Την εβδομάδα που διανύουμε, ο πανέμορφος Βόλος πνίγεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά (σαν νερό πέρασαν τα 16.000 χρόνια τελικά) όπως και η ευρύτερες περιοχές του. Τα ορεινά χωριά γύρω του καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι ξανά χωρίς δίκτυο ύδρευσης, αλλά και ρεύμα, ενώ ακόμα και οι κάτοικοι του κέντρου καλούνται να αναμετρηθούν πάλι με το στοίχημα του πόσιμου νερού.

Σε ενημερωτική πρωινή εκπομπή κλήθηκε ως θεσμικός εκπρόσωπος της περιοχής, ο Δήμαρχος του Βόλου, να περιγράψει τις ανάγκες του Δήμου κι όταν ρωτήθηκε για επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, απάντησε «να έρθει το συντομότερο αλλά να πάρει τον Τάιλερ κι όχι τον Τέιλορ τον ράφτη για να γυρίσουμε την πόλη, να πάρουμε τα φτυάρια, να βοηθήσει».

Την ώρα που ολόκληρη η Θεσσαλία έχει ταφεί στην κυριολεξία κάτω από τόνους λάσπες δις σε σύντομο χρονικό διάστημα, Την ώρα που φαίνεται η πραγματική έλλειψη έργων για την προστασία αυτών των ανθρώπων, ακούγονται τέτοιες εκφράσεις από θεσμικούς παράγοντες που εκπροσωπούν μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών. Ακούγονται εκφράσεις με υπόνοια συγκεκαλυμμένου λεκτικού σεξισμού, ξέρετε, εκείνου που το αφήνουμε να φανεί σαν αστείο, ενώ δεν είναι, είναι προσβολή. Λέγονται εκφράσεις κι απόψεις με «εξευγενισμένη» λεκτική βία, με ομοφοβικό περιεχόμενο που καλύπτεται από κακής ποιότητας χιουμοράκι.

Άραγε, θα είχε ειπωθεί κατά τον ίδιο τρόπο αν ήταν κάποιο άλλο ετερόφυλο πρόσωπο, δηλαδή, θα ένοιαζε το εν λόγω θεσμικό πρόσωπο αν θα πήγαινε για βοήθεια η εκάστοτε σύντροφος; (Μεταξύ μας όλοι γνωρίζουμε την απάντηση.) Ωστόσο, εν προκειμένω οι πολίτες ψηφίζουν ή θα έπρεπε να ψηφίζουν κάποιον για Δήμαρχο, Περιφερειάρχη, Πρωθυπουργό, Βουλευτή και πάει λέγοντας, με γνώμονα, όχι το τι κάνουν στη ζωή τους ή ποιον/ποια επιλέγουν ως ερωτικό σύντροφο, αλλά για το πολιτικό τους πρόγραμμα, τον πολιτικό τους λόγο και το κυβερνητικό τους έργο, διότι θεωρούν πως με την ψήφο τους θα βάλουν ή θα έβαζαν ένα λιθαράκι την ευδαιμονική Αριστοτελική κοινωνία.

Αντίστοιχα λοιπόν, το ίδιο θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα κι αναμεταξύ των πολιτικών αντιπάλων. Θα πρέπει να γίνονται αποδέκτες κριτικής μόνον όσο αφορά τις πολιτικές θέσεις τους κι όχι για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η «κοινωνική κριτική» κοινώς το κουτσομπολιό με μανδύα πολιτικής δε βοηθά την καλυτέρευση των υποδομών μιας κοινωνίας ούτε την καθημερινότητα των κοινωνών. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια δομημένη σοβαρή πολιτική μακριά από επικοινωνιακά σόου του φαίνεσθαι, με ριζικές λύσεις κι απαντήσεις.

 

Φωτογραφία Protothema.gr

Συντάκτης: Αμέλια Έβανς
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου