Έχεις αισθανθεί ποτέ εγκλωβισμένος μέσα στον ίδιο σου τον εαυτό; Τις σκέψεις που επαναλαμβάνονται και που καμία τους δε σε βοηθάει ώστε να αισθανθείς καλύτερα; Αν ναι, τότε έχεις νιώσει πώς είναι να κάνεις overthinking, πώς είναι δηλαδή να μην μπορείς να σταματήσεις τις σκέψεις και να μην μπορείς να βάλεις το μυαλό σου σε ησυχία ή να του πεις να βγάλει το σκασμό όσο κι αν προσπαθείς.

Overthinking δεν κάνεις μόνο όταν οι σκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά κι όταν επαναλαμβανόμενα κολλάς σε συγκεκριμένες στιγμές τις ζωής σου και της παίζεις στο μυαλό σου ξανά και ξανά, όταν δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι λάθη του παρελθόντος και κατηγορείς τον εαυτό σου, κι όταν το μυαλό σου τρέχει με ταχύτητα φωτός σε πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Κι έτσι όπως κατακλύζεσαι από τις σκέψεις σου, το σώμα νιώθει αδύναμο, με το στομάχι να γίνεται κόμπος, το κεφάλι καζάνι και τα νεύρα κρόσσια.

Το overthinking είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα της γενιάς και της εποχής μας. Ίσως να μην υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που δεν μπήκε σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο σκέψεων έστω και μια φορά στη ζωή του. Υπάρχει άραγε τρόπος να καθησυχάσεις το μυαλό και να το βοηθήσεις να ξεμπλέξει από το κουβάρι που έπλασε; Υπάρχει! Όχι ένας, αλλά πέντε, για την ακρίβεια, απλοί τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις, αν είσαι overthinker.

 

 

Αν δεν το πολυσκέφτεσαι, διάβασε, αν το πολυσκέφτεσαι, γράψε

Τουτέστιν, αν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να εμπλουτίσεις το μυαλό σου με γνώσεις και σκέψεις, η καλύτερη λύση είναι να διαβάσεις. Αν όμως σκέφτεσαι πολύ και δεν μπορείς να διαχειριστείς τις σκέψεις σου η καλύτερη λύση είναι να γράψεις. Το γράψιμο και συγκεκριμένα εκείνων που μας δημιουργούν αυτή την υπερ-σκέψη, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές λύσεων για το overthinking. Καταγράφοντας τις σκέψεις μας μπορούμε να τις δούμε με άλλο μάτι και να τις κατανοήσουμε καλύτερα. Άσε που είναι λες και τις ξεφορτωνόμαστε από το μυαλό μας, αφήνοντάς τις πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί.

 

Επικοινώνησε

Το να επικοινωνήσεις τις σκέψεις σου σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, αλλιώς δε θα έμπαινες σε διαδικασία overthinking από την αρχή. Ωστόσο, αν μπορείς να μοιραστείς τους λόγους που το μυαλό σου τρέχει κατοστάρι με δικούς σου ανθρώπους, που ξέρεις πως δε θα σε κρίνουν, τότε κάν’ το άφοβα. Αν πάλι δε νιώθεις άνετα και με την ιδέα και μόνο του να πεις αυτά που σκέφτεσαι στους ανθρώπους σου, σού προκαλείται πανικός, να ξέρεις ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι ειδικά εκπαιδευμένοι και κυρίως άγνωστοι, όπως ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, στους οποίους μπορείς να εκμυστηρευτείς ό,τι παλαβό κι αν έχεις σκεφτεί. Το να συζητήσεις όσα σκέφτεσαι βοηθάει γιατί ακούγοντας εκείνα που σκεφτόμαστε, αμέσως τα αποδυναμώνουμε κι έτσι, δεν έχουν πια τόσο μεγάλη επιρροή πάνω μας.

 

Ξεγέλασε τις σκέψεις σου

Το overthinking είναι συνήθως άσκοπο. Δεν είναι κάποια μορφή στρατηγικής σκέψης ούτε χρησιμεύει εν τέλει στο να οδηγήσει σε λύσεις, γι’ αυτό και μπορείς να το ξεγελάσεις με επιτυχία. Μια νέα δραστηριότητα που απαιτεί προσοχή μπορεί να βοηθήσει τους νευρώνες του εγκεφάλου να προσηλωθούν εκεί. Με αυτό τον τρόπο το μυαλό αναγκάζεται να δώσει όλη του την προσοχή στην καινούργια δραστηριότητα και να αφήσει έστω και για λίγο τις άσκοπες κι επιπλέον σκέψεις. Δραστηριότητες όπως η γυμναστική, ο χορός, η ζωγραφική, η κηπουρική, επίσης, έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα των θετικών ορμονών με αποτέλεσμα να αλλάζει θετικά κι ο τρόπος σκέψεις μας, πέρα από το να απλοποιείται και να αποκτά κατεύθυνση.

 

Αντιμετώπισε τις σκέψεις σου

Κι αν δεν μπορείς να ξεγελάσεις τις σκέψεις σου και να καθαρίσεις το μυαλό σου μέσω κάποιας δραστηριότητες, πολλές φορές η καλύτερη λύση είναι να τις αντιμετωπίσεις. Να δεις κατάματα τι είναι εκείνο που σε απασχολεί και να ξεκαθαρίσεις τα κίνητρά σου πίσω από τη σκέψη σου. Με δυο λόγια φτάσε από το γενικό στο ειδικό με μια σειρά ερωτήσεων. Για παράδειγμα: Νιώθω άγχος. Γιατί; Γιατί μου δημιουργείται από τη δουλειά. Γιατί μου δημιουργείται από τη δουλειά; Γιατί με πιέζει το ωράριό μου. Γιατί με πιέζει το ωράριό μου; Γιατί δε μου αφήνει χρόνο για ξεκούραση. Άρα χρειάζομαι ξεκούραση κι ο στόχος είναι να την πετύχω. Ξεκινάς λοιπόν έπειτα μια αντίστροφη διαδικασία, στην οποία αφετηρία θα είναι το πώς να βρεις χρόνο για ξεκούραση, επιμένοντας σε πρακτικές οδούς, φτάνοντας εν τέλει να νικήσεις και το στρες σου.

 

Ψάξε για τις σταθερές σου

Έχοντας αυτοπεποίθηση, έχουμε αυτόματα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Το overthinking είναι εκείνο που συμβαίνει όταν εμείς οι ίδιοι δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας τόσο, ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Έτσι ξεκινάμε να ανακυκλώνουμε όσο είπαμε ή μας είπαν, ή όσα κάναμε και μας έκαναν. Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία είμαστε σίγουροι, αποτελούν τις σταθερές μας και κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να τα αμφισβητήσουμε. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου