Θα σας ταράξω λίγο σήμερα, καθώς είναι μερικά θέματα που από όπου και να τα πιάσουμε πονάνε μωρέ λιγάκι. Ανάμεσά τους κι αυτό της απιστίας. Καλά, δεν είναι και κάτι καινούργιο, καθώς η απιστία λογικά υπάρχει από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη. Τώρα, λίγο μας νοιάζει αυτό, αρκεί να μείνει μακριά μας. Μακριά ή κοντά βέβαια, αποτελεί την απόλυτη προδοσία της σχέσης.
Αναλύθηκαν αίτια, εξωτερικοί ή ενδογενείς παράγοντες για την εμφάνισή της, ψυχολογικές συμπεριφορές και κοινωνικοπολιτικά πρότυπα, αλλά τα συμπεράσματα ποτέ δε θα είναι ικανά ν’ απαλύνουν τον πόνο της απιστίας αυτού που έχει θιχθεί. Σε μια ακόμη ανάλυση θα επιχειρήσουμε να εισβάλουμε και σήμερα, στηριζόμενοι σε μια μελέτη του Πανεπιστήμιου του Οχάιο με δείγμα 1.577 ατόμων εκ των οποίων οι 898, έγγαμοι. Η πρώτη ένδειξη του δείγματος δόθηκε στην ερώτηση πόσοι απ’ αυτούς είχαν πέσει θύμα απιστίας. Το 19% απάντησε πως του έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η συγκεκριμένη έρευνα ήταν λίγο ανάποδα-ορθή. Δεν έμεινε στα χαρακτηριστικά αυτών που απιστούν, προσπαθώντας να βρει αιτίες και στοιχεία που τους κάνουν επιρρεπείς στην απιστία, αλλά επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά όλων αυτών που υφίστανται την απιστία. Των απατημένων, να το πούμε πιο απλά. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως όλα τα πράγματα στη ζωή μας έχουν δυο όψεις. Έτσι και ‘δω. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών δίνεται σ’ αυτόν που απατά, αλλά υπάρχουν σύμφωνα με την έρευνα και χαρακτηριστικά στους συντρόφους που πιθανόν να ενισχύουν τη ροπή προς την απιστία.
Το ερώτημα της έρευνας με υπεύθυνη την Meghna Mahambrey ήταν «Ποιος είναι αυτός που υφίσταται την απιστία στη σχέση;» και το αντικείμενό της η μελέτη των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των απατημένων συντρόφων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ερωτήσεων, στηριζόμενων πάνω σε στοιχεία της προσωπικότητάς τους όπως:
- Η εξωστρέφεια. Πόσο φιλικοί, κοινωνικοί ή ομιλητικοί είναι απέναντι στους άλλους.
- Η νευρωτική κατάσταση. Αν είναι κυκλοθυμικοί, νευρικοί, ανήσυχοι.
- Η ευσυνειδησία. Αν είναι οργανωτικοί, εργατικοί, υπεύθυνοι.
- Η ανοικτότητα. Αν είναι περίεργοι, πόσο έξυπνοι, περιπετειώδης.
- Η τερπνότητα. Πόσο συμπονετικοί, μαλακοί, φροντιστές είναι.
Ως στοιχεία για την ανάλυση των παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν επίσης και λίστες στις οποίες καλούνταν οι συμμετέχοντες να επιλέξουν με βάση τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει στη ζωή τους. Στα τελικά αποτελέσματα, λήφθηκαν επίσης σημαντικά στοιχεία υπόψιν, όπως είναι η ηλικία, η μόρφωση, το βιοτικό επίπεδο, η θρησκεία κι η εθνότητα του καθενός συμμετέχοντος. Για να είμαι ειλικρινής τα αποτελέσματα δε μου άρεσαν καθόλου. Καθώς αν κρίνω από μένα την ίδια, αποτελώ ένα εξαιρετικό δείγμα υποψήφιας για να με απατήσουν.
Στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων η κατηγορία των πιο ευσυνείδητων, δηλαδή των υπεύθυνων, εργατικών κι οργανωτικών κατέχει τα σκήπτρα των περισσότερων πιθανοτήτων να έχουν συντρόφους που τους απατούν. Στο δε δείγμα των παντρεμένων ατόμων, οι άνθρωποι με στοιχεία της τερπνότητας, δηλαδή οι συμπονετικοί, αυτοί που νοιάζονται και φροντίζουν, ήταν κι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν την απιστία.
Τώρα τι να σας πω εγώ; Πως από αύριο θα γίνουμε όλοι σκληροί κι ανελέητοι κι αυτό είναι λύση; Πως θα πάψουμε να νοιαζόμαστε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο; Πως όποιος νοιάζεται τον κερατώνουν; Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων θα μείνουμε απλώς αναγνώστες. Όσο πιο δεκτικοί και συμπονετικοί είμαστε, τόσο πιο εύκολο είναι να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε μια απιστία, αυτό είναι σίγουρο. Κι ίσως αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτήρα που γίνεται εκμεταλλεύσιμο. Ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας κατέληγε στο γεγονός πως οι σύντροφοι που υφίστανται την απιστία έχουν κοινά χαρακτηριστικά με αυτούς που έχουν μικρή πιθανότητα ν’ απατήσουν στη σχέση τους.
Εκείνο που θα καταθέσω σε προσωπικό επίπεδο, είναι πως δε θα ήμουν διατεθειμένη ν’ αλλάξω τα στοιχεία της προσωπικότητάς μου στο όνομα μιας πιθανότητας απιστίας. Ίσως αυτά που γι’ αυτούς είναι αιτίες μιας απιστίας, για κάποιους άλλους να είναι σημαία για την επιλογή του συντρόφου. Κι ίσως γι’ αυτούς αξίζει να επιμείνουμε και να το παλέψουμε λίγο ακόμη, τελικά.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου