Δεν ξέρω για εσάς μα εμένα μου αρέσει να έχω τον χώρο μου όταν κοιμάμαι. Ακόμα και όταν βρισκόμουν σε σχέση και συγκατοικούσα, εκεί που πίστευα ότι το να κοιμάμαι αγκαλιά με τον σύντροφό μου θα ήταν αυτό που έβλεπα στις ταινίες, δεν ήταν. Κοιμόμουν καλύτερα και κυρίως πιο άνετα, δίπλα στον άνθρωπο αυτό, παρά στην αγκαλιά του. Στην αρχή πίστευα ότι κάτι πάει λάθος με εμένα και άρχισα να ψάχνω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σχέση μας. Τελικά όμως, μετά από κάμποσες ώρες έρευνας και ανησυχίας για το μεγάλο κακό που με βρήκε -έτσι πίστευα- αναρωτήθηκα αν το λεγόμενο «spooning» εκτός και εντός ύπνου, είναι όντως ένας τρόπος για να έρθουν τα ζευγάρια κοντά. 

Το spooning θεωρείται μια από τις πιο ρομαντικές και τρυφερές στάσεις ύπνου· και όχι μόνο. Είτε είσαι το μικρό είτε το μεγάλο κουτάλι, η στάση αυτή είναι πέρα για πέρα αγαπησιάρικη μιας και παρέχει και στις δύο περιπτώσεις το αίσθημα της προστασίας. Νιώθεις προστατευμένος όταν είσαι το μικρό κουτάλι και προστάτης όταν γίνεσαι το μεγάλο. Η στάση αυτή λέγεται επίσης ότι επιφέρει ηρεμία και γαλήνη. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ακόμα ότι η κλασική αυτή στάση αγκαλιάς δείχνει χαλαρότητα κι άνεση ανάμεσα στο ζευγάρι. Πέραν της άνεσης έχει επίσης την ικανότητα να σε φέρει πάρα πολύ κοντά με το ταίρι σου, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εκκρίνεται η ορμόνη της οξυτοκίνης, γνωστή και ως η ορμόνη της αγάπης, η οποία με τη σειρά της έχει τη δυνατότητα να σε ανακουφίσει από το στρες και κυρίως να σε συνδέσει με το ταίρι. Η ανάμιξη λοιπόν της ντοπαμίνης (η ορμόνη της χαράς) και της σεροτονίνης (η ορμόνη της επαφής) αυξάνονται όταν δημιουργείται η στάση αυτή από δύο ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ταυτόχρονα η επιθυμία του ενός για τον άλλον. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με έρευνες το spooning μπορεί όντως να δημιουργήσει καλύτερους και πιο ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο ζευγάρι. 

Εντούτοις δεν είναι και η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια σύνδεση. Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία ανθρώπου που δεν επιλέγει τη στάση εναγκαλισμού, ή κάποια άλλη, κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Η σχέση που έχεις με τον σύντροφό σου είναι εξίσου δυνατή, αγαπησιάρικη και ισχυρή. Μπορεί το spooning να ενδυναμώνει τους σχεσιακούς δεσμού, αλλά δεν είναι ένδειξη του  αν η σχέση είναι καλύτερη ή χειρότερη. Όταν οι ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία διέπραξαν έρευνα για το πώς κοιμούνται τα ζευγάρια, ανακάλυψαν ότι τα πιο ευτυχισμένα και κυρίως υγιή ζευγάρια είναι εκείνα που κοιμούνται μεν στο ίδιο κρεβάτι, αλλά με τον καθένα να έχει το δικό του χώρο. Κατά τη σεξολόγο Τρέισι Κοξ, τα ζευγάρια που κοιμούνται δίπλα-δίπλα χωρίς απαραίτητα να είναι αγκαλιασμένα, φανερώνουν σημάδια ασφάλειας, εμπιστοσύνης αλλά και ανεξαρτησίας ανάμεσα στη σχέση, πράμα που φανερώνει με τη σειρά του μια σχέση μέσα στην οποία ο κάθε ένας έχει το χώρο του ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η αγκαλιά γενικότερα εκτός ύπνου ωστόσο σαν πράξη, είτε είναι σε μορφή κουταλιού ή όχι, είναι πέρα για πέρα σημαντική. Συμβάλει στην καλή ψυχολογία, την καλύτερη λειτουργία της καρδίας, τη μείωση του στρες και ενδυναμώνει με κάθε τρόπο τη σύνδεση των συντρόφων. Η αγκαλιά μπορεί να είναι ένα είδος βάλσαμου μετά από μια δύσκολη μέρα, η πολυθρόνα στην οποία θα βολευτείς και θα αφήσεις ελεύθερα τα άγχη, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου, ακόμα και ο χώρος ανάμεσα στα χέρια του συντρόφου σου που θα ξεσπάσεις σε γέλια και κλάματα. 

Αν λοιπόν δεν επιλέγεις τη στάση του κουταλιού κατά τη διάρκεια του ύπνου, επέλεξε σίγουρα αυτήν ή κάποια άλλη στάση αγκαλιάς έκτος του κρεβατιού και δες τη σχέση σου να γίνεται πιο δυνατή. Το spooning είναι ένας τρόπος για να έρθουν τα ζευγάρια κοντά μα δεν είναι σίγουρα ο μόνος.  Η στάση του εναγκαλισμού μπορεί να έρθει σε εκείνες τις ώρες και μέρες που ένας από τους δύο χρειάζεται μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας και μια επιπρόσθετη ένδειξη αγάπης. 

 

Υ.Γ. Κι αν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείς να κρατήσεις τη στάση αυτή για τις πιο προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό σου, μιας και είναι αποδεδειγμένα μια από τις πιο ερωτικές στάσεις που μπορείς να δοκιμάσεις!

 

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη