι γεννήθηκε. Η αρχή της δισκογραφικής του καριέρας ξεκίνησε το 2003 με τον δίσκο του «Πολύ απότομα βραδιάζει». Κανένα από τα τραγούδια του δίσκου εκείνου και όσων επόμενων ακολούθησαν δεν έχει καταφέρει να ξεχαστεί. Κι αυτή είναι η διαφορά του Νίκου Βέρτη. Γεννάει τραγούδια που όλοι εμείς μεγαλώνουμε μαζί τους.
Το 2003 είναι και η χρονιά που του δόθηκε το βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στην 3η απονομή των βραβείων Αρίων. Η κάθοδος για την Αθήνα ήταν πια μονόδρομος. Παρ’ όλα αυτά η Θεσσαλονίκη παρέμεινε η αγαπημένη του πόλη, την οποία φροντίζει κάθε χρόνο να επισκέπτεται τραγουδώντας για σεζόν.
Το 2004 ήρθε κι ο δεύτερος προσωπικός δίσκος με την υπογραφή του Γιώργου Θεοφάνους, «Πάμε ψυχή μου». Ο δρόμος της επιτυχίας είχε ανοίξει, με πολύχρονες συνεργασίες σε μαγαζιά της Αθήνας και προσωπικά ρεκόρ επιτυχιών. Ακολούθησαν οι δισκογραφικές του δουλειές το 2005 «Πώς περνώ τα βράδια μόνος», το 2007 «Μόνο για σένα»- άλμπουμ που έγινε διπλά πλατινένιο. Από τις καλύτερες δισκογραφικές στιγμές της καριέρας του αυτή τον Μάρτιο του 2009 με την κυκλοφορία του δίσκου του «Όλα είναι εδώ». Τα ιερά τέρατα της μουσικής ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του δίσκου: Χρήστος Νικολόπουλος, Αντώνης Βαρδής, Βασίλης Γιαννόπουλος, Βίκυ Γεροθόδωρου. Με συνεχόμενη παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στις πίστες της Αθήνα κατέρριψε ρεκόρ διάρκειας σεζόν κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και το κέφι των θαυμαστών του. Το 2011 γεννήθηκε άλλος ένας δίσκος επιτυχιών με τον τίτλο «Είμαι μαζί σου». Μεταξύ αυτών και το «Αν είσαι ένα αστέρι» το οποίο ξεπέρασε τις 10.000.000 προβολές στο Youtube.
Το 2013 κυκλοφόρησε τη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Προτάσεις» και το καλοκαίρι εκείνο ήταν η χρονιά στην οποία έκλεισε 10 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία γιορτάζοντάς τα με 10 συναυλίες σε αντίστοιχες πόλεις της Ελλάδας. Το 2015 με την είσοδό του στη νέα δισκογραφική εταιρεία Heaven Music κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Νίκος Βέρτης».
Κι ερχόμαστε στο 2019 όπου μέσω καραντίνας κάνει τη μεγάλη ανατροπή κι εμφανίζεται το καλοκαίρι στο ΥΤΟΝ της Θεσσαλονίκης ακολουθώντας το ωράριο λειτουργίας από τις 8 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Αν με ρωτάτε, οι ωραιότερες καλοκαιρινές μας βραδιές στα μπουζούκια. Σχεδόν αμέσως μετά τη θάλασσα όλοι μας απολαμβάναμε τον αγαπημένο μας τραγουδιστή σε μια κεφάτη ατμόσφαιρα που τίποτα δε χαλούσε το κέφι της λόγω του ωραρίου. Έναρξη με τη Δύση του ήλιου και λήξη τα μεσάνυχτα. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε και το ντουέτο με τίτλο «Si on n’aime qu’une fois- Η Λέξη Σ’ Αγαπώ» και τη συμμετοχή του Γάλλου τραγουδιστή Amir, το οποίο ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια views. Τελευταία του επιτυχία, αυτή του φετινού χειμώνα με το τραγούδι «Σ’ άφησα στο χθες – Είσαι τρελή» σε μουσική δική του και στίχους της αγαπημένης συνεργάτιδας και εξαίρετης στιχουργού Όλγας Βλαχοπούλου.
Ο Νίκος Βέρτης είναι από τους καλλιτέχνες που γεμίζει στάδια. Οι συναυλίες του στο εξωτερικό Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Ισραήλ γίνονται sold-out. Στην τελευταία του εμφάνιση, πριν λίγες μέρες στο στάδιο Arena στη Σόφια της Βουλγαρίας, 17.000 άνθρωποι αποθέωσαν τον καλλιτέχνη. Αγαπάει την επαφή με τον κόσμο και δη αυτόν του εξωτερικού φροντίζοντας να βρίσκεται κοντά τους με συναυλίες, όποτε του δοθεί ευκαιρία.
Χαρακτηριστικά ο Τόλης Βοσκόπουλος έχει δηλώσει για τον Νίκο Βέρτη στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω του Νίκου Χατζηνικολάου: «Για τον Νίκο Βέρτη έχω να πω μόνο καλά πράγματα. Γιατί; Γιατί δεν έχει τίποτα να τον κατηγορήσω. Είναι ένα σπουδαίο παιδί, ένας θαυμάσιος καλλιτέχνης και το πιο σπουδαίο, είναι ότι είναι άνθρωπος και σπουδαίος φίλος. Τον Νίκο Βέρτη τον λέω «ο κύριος Ευτυχώς». Εννοώ ότι τον τελευταίο καιρό το τραγούδι δεν πάει καλά, ο κόσμος τραγουδάει τα ξένα τραγούδια. Ευτυχώς κάποιοι συνεχίζουν το ελληνικό τραγούδι για να μη χαθεί. Κι ο Νίκος είναι ένας από αυτούς. Έχει αυτό το άστρο στο κεφάλι του και θα το πω, με συγχωρείτε, ο Νίκος μου θυμίζει εμένα.»
Λατρεύει το καλοκαίρι, το ψάρι και τη θάλασσα, τις βόλτες με το ποδήλατο. Αγαπάει τη βυζαντινή μουσική, έχει απίστευτο χιούμορ, αναγνωρίζει τα λάθη του και ζητάει συγνώμη όταν χρειάζεται. Φειδωλός στα λόγια του, ξέροντας πως με τη δουλειά και το έργο του δίνει τις απαντήσεις του. Ένα μυαλό που θα γεννήσει ακόμη πολλές ιδέες, στίχους, και μουσικές, τα οποία περιμένουμε με ανυπομονησία.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου