Σ’ αυτή τη ζωή υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: Αυτοί που ξυπνάνε μες στην τρελή χαρά να πάνε στη δουλειά κι αυτοί που ξυπνάνε για να πάνε στη δουλειά ξέροντας τι τους περιμένει. Θα ασχοληθούμε με την δεύτερη κατηγορία, καθώς εκτός από δύσκολους συνεργάτες, το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ναι έχουμε μαλάκα εργοδότη. Κι αν με τους συνεργάτες βρίσκεις μια άκρη ή απλώς δεν ασχολείσαι, με τον εργοδότη δεν μπορείς να βρεις καμιά χρυσή τομή. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα του ναυτικού (βλέπε εμένα), που δεν έχεις να κάνεις άμεσα με τον εργοδότη σου, αλλά ο μαλάκας που βρίσκεται μέσα στο πλοίο είναι ένας προϊστάμενός σου που δεν παλεύεται. Ακολουθεί λοιπόν ένας 20λογος μνεία στον μαλάκα εργοδότη:
1. Έχεις πάντα άδικο, όσο εμπεριστατωμένη, ψαγμένη, σωστή και να είναι η άποψή σου, έχεις πάντα άδικο. Έχει πάντα δίκιο ακόμη κι όταν δεν έχει.
2. Ζητάει ακατόρθωτα πράγματα ενώ ξέρει πως είναι αδύνατο να γίνουν, είτε λόγω χρόνου είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε γιατί πολύ απλά δεν είναι στο πεδίο εργασίας σου.
3. Παίρνεις την πολυπόθητη άδεια και σου πρήζει τα συκώτια κάθε τρεις και λίγο σε μηνύματα, τηλέφωνα ή e-mail, ρωτώντας πράγματα από το πού βρίσκεται το χαρτί τουαλέτας μέχρι την ώθηση που χρησιμοποιήθηκε για την προσσελήνωση στον Άρη.
4. Απαιτεί από σένα να κάνεις θελήματα -με δικά σου έξοδα πάντα- και καταναλώνοντας τον δικό σου προσωπικό χρόνο.
5. Δουλεύεις υπερωρίες, όταν είσαι άρρωστος, από το τραπέζι του χειρουργείου, στις διακοπές σου αλλά παρ’ όλα αυτά ποτέ δε σου δίνει ούτε 1 € παραπάνω, γιατί άλλωστε περνάμε κρίση και πρέπει να βάλουμε πλάτη.
6. Θα σου την πει χωρίς κανέναν λόγο, απλώς για να σου την πει. Θα πει τη μαλακία του χωρίς να σκεφτεί, μόνο και μόνο για να δείξει πως εκείνος είναι ανώτερος από σένα.
7. Σου αναθέτει μια δουλειά να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο και σε 5 λεπτά μέσα έχει αλλάξει γνώμη και σου αναθέτει κάτι άλλο και σε 45 δευτερόλεπτα ξαναλλάζει γνώμη και θέλει κάτι διαφορετικό.
8. Όταν γίνει λάθος εννοείται πως εκείνος δεν έχει καμία συμμετοχή, αντιθέτως εάν γίνει κάτι σωστό κι αποτελεσματικό είναι προφανές ότι οφείλεται σ’ εκείνον, ακόμη κι αν δεν έχει κάνει το παραμικρό.
9. Μιλάει άσχημα, βρίζει, κάνει απρεπή σχόλια ή ηλίθιες φάρσες τις οποίες πρέπει ν’ ανεχτείς για να συνεχίσεις να έχεις δουλειά.
10. Δείχνει την προτίμησή του σε κάποιους συναδέλφους, ασχέτως αν είναι αποτελεσματικοί ή αποδοτικοί.
11. Διαχωρίζει τη δουλειά που κάνεις αναλόγως με το φύλο σου. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να είναι άντρας ή ναυτικός να είναι γυναίκα, ρε παιδιά, ξέρει ο μαλάκας εργοδότης!
12. Η διάθεσή του αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν ξέρεις αν πρέπει να πεις καλημέρα ή να κρυφτείς σε κάποιο καταφύγιο για να μη σε βρει.
13. Σε βάζει να κάνεις εσύ τη βρώμικη δουλειά που εκείνος δεν μπορεί η δε θέλει κι από πάνω προσπαθεί να σε πείσει πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τόσο την εξέλιξή σου, όσο και τις ικανότητές σου στη δουλειά.
14. Αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία αλλά δε ρωτάει τους υφισταμένους του για να μη γίνει ρεζίλι όπως πιστεύει, αντιθέτως τα κάνει σκατά και τρέχεις να μαζέψεις τ’ ασυμμάζευτα.
15. Λέει ψέματα είτε εντός είτε εκτός δουλειάς, χωρίς να ενημερώσει εννοείται, προκαλώντας το απόλυτο χάος το οποίο καλούνται υφιστάμενοι να λύσουν.
16. Έχουν την πεποίθηση ότι εσύ έχεις πάει για δουλειά επειδή δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις. Ότι ο χρόνος σου δεν είναι πολύτιμος, αντιθέτως το να κάνεις τον ταξιτζή ή την καθαρίστρια ενώ δεν είναι μέσα σε αρμοδιότητές σου είναι πολύ πιο σημαντικό.
17. Σου αλλάζει όλο το πρόγραμμα, ασχέτως αν εσύ έχεις καταβάλει κόπο κι ώρα για να το φτιάξεις, έτσι ώστε να είναι αποδοτικό κι αποτελεσματικό, γιατί πιστεύει πως η εργασία φυσικής της κόρης του στην πέμπτη δημοτικού είναι πολύ πιο σημαντική από τη δουλειά που έχεις να κάνεις.
18. Δε δέχεται σε καμία περίπτωση να κάνεις πράγματα με τον δικό σου τρόπο ασχέτως αν αποδεδειγμένα τελειώνουν τη δουλειά γρηγορότερα και πιο σωστά.
19. Θέλει ν’ ανακατεύεται σε όλα για να αισθάνεται ότι δουλεύει, ενώ απλώς ξύνεται. Ακόμη κι αν δεν ξέρει το αντικείμενο και δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις, θα ανακατευτεί να σου πει την ιδέα του την οποία θα πρέπει να εφαρμόσεις κι αν στο τέλος αποδειχθεί ότι ήταν λάθος, θα σου την πει γιατί δεν επέμεινες περισσότερο να τον σταματήσεις.
20. Δε σου δίνει σαφείς οδηγίες, πληροφορίες για τη δουλειά που θέλει να εκτελέσεις. Είτε είναι ελλιπείς, είτε ανύπαρκτες, θα σε οδηγήσουν μπρος-πίσω στο γραφείο του τουλάχιστον 30 φορές, μέχρι να καταλάβεις τι ήθελε να κάνει εξαρχής. Κι είναι δικό σου λάθος που δεν κατάλαβες όχι δικό του.
Αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί τουλάχιστον στο άπειρο με τα χαρακτηριστικά του μαλάκα εργοδότη. Για να την παλέψεις, να σκέφτεσαι μόνο καλά που τελικά λαμβάνεις, όπως οι φιλίες που μπορεί ν’ αναπτυχθούν στο εργασιακό περιβάλλον ή τα χρήματα, λίγα ή πολλά, τα οποία σου προσφέρουν τη ζωή που ζεις. Σκέψου ότι πάντα έχεις τη δυνατότητα να παραιτηθείς προκειμένου να διαφυλάξεις τη σωματική και ψυχική σου ακεραιότητα. Λέμε όχι στους μαλάκες εργοδότες ή προϊσταμένους. Δε θα πεθάνεις για μια δουλειά.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου