Χωρισμένος κι ελεύθερος -δύο λέξεις που υποδηλώνουν την ίδια κατάσταση με έχουν τελείως διαφορετικό νόημα. Ανάλογα με το ποια θα χρησιμοποιήσεις θα εξαρτηθεί και το πώς θα περάσεις το «μετά» του χωρισμού. Αυτό γιατί η ψυχολογία μας δεν επηρεάζεται τόσο από τα γεγονότα που μας συμβαίνουν αλλά από το πώς τα εκλαμβάνουμε. Για παράδειγμα δύο άνθρωποι ξεκινούν να ξεπαρκάρουν ταυτόχρονα και κάνοντας όπισθεν τρακάρουν. Βγαίνει ο ένας τσατισμένος, βρίζει και λέει πως όλα του πάνε στραβά και ήταν ανάγκη να του τύχει κι αυτό; Βγαίνει ο δεύτερος κι ευχαριστεί το θεό γιατί παρά το γεγονός του ότι τράκαραν, δε χτύπησε κανείς κι αυτό είναι χαρμόσυνο. Η ίδια κατάσταση και για τους δύο, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αλλά ο καθένας το εκλαμβάνει κι αντιδρά διαφορετικά και κατ’ επέκταση διαφορετική θα είναι και η μετέπειτα ψυχολογία τους. Διαλέγεις και παίρνεις λοιπόν. Θεωρείς τον εαυτό σου χωρισμένο, παρατημένο και μόνο ή ελεύθερο να κάνει τη ζωάρα του;
Okay, έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λέμε. Μετά το χωρισμό, ειδικά όταν δεν αποτελεί δική σου επιλογή κι απλά πρέπει να το αποδεχθείς αν και δεν το θέλεις, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ειδικά οι πρώτες μέρες φαντάζουν αιώνιες, μ’ έναν κόμπο στο στομάχι, αγκαλιά με το τηλέφωνο που δε χτυπάει το άτιμο. Μετά καταλήγεις να κοιτάς το ταβάνι με τις ώρες, γράφεις και κανένα γράμμα ή κανένα λυπητερό τραγούδι, ελέγχεις προφίλ για νέες δημοσιεύσεις ή λάικ (όλοι γινόμαστε και λίγο stalker σε τέτοιες περιπτώσεις), τα λες στο μαξιλάρι σου και πάει λέγοντας. Πρέπει να γίνουν κι αυτά, καθώς αν δεν το πενθήσεις δε θα το ξεπεράσεις.
Αλλά σκέψου να συνεχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως χωρισμένο για κάνα χρόνο; Θα συνεχίζεις να νιώθεις όλα τα παραπάνω για όλο αυτό το διάστημα, ίσως όχι με την ίδια ένταση βέβαια. Όσο διατηρείς το αίσθημα του παρατημένου, του πληγωμένου που έχασε τον άνθρωπό του, αυτό θα επηρεάζει και τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου, τη δουλειά, τις φιλικές σου σχέσεις τα πάντα. Κι όταν δεν είμαστε καλά, αυτό φαίνεται και προς τα έξω. Όσο και να το παριστάνουμε δεν κρύβεται και καταλήγουμε να στεναχωρούμε και τους ανθρώπους που μας αγαπούν. Όταν έχεις αρνητικά vibes, οι άλλοι τα πιάνουν, οπότε πες μου πώς θα προχωρήσεις τη ζωή σου με κάποιον άλλον;
Δες το αλλιώς! Είσαι ελεύθερος. Συνειδητοποιείς τη δύναμή σου; Πιο μεγάλη δύναμη από την ελευθερία δεν υπάρχει κι όσο πιο σύντομα το καταλάβεις τόσο το καλύτερο για σένα. Ούτε ο πρώτος είσαι, ούτε ο τελευταίος που περνάς απ’ αυτή τη φάση. Ελεύθερος λοιπόν να κάνεις ό, τι γουστάρεις χωρίς να δίνεις αναφορά σε κανέναν. Να βγεις, να ξενυχτήσεις, να χαρείς, να κλάψεις, όλα όπως ακριβώς επιλέγεις εσύ. Να κάνεις κι άλλα λάθη και να μάθεις κι από εκείνα. Να μαζέψεις εμπειρίες για να ‘χεις να δίνεις και συμβουλές στους άλλους ή ιστορίες για να ‘χετε να γελάτε. Η ζωή είναι μικρή για να ‘ναι θλιβερή, γι’ αυτό μη χάνεις άλλο το χρόνο σου καταδικάζοντάς σέ ως χωρισμένο.
Δεν αρκεί να το λες πρέπει και να το πιστέψεις, γιατί «ο άνθρωπος είναι ελεύθερος από τη στιγμή που το θελήσει να είναι» . Εν κατακλείδι, μπορεί να μην επέλεξες εσύ το χωρισμό, αλλά στην ερώτηση «είσαι χωρισμένος ή ελεύθερος;» η επιλογή είναι δική σου.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου