Οι καβγάδες σε μια σχέση είναι, αναμφισβήτητα, αναπόφευκτοι. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς πως αν δε μαλώνεις ποτέ με τον άνθρωπό σου τότε ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά, αφού η επαφή μας με οποιονδήποτε πέραν του εαυτού μας (κάποιες φορές ακόμα και μ’ αυτόν) είναι απ’ τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν τόσο στενό δεσμό με έναν άνθρωπο, για καθημερινή (σχεδόν) τριβή. Σίγουρα, θα υπάρξουν διαφωνίες, θα υπάρξουν φορές που ο ένας θα πληγώσει τον άλλο, ίσως κι άθελά του. Στη ζωή, όμως, σημασία δεν έχει πώς έρχονται τα πράγματα αλλά πώς τα αντιμετωπίζουμε.

Όταν μαλώνεις με τον σύντροφό σου, συγκρούεσαι, αλλά δε χωρίζεις. Θα θυμώσεις, θα φωνάξεις, θα κλάψεις, θα κλείσεις τηλέφωνα, θα αφήσεις μηνύματα αναπάντητα, θα σηκωθείς να φύγεις για λίγο, θα χτυπήσεις πόρτες πίσω σου. Κι ίσως αυτή η μικρή απομάκρυνση, η απόσταση μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να καθαρίσουν τα μυαλά απ’ τις εντάσεις, αφού πάνω στο θυμό μας πολλές φορές λέμε πράγματα που δεν εννοούμε, να ‘ναι μια καλή λύση. Γιατί χρειάζονται κι οι δύο πλευρές λίγο χρόνο μόνοι, να αναλογιστεί ο καθένας τα λάθη του, να κάνει την αυτοκριτική του, και να κάνουν αργότερα μια ήρεμη συζήτηση, με στόχο να λύσουν την όποια παρεξήγηση ή το όποιο πρόβλημα, χαμηλώνοντας τους εγωισμούς.

Αν είναι να χωρίζεις κάθε φορά που μαλώνεις και σου είναι τόσο εύκολο να λες «τέλος» και να κατεβάζεις την αυλαία, τότε προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι τη σοβαρότητα αυτού που ξεστομίζεις. Γιατί αν δε θέλεις πραγματικά να χωρίσεις, αν δε θες να χάσεις οριστικά αυτόν τον άνθρωπο απ’ τη ζωή σου, αλλάς σκορπάς τελεσίγραφα και μιλάς για φινάλε, μόνο για να τρομοκρατήσεις τον άλλο, τότε φέρεσαι ανωριμότητα, προβάλλοντας μια δική σου ανασφάλεια αλλά κι έλλειψη επικοινωνίας στη σχέση σου, αφού πιθανόν ο σκοπός σου να είναι να τραβήξεις έτσι την προσοχή του άλλου. Αν πάλι απλά δε σε νοιάζει και τόσο αν χωρίσεις, ίσως τελικά αυτή η σχέση να ‘ναι κάτι που να πρέπει να αναθεωρήσεις.

Ακόμη κι αν είναι κάτι τόσο σοβαρό που, τελικά, οδηγήσει σε χωρισμό, αυτή δεν είναι μια απόφαση που παίρνεται σε μια στιγμή, και σίγουρα όχι πάνω στα νεύρα ενός καβγά. Το να επιλέξεις, τελικά, να αποχωριστείς ένα άτομο που ερωτεύτηκες, που συνδέθηκες μαζί του, που μοιράστηκες συναισθήματα κι εμπειρίες, κι ίσως και να το αγάπησες, είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο κι ώριμη σκέψη. Είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνέπειες που ακολουθούν. Να ζυγίσεις τα θετικά και τα αρνητικά, να κάνεις μια ανασκόπηση της σχέσης και να ‘σαι βέβαιος πως ό,τι σας χώρισε δεν είναι κάτι που να διορθώνεται.

Τότε ο χωρισμός θα πρέπει να ‘ναι πάντα οριστικός; Σίγουρα όχι, πολλές φορές ένας χωρισμός για λίγους μήνες μπορεί να κάνει καλό σε μια σχέση. Μετά από αρκετό καιρό μαζί με τον άλλο, σίγουρα θα ‘χουν αλλάξει πολλά από όταν πρωτογνωριστήκατε. Οι συνθήκες, οι χαρακτήρες, οι προτεραιότητες. Ίσως τότε να αρχίσουν συχνότερες διαφωνίες, ίσως η σχέση να αρχίσει να γίνεται ρουτίνα, ίσως ο έρωτας να ξεθωριάζει. Αν υπάρχει πραγματική αγάπη, ένας χωρισμός-διάλειμμα, σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, αφού θα πάρει ο καθένας τον χρόνο του με τον εαυτό του, θα ‘χει την ευκαιρία να εκτιμήσει τον σύντροφό του, κι ίσως και να βγει και κανένα ραντεβού, που να τον κάνει να συνειδητοποιήσει πως δε θέλει κανέναν άλλο, παρά μόνο το πρώην ταίρι του. Σ’ αυτήν την περίπτωση, όταν γίνει η επανασύνδεση, το πιο πιθανόν είναι το «μαζί» να καταλήξει πιο δυνατό, γιατί είναι πλήρως συνειδητό.

Η κάθε περίπτωση είναι εντελώς ξεχωριστή κι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν την κάθε σχέση διαφορετική. Είναι κοινό παντού, όμως, πως το να χωρίζεις και να ξανασμίγεις με το παραμικρό είναι ανώφελο και ψυχοφθόρο και για τους δύο. Όχι μόνο σπαταλάς πολύτιμη ενέργεια, αλλά δείχνεις κι έλλειψη σεβασμού προς τον σύντροφό σου, προς τον εαυτό σου και προς τη σχέση σας.

Και το χειρότερο είναι πως όταν σε κάποια φάση έρθει ο οριστικός χωρισμός –άμεσα λογικά, αφού μια on-off σχέση δεν είναι ιδιαίτερα υγιής– θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να αποδεχτείς πως έφτασε το τέλος, γιατί θα νομίζεις πως για ακόμη μία φορά θα τα ξαναβρείτε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη