Ήρθε ο ξανθός Απρίλης, που τα πουλάκια τιτιβίζουν χαρούμενα και τα λουλούδια ανθίζουν, ενώ εμείς φοβόμαστε μη μας πουν ψέματα και πιαστούμε κορόιδα την Πρωταπριλιά- λες κι όλες τις υπόλοιπες μέρες η ζωή μας περιβάλλεται μόνο από αλήθειες. Τα ψέματα, βέβαια, της ημέρας αυτής είναι καλοπροαίρετα και σκοπό έχουν να μας διασκεδάσουν κι όχι να μας βλάψουν. Θα μου πεις, αν σε πιάσουν κορόιδο την πρωταπριλιά νιώθεις λίγο βλάκας, αφού κατά βάθος το περιμένεις και πάλι την πατάς. Και θα σου απαντήσω, πως εδώ κατεβάσαμε αμάσητα τα ψέματα των πρώην και των νυν και τα χωνέψαμε, στο «έχεις μια αράχνη πάνω σου» θα κολλήσουμε;
Γενικώς το ψέμα στις σχέσεις είναι μια ενστικτώδης αντίδραση όταν βλέπουμε πως οι πράξεις μας θα έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Κι έρχομαι να ρωτήσω γιατί να κάνουμε κάτι που ξέρουμε πως δε θα έχει καλή κατάληξη και να πρέπει να το καλύψουμε μετά ή να πούμε κάτι που ξέρουμε πως δεν ισχύει και δεν μπορούμε να το τηρήσουμε; Καμία απάντησις.
Κάπως έτσι λειτουργούν κι αυτά που μας σερβίρουν μερικοί άνθρωποι κι εμείς τα τρώμε, σταδιακά με όλο και μεγαλύτερη όρεξη, με όλο και λιγότερη καχυποψία. Αφού είναι η σχέση μας, οι άνθρωποί μας, γιατί να θέλουν να μας δουλέψουν, άλλωστε! Σαφώς, μαζί με το στομάχι που ανοίγει, τα ψέματα στη σχέση κλιμακώνονται όσο προχωράει κι η ίδια. Στην αρχή είναι αθώα ψεματάκια που σκοπό έχουν να γίνουμε αρεστοί. Έρχεται λοιπόν το το ταίρι και σου λέει στα πρώτα ραντεβού πως δε βλέπει ποδόσφαιρο, πως δε μιλάει με τις πρώην, πως η μαμά δεν επεμβαίνει στη ζωή του, πως δεν την ενδιαφέρει ο γάμος ή πως ο Γιώργος ο γείτονας ποτέ τον ποτών δεν της την έχει πέσει. Ένα, δε, από τα φαβορί και προσωπικό αγαπημένο, είναι πως οτιδήποτε και να συμβεί μέσα στη σχέση, θα προτιμήσει να στο πει παρά να σου πει ψέματα. Το πιστεύεις, το τρως, σ’ αρέσει γιατί είναι αρχή κι είσαι ερωτευμένος μέχρι τα μπούνια και δεν ακούς τον σοφό λαό που λέει ότι ο κερατάς τα μαθαίνει τελευταίος.
Μετά τη φάση αυτή, καθώς η σχέση μπαίνει σε πιο νορμάλ, πλέον, ρυθμούς κι είστε πια επισήμως μαζί, έρχονται τα πρώτα γλυκούτσικα καβγαδάκια και μαζί τους έρχονται τα ψέματα που σκοπό έχουν να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο στάτους στη σχέση. Αποκρύπτονται πράγματα που θα φέρουν γκρίνιες και διχασμούς, όπως για παράδειγμα η καινούρια πανέμορφη συνάδελφος στο γραφείο ή η επαφές με τον ωραίο αδερφό της κολλητής. Πληροφορίες, για τις οποίες εσκεμμένα ψεύδεται και τις κρύβει προκειμένου ν’ αποφευχθούν αιματοχυσίες. Εσύ το τρως όμως το παραμύθι γιατί όταν κοιτάς το ταίρι βλέπεις μόνο καρδούλες, ενώ εκείνο μπορεί να έχει προχωρήσει ένα στάδιο παρακάτω και να ψάχνει την επόμενη εναλλακτική.
Η τρίτη φάση είναι κι η κορύφωση του δράματος. Είναι η φάση που πλέον έχει περάσει η καψούρα του πρώτου καιρού κι έχεις μπει στη ρουτίνα της σχέσης. Αν δεν έχεις χωρίσει στις δυο προηγούμενες, μάλλον εδώ θα είναι ο τερματικός σταθμός. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχει πάρει πόδι ήδη, αλλά αν κατάφερες και το κράτησες ως εδώ, συγχαρητήρια και πάμε για φινάλε. Εδώ έρχεται το βαρύ πυροβολικό που προσπαθεί να σε βγάλει τρελό. Ένα απλό και σύνηθες παράδειγμα, ας πούμε, είναι η επικοινωνία με μηνύματα, φωτογραφίες, εξόδους, μυστικά τηλέφωνα και μέρες εξαφάνισης, όπου χωρίς καμιά ντροπή προσπαθεί να σε πείσει πως όλα είναι της φαντασίας σου, οριακά πως είσαι ψυχασθενής. Τέτοιου είδους ψέματα είναι πολύ δύσκολο να τα χωνέψεις κι όμως υπάρχουν φορές που επειδή θέλεις να δεις μόνο το αγγελικό πρόσωπο του άλλου, τα τρως.
Οπότε μην ανησυχείς για την Πρωταπριλιά- μια μέρα είναι εξάλλου. Να ανησυχείς για όλες τις υπόλοιπες και ν’ ακούς και το ένστικτο καμιά φορά. Μας προειδοποιεί, αλλά η καρδιά είναι πολύ επίμονη και θέλει να κάνει το δικό της, παρ’ όλο που το μυαλό ουρλιάζει για το αντίθετο. Μεταξύ μας, ας το παραδεχτούμε λοιπόν. Όλοι έχουμε φάει αμάσητες ψεματούρες των πρώην κι ήπιαμε και σοδίτσα για να τις χωνέψουμε. Οπότε, προσοχή από ‘δω και μπρος κι ας μην πούμε «και του χρόνου». Κι αν κάτι δεν είναι αληθινό δεν έχει και τόση αξία.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου