Τελικά αυτή η συζήτηση για το τι μπορούν να κάνουν μαζί τα ζευγάρια είναι ανεξάντλητη. Και πείτε μου πόσα δεν έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς. Σήμερα όμως, μεθάμε. Εσείς το ξέρατε πως τα ζευγάρια που πίνουν παρεούλα είναι πιο ευτυχισμένα κι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι για περισσότερο καιρό μαζί;
Εμένα πάντως το παρόν άρθρο δε με συμφέρει καθόλου να το γράψω καθώς ένα καημό τον έχω. Διότι το πιο σκληρό που έχω πιει τελευταία είναι ένα ποτήρι κρασί με αναψυκτικό σε δοσολογία 1 προς 3. Ο πρώην μου βέβαια έπινε και για τους δυο μας, αλλά μάλλον δε λειτουργεί σε αναλογία του ενός, οπότε το μαζί δεν κράτησε.
Σύμφωνα λοιπόν με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Journals of Gerontology Series» τα ζευγάρια που καταναλώνουν αλκοόλ μαζί, όσο περνάει ο χρόνος αναπτύσσουν κάποιες καλές ποιότητες μέσα στη σχέση τους. Συγγραφέας της μελέτης, υπήρξε η Δρ. Kira Birditt από το Πανεπιστήμιο του Michigan, ειδικευμένη στην ανάλυση των σχέσεων κατά την ενηλικίωση. Οι ερευνητές έλαβαν απαντήσεις από 4.864 παντρεμένους, δηλαδή 2.767 ζευγάρια –ουκ ολίγα- που ήταν μαζί στον έγγαμο βίο 30 χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν προσωπικές επαφές με την ομάδα των ερευνητών και στο ερωτηματολόγιο της μελέτης υπήρχαν ερωτήσεις σχετικές με την ποιότητα του γάμους τους αλλά και με τα στοιχεία της προσωπικότητας των συζύγων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως περισσότερα από τα μισά ζευγάρια είχαν πολύ καλύτερους γάμους όταν έπιναν μαζί ή και το αντίστροφο, όταν δηλαδή δεν έπινε κανένας από τους δύο. Ομοίως, όταν ο ένας από τους δύο έμενε νηφάλιος κι ο άλλος έπινε, τα ζευγάρια οδηγούνταν σ’ ένα ανικανοποίητο γάμο. Η μελέτη δεν ασχολήθηκε με το πόσο έπινε το κάθε ζευγάρι, παρά μόνο με το αν έπιναν. Για την ιστορία, ν’ αναφέρουμε ότι στο σύνολό τους το 20% των ανδρών και το 6% των γυναικών ήταν εθισμένοι στο ποτό. Μια αντίστοιχη, προγενέστερη, μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι παντρεμένες γυναίκες τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από τις ελεύθερες κι ότι ο μακροχρόνιος γάμος φαίνεται να περιορίζει το ποτό των ανδρών. Σαφώς αποτελεί αιτία διαζυγίου το αλκοόλ, αλλά ο κίνδυνος μειώνεται δραστικά όταν κι οι δυο καταναλώνουν την ίδια περίπου ποσότητα.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα ζευγάρια που έχουν περισσότερες δραστηριότητες μαζί κι αξιοποιούν από κοινού τον ελεύθερο χρόνο τους, έχουν και καλύτερη ποιότητα στη σχέση τους. Υπάρχει επιρροή στο μεταξύ τους, κάτι το οποίο είναι απόλυτα λογικό. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί πόσο ωραίο θα ήταν να κάνουμε κοινά πράγματα με τους συντρόφους μας. Πίνουμε μαζί λοιπόν, μεθάμε μαζί κι αν δε μας αρέσει το σταματάμε κι οι δυο. Έτσι, μειώνονται ακόμη κι οι κίνδυνοι για καβγάδες και προστριβές.
Το γεγονός πως η συγκεκριμένη έρευνα μας δίνει ένα άλλοθι να πίνουμε δε σημαίνει πως φτάνουμε και στην άλλη άκρη, βέβαια. Ωραίο να πίνετε μαζί, χαλαρώνετε, το απολαμβάνετε, γελάτε, κάνετε έντονο σεξ ή κοιμάστε αμέσως. Δεν κάνετε όμως διαγωνισμό στο ποιος θα αδειάσει πρώτος το μπουκάλι. Ούτε έχει κανέναν νόημα αν οποιαδήποτε κοινή δραστηριότητα έχει προκύψει από πίεση.
Οπότε, ζευγάρια αυτού του κόσμου ενωθείτε και πιείτε, αν το θέλετε. Πού ξέρετε, μπορεί να σώσετε τη σχέση σας. Κι αν ψάχνατε μέχρι τώρα το μυστικό για μια επιτυχημένη σχέση, κάπου μεταξύ του σεβασμού, της αλληλοκατανόησης, της υπομονής και της ειλικρίνειας θα το βρείτε. Απλώς μπορεί να συνοδεύεται κι από ένα ποτηράκι κρασί. Άντε βρε, στην υγειά σας!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου