Έχουμε αναρωτηθεί άπειρες φορές τι είμαστε οι άνθρωποι, από τι αποτελούμαστε, πόσες πτυχές έχει η ψυχή και το μυαλό μας. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε (με ή χωρίς βοήθεια) όλες τις εκφάνσεις μας, όλ’ αυτά που μας κάνουν αυτό που είμαστε και πώς φτάσαμε ως εδώ.
Όλ’ αυτά που αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, νιώθουμε, αγαπάμε ή μισούμε, είναι αυτά που καθορίζουν τον ρου της ζωής μας και την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους ανθρώπους. Αυτά δημιουργούν κεφάλαια, «φάσεις» που περνάμε κι άλλοτε ξεπερνάμε ή κολλάμε εκεί μην ξέροντας πώς να βγούμε από τον λαβύρινθο. Τότε ίσως καταλάβουμε πως τελικά δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, πως αυτά που μας ενώνουν τελικά είναι πιο πολλά απ’ αυτά που νομίζουμε πως μας χωρίζουν. Κάποιες απ’ αυτές τις φάσεις περιγράφονται παρακάτω και πριν σκεφτούμε ότι σ’ εμάς δεν έχει συμβεί ή δε θα συμβεί, μάλλον πρέπει να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα.
Αμφισβήτηση
Εδώ, τα αίτια κρύβονται κάπου πιο βαθιά στο παρελθόν μας. Έχουμε την τάση ν’ αμφιβάλουμε και ν’ αμφισβητούμε τις δυνάμεις, τον εαυτό μας, τις απόψεις μας. Νομίζουμε πως δεν είμαστε αρκετοί, πως δεν έχουμε τη δύναμη να κάνουμε όλ’ αυτά που σκεφτόμαστε. Ρίχνουμε τον εαυτό μας σε μια αδράνεια, προσπαθώντας κι αποτυγχάνοντας ν’ απαντήσουμε ερωτήματα για πάγιες τακτικές που απλώς μπουκώθηκαν στο στόμα μας και δεν ξέρουμε από πού μας ήρθαν και πώς να ξεμπλέξουμε. Όπως είπε κι ο Βρετανός φιλόσοφος Ράσελ όμως, «σε όλα τα θέματα είναι υγιές, πότε-πότε, να κρεμάς ένα ερωτηματικό στα πράγματα που θεωρείς από καιρό δεδομένα.» Το θέμα είναι να μη μένει εκεί για πάντα κρεμασμένο.
Άρνηση
Έρχεται μια στιγμή στη ζωή μας, που είτε κουραστήκαμε, είτε μπουχτίσαμε κι αρχίζουμε να κλεινόμαστε στον εαυτό μας κι αρνούμαστε οτιδήποτε μπορεί να μας προσφέρει η ζωή. Υπάρχουν πολλά είδη άρνησης, όπως η άρνηση της παρόρμησης, η άρνηση της πραγματικότητας, η άρνηση της επαφής, η άρνηση της δυνατότητας διαχείρισης μιας κατάστασης κι άλλα πολλά. Δεν είναι εύκολο να βγούμε από τη φάση αυτή, αλλά τελικά μάλλον το μόνο που χρειάζεται είναι ένα βήμα τη φορά. Να βγάλουμε από το μυαλό μας τις λέξεις ”όχι”και ”δεν” και να τις αντικαταστήσουμε με τις λέξεις “ας” και “ναι”. Το μόνο που χρειάζεται να σκεφτούμε είναι πως: «Όλοι έχουμε ένα ανυποψίαστο απόθεμα δύναμης που αναδύεται όταν η ζωή μάς βάζει σε δοκιμασία.» (Ιsabel Allende-Μυθιστοριογράφος)
Αισιοδοξία
Ίσως το καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί. Έχουμε την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά και τελικά όλα πάνε καλά, ακόμα κι αν κάπου αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί εμείς τελικά καθορίζουμε την έκβαση της ζωής μας, εμείς τη χρωματίζουμε με την ενέργειά μας. Μας κρατάει μακριά από την κατάθλιψη, την αδράνεια, την απελπισία ή τη ματαίωση. Με τη σωστή δόση φόβου κι υγιούς αμφισβήτησης, η αισιοδοξία μπορεί να μας κάνει να καταφέρουμε πολλά παραπάνω απ’ αυτά που πιστεύαμε ότι μπορούσαμε. εξάλλου «στο τέλος όλα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος.» (Πάολο Κοέλιο-Συγγραφέας)
Αναρχία
Μια φάση που συνήθως συναντάται σε νεαρές ηλικίες, όχι όμως μόνο σ’ αυτές. Ως σκεπτόμενα όντα έρχεται η στιγμή που η αμφισβήτηση παίρνει άλλη διάσταση. Η ίδια ή λέξη (αν+άρχων) υποδηλώνει την τάση να μην εξουσιαζόμαστε από κάποιον ή από κάτι. Παύουμε να είμαστε αιχμάλωτοι πεποιθήσεων, ανθρώπων ή συναισθημάτων και παλεύουμε γι’ αυτό μας το δικαίωμα με σθένος. Τα όρια ποτέ δεν είναι σαφή. Είναι πολύ εύκολο να χαθούμε και να υπερβούμε αυτών. Μόνο ο εαυτός μπορεί να καθορίσει πόσο δυνατά θα υπερασπιστούμε αυτά που πρεσβεύουμε κι ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μπορεί πολύ εύκολα να βγει εκτός ορίων και να κάψει ό,τι υπάρχει γύρω μας, γιατί όπως είπε κι ο Ευριπίδης «η αναρχία είναι πιο δυνατή από τη φωτιά».
Μέσα από τις φάσεις που περνάμε, ίσως έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε και να μας δείξουν έναν καλύτερο τρόπο και σίγουρα μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους και να κρατήσουμε ό,τι καλό υπάρχει γύρω μας. «Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας, αλλά μόνο αιχμάλωτοι του μυαλού τους.» (Ρούζβελτ Θ.-Αμερικανός πολιτικός)
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου