Σας έχει τύχει κάποιες φορές να βλέπετε ζευγάρια ή ακόμα και ‘σεις οι ίδιοι να κάνετε μια γνωριμία με ανθρώπους και να έχετε αναρωτηθεί πως μοιάζετε σαν τη μέρα με τη νύχτα ή ακόμη χειρότερα, πώς είναι δυνατόν να είστε μαζί, ενώ δεν έχετε καθόλου ή ίσως παρά ελάχιστα κοινά σημεία; Τα αντίθετα έλκονται. Κι αυτό συμβαίνει και στις σχέσεις. Καλώς ήρθατε στον νόμο της πολικότητας.

Ο νόμος της πολικότητας υποστηρίζει πως όλα έχουν κι ένα αντίθετο, το ζεστό έχει το κρύο, το πάνω έχει το κάτω, το αριστερά έχει το δεξιά. Κάθε έννοια, στοιχείο ή πράγμα έχει το δίδυμο αντίθετό του. Σαν δυο όψεις ενός νομίσματος. Σκεφτείτε τους χαρακτήρες μας· τη μια στιγμή μπορεί να γελάμε και την άλλη να κλαίμε, να βαριόμαστε ή να διασκεδάζουμε έξαλλα, να λυπόμαστε και στιγμιαία να νιώθουμε ευτυχία. Όχι, δεν είμαστε τρελοί, είναι ο νόμος της πολικότητας που λειτουργεί στο μυαλό και στα συναισθήματά μας.

Στις περιπτώσεις εκείνες των ανθρώπινων σχέσεων προβληματιζόμαστε πολύ αν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία μιας γνωριμίας ξέροντας πως στον χαρακτήρα του άλλου δε διαπιστώνουμε κοινά με μας σημεία. Αλλά, μήπως τελικά αυτό είναι και το λάθος μας; Μήπως, σκεπτόμενοι τον νόμο της πολικότητας καταλάβουμε ότι όλη αυτή η άλλη όψη που γνωρίζουμε μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα; Θα σας εξηγήσουμε γιατί.

1. Γνωρίζοντας ανθρώπους αντίθετους από μας, γνωρίζουμε τις ευκαιρίες να δούμε τον κόσμο με ένα διαφορετικό μάτι. Αυτό ενθαρρύνει το ζευγάρι να είναι πιο ανοιχτόμυαλο ίσως και πιο ανεκτικό στις σχεσιακές συμπεριφορές. Το «σ’ αγαπώ με ό,τι κουβαλάς», ή το «σ’ αγαπώ γι’ αυτό που είσαι» είναι στοιχείο σεβασμού.

2.Στις σχέσεις, τα αντίθετα μας κρατάνε σε εγρήγορση. Δεν πλήττουμε, μαθαίνουμε διαφορετικές απόψεις, ενδιαφέροντα και κρατάμε τη φλόγα μας ζωντανή. Ο νόμος της πολικότητας ενισχύει την έλξη στο ζευγάρι.

3. Προσωπικά πιστεύω πως θα κούραζε αν η σχέση μου σκεφτόταν ίδια με μένα. Σίγουρα θα άξιζε το επικοινωνιακό μας παιχνίδι περισσότερο προσπαθώντας να κατανοήσω κάποιον που σκέφτεται διαφορετικά από μένα. Ο Νόμος της Πολικότητας μας μαθαίνει να εκφραζόμαστε μέχρι να βρούμε κοινό έδαφος χωρίς να χρειάζεται να κινδυνέψουμε διαλύοντας τη σχέση.

4. Τα συναισθήματά μας γίνονται πιο έντονα καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που μας συμπληρώνουν, μας καταλαβαίνουν κι εκτιμούν αυτό που είμαστε και τις αντιθέσεις μας.

5. Οι διαφορές φέρνουν και πάθος ας μην το ξεχνάμε αυτό. Το ερωτικό παιχνίδι παραμένει ζωντανό γιατί απλά έχουμε πάντα το απροσδόκητο.

6. Ο Νόμος της πολικότητας μάς μαθαίνει πως το να είμαστε με κάποιους διαφορετικούς από μας είναι μια πρόκληση να εξελιχθούμε, να δούμε τον κόσμο με μια διαφορετική οπτική. Στην τελική, μας βγάζει από τη ζώνη της άνεσής μας κι αυτό είναι πρόκληση.

7. Ως ζευγάρι όλοι έχουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας. Καταφέρνουμε να τα συνδυάζουμε θα δούμε παρακάτω πως για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας. Ο νόμος της πολικότητας μας διδάσκει να είμαστε ευέλικτοι, να συμβιβαζόμαστε στη σχέση μέχρι το σημείο που θα βρίσκουμε λύσεις στις οποίες ως ζευγάρι θα ικανοποιούν και τους δύο.

8. Δεν είναι κακό η δυναμική στη σχέση. Όταν αμφισβητούμε πρέπει να διαθέτουμε και τη διάθεση να γνωρίζουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των συντρόφων μας. Άλλωστε η ζωή είναι μια περιπέτεια γιατί όχι και οι σχέσεις μας;

Για να μην κινδυνέψουμε να παρανοήσουμε και θεωρήσουμε πως όλα τα κακώς κείμενα διορθώνονται με τον νόμο της πολικότητας, θα ήταν φρόνιμο να επισημάνουμε τι δεν αφορά:

-Είπαμε πως ο νόμος της πολικότητας σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε με ανθρώπους αντίθετους από μας. Δε σημαίνει πως είμαστε με κάποιους που δεν έχουμε κανένα στοιχείο κοινό και διαφωνούμε απόλυτα σε όλα. Αλληλοσυμπληρωνόμαστε μέσα από τις αντιθέσεις, δημιουργώντας ισορροπίες και όχι κάνοντας τη σχέση μας πεδίο μάχης.

-Το γεγονός πως υποστηρίζουμε πως τα «αντίθετα έλκονται» δε γίνεται πάτημα τοξικών συμπεριφορών. Αν νιώσετε πως κάτι πάει λάθος, πάει λάθος.

-Η πολικότητα διαφέρει από την ασυμβατότητα των χαρακτήρων καθώς στη δεύτερη περίπτωση οδηγούμε τη σχέση σε συγκρούσεις, γκρίνιες, άγχος και στην τελική είμαστε δυστυχισμένοι.

-Δε χρησιμοποιούμε τον νόμο της πολικότητας για να δικαιολογήσουμε απαράδεκτες διαφορές. Μπορεί το να εστιάζουμε υπερβολικά στη διαφορετικότητα των χαρακτήρων να δημιουργήσει εμπόδια. Σημασία έχει να μας φέρνει πιο κοντά ως ζευγάρι και όχι να δημιουργεί χαοτικές συμπεριφορές.

-Σε καμία περίπτωση με πρόφαση την πολικότητα δεν αλλάζουμε ιδέες, αξίες, τον ίδιο μας τον εαυτό. Δε μειώνουμε την προσωπικότητά μας αλλά προσπαθούμε να την πλουτίσουμε με νέα στοιχεία συμπεριφοράς. Δε θυσιαζόμαστε και δε συμμορφωνόμαστε με τα στοιχεία των συντρόφων μας εγκαταλείποντας τα δικά μας. Όλοι είμαστε μοναδικοί και αυτό το υποστηρίζουμε.

Κατανοώντας όλα τα παραπάνω και θέλοντας να χρησιμοποιήσετε τον νόμο της οολικότητας στη σχέση σας ξεκινήστε απλά και πρακτικά ως ζευγάρι

  • Αναγνωρίστε και παραδεχτείτε πως είστε διαφορετικοί χαρακτήρες και αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή. Πως οι διαφορές, σας έχουν ενώσει και πως είναι στοιχείο που αγαπάτε ο ένας στον άλλον.
  • Η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό σε μια σχέση. Μιλήστε με ειλικρίνεια για τις διαφορές σας. Δε σημαίνει πως θα συμφωνήσετε αλλά αν είστε ευγενικοί και σέβεστε αμφότεροι τις απόψεις ο ένας του άλλου, θα έχετε ξεκινήσει ήδη τη φάση της κατανόησης.
  • Ανακαλύψτε τις ισορροπίες στην καθημερινότητά σας. Αν κάποιος θέλει να μείνει σπίτι και κάποιος να βγει να διασκεδάσει βρείτε μια μέση λύση. Δώστε μια μέρα ο καθένας στον άλλον όπως ακριβώς τη φαντάζεται. Αυτό είναι η ουσία του νόμου της πολικότητας. Να δημιουργείτε αρμονία μέσα από τις διαφορές και τις εντάσεις.
  • Μάθετε ο ένας από τον άλλον. Κάντε τις αντίθετες επιλογές σας ευκαιρία για γνωριμίες με νέα πράγματα, χόμπι, ανθρώπους.
  • Ο νόμος της πολικότητας δεν ενισχύει την άποψη πως επειδή είμαστε ζευγάρι, είμαστε και σε όλα μαζί. Σεβόμαστε τον χώρο, τον χρόνο και την ανεξαρτησία του ο καθένας. Είμαστε ένα «εμείς» με επαρκές«εγώ».

Κατανοώντας τον Νόμο της Πολικότητας και φυσικά θέλοντας να δοκιμάσουμε, ίσως είναι η στιγμή να την εφαρμόσουμε και στις δικές μας σχέσεις. Τολμήστε να βουτήξετε χωρίς αναπνευστήρα στις διαφορές και στις ομοιότητες, να κατανοήσετε, να εξασκήσετε την ενσυναίσθησή σας και στο τέλος, θα δείτε τη σχέση σας να μεταμορφώνεται.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου