Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές στη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούμε επίθετα στο λόγο μας; Ξέρετε εκείνες τις λεξούλες που προσδιορίζουν την ιδιότητα ή την κατάσταση αυτών που μας συμβαίνουν. Στην προσωπική μας ζωή οι λέξεις έρωτας και σχέσεις είναι αυτές που έχουν την πρωτιά των συνοδευτικών επιθέτων. Αρρωστημένος, παθιασμένη, καταδικασμένος, τρελός, υπέροχη, υγιής είναι μερικά απ’ αυτά. Και επειδή ο έρωτας είναι το πηγαίο, το αυθόρμητο, το έρχομαι από τα πουθενά και όλα «σκόνη και θρύψαλα», θα μείνουμε στις σχέσεις και συγκεκριμένα στις υγιείς.
Όλες ανεξαιρέτως οι σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους. Το αντίθετο ίσως και να μας τρόμαζε λίγο. Το ζητούμενο είτε ξεκινάμε τώρα μια νέα σχέση, είτε είμαστε χρόνια μέσα σ’ αυτή, είναι να καταφέρουμε να τη χτίσουμε και να τη θρέψουμε με φροντίδα κι αγάπη. Έχει αποδειχθεί πως οι υγιείς σχέσεις μειώνουν το άγχος μας, βοηθάνε στην καλύτερη υγεία μας και μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους. Και φυσικά δεν είναι 100% τέλειες αλλά οι καλές στιγμές είναι πολύ περισσότερες από τις άσχημες.
Λίγα και καλά θέλουν οι σχέσεις για να πετύχουν:
1. Εμπιστοσύνη
Το πιο σημαντικό στοιχείο όχι μόνο στις προσωπικές αλλά και σ’ όλες τις μορφές σχέσεων της ζωής μας. Το να μπορούμε να εμπιστευόμαστε και να το δείχνουμε είναι το πρώτο καλό σημάδι μια υγιούς σχέσης. Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τη συμπεριφορά, με το να μοιράζουμε μεταξύ μας όσα μας απασχολούν σε μια σχέση. Και όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο δυνατή.
2. Σεβασμός
Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. «Σε σέβομαι» σημαίνει σε κατανοώ, σε υποστηρίζω, σ’ ακούω. Έχει ο καθένας τα δικαιώματά του και μέσα από την προσωπική του ελευθερία -χωρίς να υπάρξει υποτίμηση- χτίζεται ένα «εμείς».
3. Ειλικρίνεια
Δε θέλουμε ν’ αμφιβάλουμε. Δεν είναι απαραίτητο να μοιραζόμαστε τα πάντα καθώς είναι πολύ υγιές επίσης, ο καθένας να έχει την ιδιωτικότητά του. Κι όχι δεν είναι ειλικρίνεια η μισή αλήθεια. Είναι απλά ένας τρόπος να δημιουργήσουμε φόβους. Και τους φόβους τους μοιραζόμαστε για να γεννήσουν ελπίδες.
4. Επικοινωνία
Πολλές φορές στις σχέσεις μου ένιωθα πως πρέπει να μαντεύω τι ήθελε να μου πει ο άλλος. Άλλες πάλι ένιωθα πως μιλούσα σ’ έναν «τοίχο» καθώς με κοιτούσαν αμίλητοι. Και φυσικά καμία από αυτές δεν κράτησε. Το κλειδί μιας υγιούς σχέσης είναι η επικοινωνία. Πάντα θα υπάρχουν συγκρούσεις που θα αναλύουμε με τις ώρες, αλλά όταν ξέρουμε πώς να διαφωνούμε και να επιλύουμε τις διαφορές των απόψεών μας, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Όχι, δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργήσουμε τέτοιες σχέσεις. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα μπούμε σε μια σχέση θέλοντας να είναι ανθεκτική, ισχυρή και υγιής, ας σκεφτούμε πως:
-Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν μπορεί να είναι πάντα αυτό που θα θέλαμε να είναι. Ας μάθουμε ν αποδεχόμαστε τους ανθρώπους και ας μην προσπαθούμε να τους αλλάξουμε.
-Ας δώσουμε χρόνο στους άλλους, να είμαστε εκεί και δίπλα τους, να ακούμε, να προσπαθούμε να κατανοούμε τη δική τους οπτική γωνία, να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας ρωτώντας και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μέχρι το σημείο που κανείς από τους δυο δε θα έρθει σε δύσκολη θέση.
-Ας αλλάξουμε τον τρόπο που μοιραζόμαστε αυτό που νιώθουμε, χωρίς να δημιουργούμε προστριβές. Πόσο διαφορετικό ακούγεται το «άργησες να μου τηλεφωνήσεις και ανησύχησα, μου έλειψες» από το «ούτε ένα τηλέφωνο δεν έκανες, μόνο εγώ νοιάζομαι, ποιος ξέρει πού γυρνούσες».
-Κάνοντας τον εγωισμό μας πέρα και μαθαίνοντας να ζητάμε συγνώμη έχουμε κάνει τη μισή δουλειά σε μια σχέση. Το ότι διαφωνούμε δε σημαίνει πως δεν ταιριάζουμε.
Πρόσφατα μου είπαν πως σε μια υγιή σχέση δεν ανησυχείς αν σε κερατώνουν. Αγχώνεσαι για το αν έφαγαν, ήπιαν νερό, είναι καλά στη δουλειά, έκαναν πολλά τσιγάρα. Δε φοβάσαι μη σου κάνουν κάτι κακό αλλά αυθόρμητα φοβάσαι για το αν είναι καλά. Κι εκεί κατάλαβα πως υπάρχουν τόσα όμορφα πράγματα να σκεφτούμε αντί να περνάμε το χρόνο μας δηλητηριάζοντας τις σκέψεις και τη σχέση μας. Κι αυτή είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου