Έχετε «πιάσει» ποτέ τον εαυτό σας να σκέφτεται διαφορετικά μέσα στη διάρκεια της ημέρας; Αν σκεφτείτε τι τραβάμε με όσα μας συμβαίνουν πολύ λογικό θα ήταν. Παρ’ όλα αυτά εν γένει η σκέψη μας παίζει με τη λογική και το συναίσθημα μέσα στη διάρκεια της ημέρας κι ανάλογα τις ώρες. Ίσως, λοιπόν, γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια περιπετειώδη ημέρα, παρατηρούμε ότι σκεφτόμαστε περισσότερο συναισθηματικά, κι αυτή είναι μια λογική αντίδραση την οποία ερευνητές μελέτησαν κι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία από Βρετανούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One». Βασίστηκε πάνω σε μηνύματα των χρηστών του twitter και κράτησε 4 χρόνια. Μέσω ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης αναλύθηκαν 7 δισεκατομμύρια λέξεις μέσα από 800 εκατομμύρια αναρτήσεις. Οι ερευνητές αποφάνθηκαν πως εντός ενός 24ωρου προκαλούνται μεταβολές στον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά και στα συναισθήματά μας τα οποία κι αλλάζουν από τη μέρα στη νύχτα. Έτσι, λοιπόν, στις 6 το πρωί η λογική μας σκέψη βρίσκεται στο απόγειό της και παραμένει μέχρι τις 10 το πρωί, ενώ όσο περνάνε οι ώρες αρχίζουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο με το συναίσθημα. Από τα μεσάνυχτα και μετά οι έρευνες έδειξαν πως εντοπίζεται έξαρση στο συναίσθημά μας και ιδιαίτερα σε θέματα που τείνουν να κάνουν με την ύπαρξη και την οντότητά μας.
Οι ερευνητές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν για την έρευνα τους τούς χρήστες του twitter καθώς όπως υποστήριξαν οι λέξεις που χρησιμοποιούνται έχουν άμεση σχέση με τον δείκτη νοημοσύνης τους και το μορφωτικό τους επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εντοπίζονται λέξεις που δηλώνουν αποδοτικότητα, ατομικότητα, εξουσία και χρήματα. Όσο περνάει η ώρα και βραδιάζει, το συναίσθημα κατακλύζει τις λέξεις κι αυτές δηλώνουν ευαισθησία, αυθορμητισμό, προσωπικές ανησυχίες και σ3ξ. Λογικό, θα μου πείτε, αν κρίνουμε ο καθένας από την καθημερινότητά του.
Η έρευνα προχώρησε και στις μέρες που αλλάζουν οι διαθέσεις μας με την Κυριακή να παίρνει τα σκήπτρα της καλύτερης μέρας, με τα θετικότερα συναισθήματα. Η φιλοσοφία της διαχείρισης των συναισθημάτων μας και των ενεργειών μας με βάση τις ώρες και τις μέρες, είναι μια ολόκληρη επιστήμη η οποία μπορεί να δώσει συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε ενέργειες της καθημερινότητάς μας. Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε κάτι σωστά σύμφωνα με τις μελέτες, να το κάνετε τη σωστή στιγμή. Και για του λόγου το αληθές, δείτε μερικές «σωστές στιγμές» της καθημερινότητάς μας:
Ζύγισμα
Καλύτερη μέρα της εβδομάδας, η Τετάρτη. Συνήθως τρώμε περισσότερο το Σαββατοκύριακο και τα καίμε στη διάρκεια της εβδομάδος. Οι μελετητές ισχυρίζονται πως αν ανεβείτε στη ζυγαριά στη μέση της εβδομάδος, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας επιλέξετε, είναι περισσότερο πιθανόν να πάρετε μια ακριβή μέτρηση του βάρους σας.
Χουζούρεμα
Η καλύτερη ώρα μεταξύ 14.00 και 15.00. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας πέφτουν μετά το μεσημεριανό φαγητό κι αρκούν έστω και 20 λεπτά χαλάρωσης για να νιώσουμε καλά.
Επίλυση προβλημάτων
Σίγουρα όχι το πρωί, αλλά μετά το μεσημέρι, καθώς η ενέργειά μας είναι μειωμένη και δεν είμαστε στην «τσίτα». Το μυαλό μας χαλαρώνει κι είναι πιο ανοιχτό κι ελεύθερο να βρίσκει λύσεις.
Γνώση
Θέλετε να διαβάσετε και να τα κρατήσετε στο μυαλό σας; Κάντε το πριν τον βραδινό ύπνο. Δεν ξενυχτάμε, όμως, καθώς ο καλός και σωστός ύπνος έχει θετική επίδραση στη μάθηση και τη μνήμη μας.
Τακτοποίηση του χώρου μας
Αργά το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα οργάνωσης και τακτοποίησης του προσωπικού μας χώρου. Η έρευνα δείχνει πως στις 16.00 ο συντονισμός ματιού και χεριού είναι στο απόγειό του, τα επίπεδα διάθεσης υψηλά και η στιγμή χωρίς δικαιολογία για συμμάζεμα έχει έρθει.
Ο διάσημος συγγραφέας των Best seller Daniel Pink στο βιβλίο του “When: The Scientific Science of Perfect Timing”, μέσα από μια σειρά γεγονότων και αριθμών και με την ερώτηση «τι ώρα θα πάτε για ύπνο και τι ώρα θα ξυπνήσετε;» προσδιορίζει και στοιχεία του χαρακτήρα μας. Ο συγγραφέας μας συμβουλεύει να πάρουμε τις δύο ώρες με βάση την ερώτησή του και να προσδιορίσουμε το μέσο. Πχ. Αν κοιμόμαστε στις 23.00 και ξυπνάμε στις 7.00 το μέσο είναι στις 3.00 τα ξημερώματα ή αν ή ώρα ύπνου μας είναι στις 2.00 το πρωί και η ώρα που ξυπνάμε στις 10.00 η μέση ώρα είναι στις 6.00 το πρωί. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προσωπικό μας μέσο όρο, ο συγγραφέας μας κατατάσσει σε κουκουβάγια, κορυδαλλό ή τρίτο πουλί ως εξής:
-Μετά τις 5.30, είμαστε μια κουκουβάγια. Νυχτερινοί τύποι αλλά δημιουργικοί, πιο νευρωτικοί, παρορμητικοί και ενίοτε αντιμετωπίζουμε συμπτώματα κατάθλιψης.
-Πριν από τις 3.30 π.μ., είμαστε ένας κορυδαλλός. Πρωινοί τύποι, σταθεροί χαρακτήρες, χαρούμενοι, ευχάριστοι και πολύ εσωστρεφείς.
-Ενδιάμεσες ώρες είμαστε το τρίτο πουλί ή αλλιώς κανονικό καθώς θεωρούμαστε και πιο τυχεροί κι απόλυτα οργανωτικοί στη ζωή μας.
Ίσως, τελικά, αν καταφέρναμε να ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα παραπάνω διαπιστώσουμε πως η ζωή μας είναι ένας αλγόριθμος από γεγονότα και πράξεις που διαφοροποιούνται στη διάρκεια της ημέρας. Το μυαλό μας, για ακόμη φορά, ελέγχει τις πράξεις μας και το συναίσθημα μπαίνει και βάζει τρικλοποδιά, όχι πάντα για κακό. Η αιώνια πάλη λογικής και συναισθήματος και ‘μεις, κάπου στη μέση.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου