Ίσως από τις ωραιότερες καθημερινές στιγμές ενός ζευγαριού εκείνη που έρχεται αργά το βράδυ, στο τέλος της ημέρας. Στιγμές χαλάρωσης, σμιξίματος κι ευκαιρία για συζητήσεις. Στιγμές που τις αποζητάμε μετά από μια έντονη μέρα μέσα σε μια ανιαρή καθημερινότητα. Οι ειδικοί λένε πως οι κουβέντες μεταξύ των ζευγαριών πριν κοιμηθούν τους βοηθάει να χτίσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους και να αισθάνονται ασφαλείς στη σχέση τους. Στο χαλαρό του καναπέ αγκαλιά με κρασί ή στο κρεβάτι λοιπόν τι συζητάμε όλοι μας;

Η πιο εύκολη απάντηση είναι πως συζητάμε τα πάντα. Όλα εκείνα που συνέβησαν μέσα στη μέρα μας, όλα εκείνα που κρατήσαμε στο μυαλό μας για να μην ξεχάσουμε να ρωτήσουμε και όλα εκείνα που φέρνουν από αντιδράσεις, ίσως και λίγο παραπάνω ένταση, μέχρι απρόσμενο, υπέροχο σ3ξ. Ως γνωστό οι περισσότεροι όταν θέλουμε να εκμαιεύσουμε οτιδήποτε, φερόμαστε έξυπνα και περιμένουμε τη σωστή στιγμή. Ναι, το βράδυ που χαλαρώνουν οι άμυνές μας και θυμόμαστε τον λόγο που είμαστε μαζί. Τον λόγο που αγαπάμε, που θέλουμε, που επιλέγουμε. Ας ρωτήσουμε.

 

-Τριγύριζα στο μυαλό σου σήμερα;

Η ερώτηση της επιβεβαίωσης που θέλουμε να εισπράξουμε, πως μας σκεφτόταν. Όχι, δε ρωτάμε ευθέως. Το διανθίζουμε λίγο γιατί κι η σύνταξη της πρότασης τη γοητεία της, τη θέλει.

 

-Μιλήσαμε ελάχιστα μέσα στην ημέρα. Έχεις κάτι;

Η ανησυχία που έχουμε όλη την ημέρα αν δεν επικοινωνήσουμε ελάχιστα ή και καθόλου. Όχι, δεν πάει το μυαλό μας πως ο άλλος έχει δουλειά. Πρωτίστως το μυαλό επεξεργάζεται το σενάριο πως δεν είχαν χρόνο για μας, σε δεύτερη φάση πως κάτι συνέβη και μετά ίσως να έχουμε σκεφτεί πως όντως και να είχε δουλειά. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην προτρέχουμε και να περιμένουμε απαντήσεις.

 

-Τι είναι αυτό που πάντα ήθελες να μου πεις αλλά δεν μπορούσες;

Η ερώτηση που μπορεί να σας οδηγήσει σε έβδομους ουρανούς ή να σας πάει στα Τάρταρα. Αν υπάρχει ένα απωθημένο μεταξύ σας, δίνετε ήδη το πάτημα να βγει προς τα έξω. Αλλά αν δεν υπάρχει τότε ίσως και να εισπράξετε πως είστε οι ξεχωριστοί άνθρωποι, της ζωής τους.

 

-Πού θέλεις να σε φιλήσω;

Ναι, έτσι ορθά, κοφτά κι άμεσα. Είναι δίπλα μας, είναι οι αγαπημένοι, είμαστε ερωτευμένοι, είμαστε καψούρηδες κι ο χρόνος της απουσίας στον έρωτα μετράει διπλά. Μας έλειψαν, τους θέλουμε, το δείχνουμε.

 

– Πρέπει να αφιερώνεις παραπάνω χρόνο στη σχέση μας. Μπορείς;

Λογικό να μας βγαίνουν παράπονα αν έτσι νιώθουμε, αλλά τα εκφράζουμε λάθος. Ξεχάστε το «πρέπει» και χρησιμοποιείτε το «θέλω». Ξαναδιαβάστε την ερώτηση με το «θέλω» και δείτε πως είναι λιγότερο κτητική και σαφώς πιο ήρεμη. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να ομολογήσουμε πως νιώθουμε παραμελημένοι αλλά ποτέ κανείς δεν κέρδισε κουνώντας δάχτυλο στον αέρα.

 

-Πέρασες καλά που βγήκες μόνος/μόνη σου;

Αχ αυτή η ερώτηση που μέχρι να βγει από το στόμα, μας έχει φάει το σαράκι της ζήλιας τα εσωτερικά μας όργανα. Φυσικά και δεν αντέχουμε να μην την ξεστομίσουμε. Μπορεί να περιμένουμε χωρίς να ειπωθεί να μας πουν πρώτοι πως χώρια μας περνάνε χάλια, αλλά μάλλον θα ήταν πιο ανησυχητικό να το ακούσουμε πριν ρωτήσουμε, καθώς θα γίνει επειδή μας ξέρουν ήδη πολύ καλά και θα θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε συνέχεια.

 

-Αν νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά μεταξύ μας, τι θα έλεγες να το συζητήσουμε;

Ίσως όντως να νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά. Τολμήστε και ρωτήστε. Όχι λυπάμαι αλλά δε γεννηθήκαμε με τις ικανότητες του μάντη Τειρεσία. Η ερώτηση αυτή είναι μια αρχή για να ανοίξει ένας διάλογος, για να δώσουμε ένα βήμα λόγου αν ο άλλος διστάζει να μιλήσει και για να προλάβουμε τις σιωπές του τέλους.

 

-Έχεις καταλάβει πόσο πολύ σ’ αγαπάω;

Μπλεγμένα δάχτυλα, πρόσωπα αντικριστά και ευθείες ματιές. Η ερώτηση λίγο πριν την καληνύχτα. Η ερώτηση που η απάντηση της δίνει πεταλούδες στο στομάχι, ερωτική συνέχεια και επιβεβαίωση των συναισθημάτων.

Οι συζητήσεις με τη μορφή ερωτήσεων μπορεί να είναι ανάλαφρες και σίγουρα σας δίνουν τη δυνατότητα να κατευθύνετε την κουβέντα. Δε σημαίνει πως θα πρέπει πάντα να απαιτούμε για απαντήσεις. Καλό είναι να σεβόμαστε τον άλλον και τα όρια του. Θα σας πω πως η γραφούσα είναι ένα κακό δείγμα σ’ αυτή την κατηγορία καθώς οι ερωτήσεις μου έφταναν σε σημείο να εξοργίζουν, είτε γιατί γίνονταν με καταιγιστικό ρυθμό κοινώς «ότι θυμόμουν», είτε γιατί αφού τις είχα μαζέψει όλες στο μυαλό μου επέβαλα να πάρω άμεσες απαντήσεις. Δεν είναι έτσι. Χαλαρώστε και νιώστε από τη διάθεση και την ατμόσφαιρα μεταξύ σας μέχρι που μπορείτε ν’ ανοιχτείτε.

Είτε μένετε μαζί, είτε περνάτε κάποια βράδια μαζί ως ζευγάρι είναι σημαντικό να «παίζετε» με το παιχνίδι των ερωτήσεων. Ρωτήστε όλα τα σοβαρά κι όλα τα «χαζά» που σκέφτεστε. Αφήστε τους άλλους να νιώσουν πως έχουν κάποιους που ενδιαφέρονται αλλά επίσης και κάποιους να τους ακούν. Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω μιας σχέσης. Σκεφτείτε ερωτήσεις τώρα για το τέλος της ημέρας και καλές απαντήσεις σάς εύχομαι.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου