Ήρθε επιτέλους η ώρα που τόσο περίμενες, η ώρα της πολυπόθητης φοιτητικής σου ζωής. Χρόνια τώρα άκουγες από άλλους πόσο ξέφρενη μπορεί να είναι κι ανυπομονούσες να τη ζήσεις στο έπακρο, γιατί όπως ξέρεις δε θα κρατήσει για πάντα. Νέοι άνθρωποι, νέα μέρη, νέες εμπειρίες, νέο ξεκίνημα γενικότερα. Τα χρόνια της φοιτητικής σου ζωής θα τα θυμάσαι μια ζωή γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνεις σωστές κινήσεις για να πετύχεις συνδυασμό διασκέδασης αλλά και επίτευξης των ακαδημαϊκών σου στόχων ώστε να μη σου μείνουν απωθημένα μετά ή να καταλήξεις αιώνιος φοιτητής.

Πέρα λοιπόν από τις συνηθισμένες συμβουλές που σίγουρα ακούς απ’ τους δικούς σου τύπου «ζακέτα να φοράς», «μην τριγυρνάς μόνος σου» ή «να πηγαίνεις στα μαθήματά σου και μην τα αμελείς», τσέκαρε και μερικά tips που δε σου λένε συνήθως, όχι επειδή δε θέλουν αλλά ίσως επειδή δεν τους περνούν απ’ το μυαλό, ειδικότερα αν δεν έχουν περάσει φοιτητική ζωή οι ίδιοι και δώσε προσοχή γιατί η λεπτομέρεια πάντα κάνει τη διαφορά:

 

1. Μη συγκατοικήσεις με φίλο ή συγγενή

Αν είναι να συγκατοικήσεις, καλό θα ήταν να είναι με κάποιον που ναι μεν ξέρεις αλλά δεν υπάρχει και τόση οικειότητα δε. Μεταξύ φίλων και συγγενών υπάρχει πάντα μια άνεση παραπάνω, ό, τι σε ενοχλεί θα το πεις αλλά έτσι μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και να χαλάσουν οι σχέσεις. Τώρα αν για παράδειγμα δεν καθαρίζει ή βάζει δυνατά μουσική ή φέρνει συνέχεια κόσμο κι εσύ γκρινιάζεις κάποια στιγμή κι ο άλλος θα ενοχληθεί κι ασυνείδητα θα ψυχραθείτε. Κρίμα δεν είναι να τα σπάσεις με δικό σου άνθρωπο;

 

2. Βρες εύκολες συνταγές

Απαραίτητο είναι να έχεις κατά νου απλές βασικές συνταγές γιατί καλές και οι πίτσες αλλά δε συμφέρουν οικονομικά και θα σε κάνουν και διπλό μετά από ένα διάστημα. Δεν πειράζει αν δεν ξέρεις να βράζεις ούτε αυγό, όλοι στην πράξη μαθαίνουμε. Έχεις το ίντερνετ στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε συνταγή και μετά το μόνο που χρειάζεσαι είναι όρεξη για να ασχοληθείς. Καλά μη μου θες και παστίτσιο με τη μία, ξεκίνα με κανένα μακαρόνι για αρχή και βλέπουμε.

 

3. Κάνε παρέες με ουσία

Με το που θα πατήσεις το πόδι σου στη σχολή θα δεις ότι οι όλοι ψάχνουν για νέες γνωριμίες, για νέες παρέες. Φρόντισε αυτούς που θα διαλέξεις να περάσεις τις νέες σου στιγμές να είναι όντως άτομα που ταιριάζετε και θέλουν κι εκείνοι από εσένα την παρέα σου και μόνο. Εξίσου σημαντικό είναι λόγω του ενθουσιασμού σου για τα νέα άτομα να μην αμελήσεις τους παιδικούς σου φίλους. Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, όπως λένε.

 

4. Βγες, πιες, ζησ’ το

Μια φορά είσαι φοιτητής και δεύτερη αν γίνεις λόγω ηλικίας δε θα ‘ναι το ίδιο. Δε θα σου πω πρόσεχε και μην ξενυχτάς αλλά διασκέδασε με την καρδιά σου και απόλαυσέ το. Προσπάθησε μόνο να κρατήσεις τις ισορροπίες με τη σχολή σου γιατί μετά από πολύ ξενύχτι δεν είναι κι εύκολο να πας στις 8 το πρωί για μάθημα και έτσι θα καταλήξεις να τα χάνεις το ένα μετά το άλλο. Οπότε διασκέδαση στο φουλ αλλά με ταυτόχρονα με μέτρο.

 

5. Να τα ‘χεις καλά με τα «φυτά» της σχολής

Εντάξει, μια επαφή τουλάχιστον. Το να έχεις κι έναν ακόμα άνθρωπο να σου δίνει σημειώσεις σε περίπτωση που έχασες μάθημα, είναι αξία ανεκτίμητη. Άνθρωποι είμαστε όλο και κάποιο θα χάσεις τυχαία μαζί με την παρέα σου γιατί αποφασίσατε να πάτε για καφέ. Να μην υπάρχει κάποιος να καλύψει το κενό;

 

6. Μη γίνεις απ’ αυτούς που δε δίνουν σημειώσεις 

Τώρα θα μου πεις γιατί να μη δώσω; Θα δεις όμως ότι υπάρχουν κάποιοι φοιτητές που δε θέλουν να μοιράζονται τις σημειώσεις τους. Άλλοι γιατί θέλουν αυτοί να γράφουν καλύτερα στις εξετάσεις από όλους, άλλοι γιατί θεωρούν ότι είναι καθήκον σου να έρχεσαι στα μαθήματα και πρόβλημά σου αν δεν ήρθες, άλλοι απλά γιατί είναι ξινοί κι αντικοινωνικοί. Δεν πειράζει, οκ, απλώς εσύ μη γίνεις έτσι. Η γνώση είναι για να μοιράζεται, άσε που θα σου βγει και το όνομα.

 

7. Ακολούθα πιστά τις ώρες της γραμματείας σου

Ειδικά τον πρώτο καιρό θα έχεις συνέχεια απορίες για τη σχολή σου κι ο καλύτερος τρόπος να απαντηθούν είναι να πας απευθείας στη γραμματεία που έχει συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για το «κοινό». Ακόμα και 2 λεπτά μετά από το ωράριό τους δε θα σε δεχτούν που να χτυπιέσαι, γιατί κουράστηκαν ξέρω ‘γω απ’ την πολλή δουλειά οπότε κι εσύ να τηρείς το ωράριο πιστά αν θες να αποφύγεις τα νεύρα μετά.

 

8. Πάνε στις εξετάσεις ακόμα κι αδιάβαστος

Μπορεί να τύχει θέμα που ξέρεις ή μπορεί να σου ‘ρθει φώτιση εκείνη την ώρα. Εντάξει, μπορεί κι όλως τυχαίως να έχεις την απάντηση σε σκονάκι κι αυτό το συναίσθημα δεν περιγράφεται πραγματικά. Αν περάσεις έτσι, απ’ τη μια θα σκεφτείς ότι δεν αξίζεις τον βαθμό απ’ την άλλη όμως θα είσαι μείον ένα μάθημα κι αυτό δεν είναι και λίγο.

 

 

Κουτσά στραβά κάπως θα βγει η σχολή εν τέλει. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι αναμνήσεις που θα σου αφήσει γιατί θα τις κουβαλάς μια ζωή. Κι όσο για τις συμβουλές, καλές είναι απ’ όπου κι αν τις πάρεις, αλλά και του κεφαλιού σου να κάνεις δεν πειράζει. Φοιτητής είσαι ,θα βρεις την άκρη.

 

Συντάκτης: Φιλομήλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου