Σήμερα θα μιλήσουμε για μια κατηγορία ανθρώπων που πολλοί ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι θα θέλαμε να έχουμε στον περίγυρό μας. Η μαμά μου τούς έλεγε «άδειο μύδι», εμείς τους ονομάζουμε ρηχούς, επιφανειακούς ή ακόμα πιο απλά «παρτάκηδες».

Τέτοιου είδους άτομα ασχολούνται μόνο με την επιφάνεια. Δεν ενδιαφέρονται για την ουσία των πραγμάτων και, φυσικά, νοιάζονται μόνο για ένα άτομο – και αυτό είναι ο εαυτός τους. Όπως καταλαβαίνουμε, ζώντας ανάμεσά τους, δεν είναι και ό,τι καλύτερο ως επαφή. Δεν αποτελούν ποτέ άτομα στα οποία μπορούμε να βασιστούμε, δεν είναι οι επαφές άμεσης ανάγκης μας και, σίγουρα, αν χρειαστούμε κάτι, με τον τρόπο τους δεν είναι ποτέ κοντά μας. Η σχέση με αυτούς τους ανθρώπους είναι μονόπλευρη– και φυσικά από τη δική μας πλευρά.

Στις δικές μου προσωπικές συναναστροφές με επιφανειακούς ανθρώπους, αντιλήφθηκα πως πάσχουν από απουσία κοινωνικής συνείδησης και φυσικά, ενσυναίσθησης. Κλεισμένοι στον δικό τους, κατά τα άλλα, μικρόκοσμο, αδυνατούν να εμβαθύνουν και να βγουν εκτός της ασφάλειάς τους. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται μήπως και η ίδια είμαι μία από αυτούς και δεν το έχω αντιληφθεί. Δε σας κρύβω πως ρώτησα την ειλικρινή γνώμη δικών μου ανθρώπων, θεωρώντας πως η ανακάλυψη του εαυτού μας και η άποψη των ανθρώπων που ζουν κοντά μας, μας βοηθά να εξελιχθούμε και να βελτιωθούμε.

Συζητώντας, εντοπίσαμε και καταγράψαμε κάποια από τα σημάδια των επιφανειακών ανθρώπων – σημάδια που ίσως να μη γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά.

1. Δεν κάνουν ποτέ κάτι μόνο “για σένα” 
Εάν κάνουν κάτι για μας, καλύτερα να το σημειώσουμε, καθώς θα μας περιμένουν στη γωνία. Θα τους οφείλουμε με κάποιον τρόπο, με κάποιο είδος ή με κάποια μορφή.

2. Δεν έχουν ποτέ προβλήματα
Οι άνθρωποι τέτοιου είδους έχουν μια υπέροχη ζωή, υπέροχους συντρόφους, εξαιρετικά παιδιά, απίθανη δουλειά. Όλα τα ωραιότερα σε υπερθετικό βαθμό. Δε θα παραδεχτούν ποτέ ότι δεν είναι τέλειοι – και αυτοί και ο κόσμος τους.

3. Το «ευχαριστώ» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους
Δε νιώθουν την ανάγκη να πουν «ευχαριστώ» γιατί δεν αισθάνονται ευγνωμοσύνη για κανέναν. Μη σας πω πως, στο κεφάλι τους, δικαιούνται και από πάνω.

4. Τα προβλήματα του κόσμου τούς εκνευρίζουν
Φυσικά και δεν έχουμε δικαίωμα να τους απασχολήσουμε με το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας. Διαβάζοντας την αντίδρασή τους, εισπράττεις άτυπη απάντηση του τύπου «χάνω τον χρόνο μου». Πολιτική, κοινωνικές ανισότητες, ζητήματα δικαιωμάτων κι αλληλεγγύης είναι για εκείνους άγνωστες λέξεις.

5. Μειδιούν
Και δεν εννοούμε πως γελάνε με την καρδιά τους, αλλά πως το γέλιο τους είναι ψεύτικο και ποτέ εγκάρδιο. Η προσποίηση δημιουργεί το γέλιο τους, το οποίο δεν είναι αληθινό.

6. «Γιατί δεν το κάνεις έτσι;»
Οι απαντήσεις για όλα υπάρχουν μέσα στο μυαλό τους και, φυσικά, είναι έτοιμοι να τις πετάξουν. Υφάκι ειρωνικό αλλά με τακτ, τύπου «γιατί χάνεις τον χρόνο σου να απασχολείσαι με αυτό, αφού μπορείς απλά να κάνεις το τάδε και να μη με πρήζεις».

7. Ενοχλούνται με τα προβλήματα των άλλων
Σημασία έχουν μόνο όσα θέματα αφορούν τους ίδιους. Ελέγχουν μόνο τον εαυτό τους και ενοχλούνται ή ταράζονται όταν ξεβολεύονται ακούγοντας τα προβλήματα των άλλων.

8. Κρίνουν με βάση την εμφάνιση
Πολλές φορές κρύβουμε έναν άθλιο εσωτερικό κόσμο κάνοντας τον εξωτερικό μας να λάμπει. Οι επιφανειακοί άνθρωποι κρίνουν με βάση την οικονομική επιφάνεια, την εξωτερική εμφάνιση, το κοινωνικό στάτους – και όχι το αποτύπωμα που αφήνουμε σαν άνθρωποι στη ζωή μας.

9. Νιώθουν άβολα με υπαρξιακά ερωτήματα και φιλοσοφικές συζητήσεις
Σπάνια θα συμμετέχουν σε μία συζήτηση ουσίας – ίσως και να μην μπορούν να το κάνουν, καθώς θα πρέπει να βγουν από τον κόσμο τους και να μιλήσουν για πράγματα που δεν ανήκουν στην επιφάνεια.

10. «Συγγνώμη, δεν μπορώ»
Δεν περιμένατε και άλλη απάντηση με όσα διαβάζετε. Είναι φοβερά κακοί στη διαχείριση κρίσεων, συναισθηματικών ή μη. Δε θα επέμβουν να βοηθήσουν, δε θα σηκώσουν τα μανίκια τους στα δύσκολα, δε θα αφιερώσουν χρόνο σε τίποτα που να τους φέρει έστω και λίγο σε άβολη θέση, ή σε δεύτερη μοίρα.

11. Αγαπούν την εξουσία και το χρήμα
Κολλάνε σε ανθρώπους που διαθέτουν χρήματα, δύναμη ή θέση και τους συμπεριφέρονται σαν να είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στον κόσμο. Η μαμά μου, αν διάβαζε το άρθρο, θα αναφωνούσε «τι γλείφτες!».

12. «Τι μπορείς να κάνεις για μένα;»
Οι σχέσεις, οι φιλίες τους – όλα βασίζονται στο «τι μπορείς να κάνεις για μένα;». Μότο τους και στάση ζωής. Επιτρέπουν τις επαφές μόνο με ανθρώπους που τους ωφελούν. Μαντέψτε: μόλις εξαφανιστεί το όφελος, εξαφανίζονται και οι ίδιοι.

13. Αγαπούν το κουτσομπολιό
Ασχολούνται με όλα όσα αφορούν τους άλλους, περνώντας τα «από κόσκινο». Ανούσιες καταστάσεις, και εννοείται πως προσπαθούν να διασταυρώσουν απόψεις από δω και από κει. Όσκαρ κατινιάς!

14. Το τηλέφωνο, προέκταση του χεριού τους
Δεν αφήνουν με τίποτα το τηλέφωνό τους, καθώς ζουν μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν τους ενδιαφέρει ποιοι μιλάνε ή αν βρίσκονται σε μια παρέα, αλλά τους νοιάζει να δηλώσουν την τοποθεσία που βρίσκονται, περιμένοντας τα likes και τα σχόλια.

15. Ιστορίες που τους συμφέρουν
Σε όλες τις ιστορίες τους έχουν πάντα δίκιο. Η ηθική τους υπόσταση είναι στα ύψη. Είναι πάντα οι ήρωες της ιστορίας τους και, εννοείται, οι διάσημοι της παρέας. Μη ρωτάτε αν οι ιστορίες τους έχουν καλό τέλος. Ξέρετε την απάντηση.

16. Οι κατά συνθήκη φίλοι είναι οι μόνοι φίλοι τους
Μότο τους: «όλα έχουν ένα σκοπό». Γύρω τους θέλουν ανθρώπους που μπορούν να κάνουν πράγματα για αυτούς. Δεν αναζητούν ειλικρινείς αλλά κατ’ ανάγκη φίλους.

17. Απουσία ενσυναίσθησης
Αν πιστεύουν πως κάτι πάει στραβά με τους άλλους, είναι λάθος των άλλων. Η δικαιολογία τους είναι πως «δεν είναι όλοι προνομιούχοι σ’ αυτή τη ζωή». Νομίζω πρέπει να κλείσω το άρθρο, γιατί σκέφτομαι τέτοιους ανθρώπους γύρω μου και αρχίζω να θυμώνω.

18. Όλα μια συναλλαγή
Είτε πρόκειται για οικογένεια, είτε για φίλους, είτε για έρωτες – είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν παζάρια. Τι κερδίζουν; Τι χάνουν; Τι όφελος έχουν; Θα καταλήξει καλά η εμπλοκή τους στο ζήτημα, ή να μην μπουν καν στον κόπο;

19. Η αυτοαναφορικότητα
Αν μπουν σε μια συζήτηση, θα το κάνουν γιατί το μόνο ενδιαφέρον που βρίσκουν είναι τα πράγματα που τους αφορούν. Σε μια τέτοια συζήτηση, εάν αρχίσετε να μιλάτε, ένα επιφανειακό άτομο θα επέμβει και θα επιστρέφει πάντα με το «εγώ» ή το «εμένα».

20. Ραντεβού με αιτία
Ένα επιφανειακό άτομο θα βγει ραντεβού μόνο για να ανεβάσει τη δική του θέση. Να αυξήσει το στάτους του. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει σύνδεση ή σ#ξουαλική έλξη. Αν μπορείτε να τους ανεβάσετε επίπεδο, είναι «όλος δικός σας».

Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των επιφανειακών ανθρώπων. Μην περιμένετε ποτέ από αυτούς να νοιαστούν για εσάς. Είμαστε τα λιγότερο σημαντικά άτομα στη ζωή τους. Στο τέλος, όμως, οι επιφανειακοί άνθρωποι που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, θα καταντήσουν αξιολύπητοι. Και δε θα θέλαμε ποτέ να ήμασταν ένας από αυτούς.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου